Három közeli, álomszép úti cél borrajongóknak

Az osztrák Wachau borvidékén a Duna kanyarulatai mellett teraszos művelésű szőlő, kisvárosok és egy nagy apátság várja a turistákat. Szlovénia nyugati csücskében mediterrán életérzés és különleges, narancsborok rejtőznek. Toszkánában pedig nehéz rossz bort inni, csodás tájakban gyönyörködni viszont annál könnyebb. Bemutatjuk kedvenc, viszonylag közelinek mondható borvidékeinket.

Ausztria – Wachau

Budapesttől csak háromszáz kilométerre van, kompakt mérete miatt bicajjal is kényelmesen bejárható, városnézéshez és természetjáráshoz is ideális, és olyan borokat termelnek itt, melyek nélkül nincs borlap Michelin-csillagos étteremben. Ezt mind tudja a harminc kilométeres völgyszorosban található Wachau, az osztrák Dunakanyar.

Vidám borturista Weissenkirchenben Galéria: Közeli és gyönyörű boros célpontokFotó: Franz Weingartner - Fotograf A / also-ausztria.info

2000-ben a világörökségi listára is felkerült, és amint megérkezünk ide, egyből nyilvánvalóvá válik, miért. Hangulatos borozók, középkori és barokk építészeti emlékek és lenyűgözően szép táj fogad, teraszos művelésű, lépcsőzetesen elhelyezkedő szőlőültetvényekkel. Aki változatos boros programokra vágyik, a legjobb helyen jár: az alsó-ausztriai BorŐsz idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, ennek örömére több mint nyolcszáz változatos rendezvénnyel várják november végéig a turistákat.

Ha pedig már úgy éreznék, hogy elég a borból, a völgy egyik végén Krems, Bécs egykori legnagyobb riválisa, a másik végén az apátságáról nevezetes Melk csábít városnézésre. Melkben különösen az apátság kertjét, és annak színes állatos freskókkal díszített található pavilonját szerettük. Illetve az apátság újdonságokra és művészetekre nyitott légkörét - az itt berendezett kiállítás alapján legalábbis ezt szűrtük le. Krems színes házakkal és futómuskátlis virágládákkal alaposan ellátott utcáin akár céltalanul is jó lődörögni. A látnivalók közül a kívül gótikus, belül barokk Piaristenkirche, a környék legjelentősebb korai gótikus stílusú épületének számító Gozzoburg, és Liszt Ferenc apjának szülőháza érdemel említést.

Szlovénia – Brda

Szintén nincs túl messze Magyarországtól Toszkána szlovén kistesója, Brda. Ellátogatni pedig azért különösen érdemes, mert Szlovénia nyugati csücskének éttermei friss hozzávalókból készült mennyei fogásokat kínálnak, a pincészetek különleges narancsborokat készítenek, a dombok tetején aprócska középkori falvak, szőlőskertek és olajfák várják a kirándulókat.

Kilátás a Gonjače kilátóról Galéria: Közeli és gyönyörű boros célpontokFotó: mimi / Travelo

Az itt élők az apróságokra rácsodálkozó, ráérős tempójú turizmusban hisznek, nagy hotelek helyett családi panziókat, kiadó apartmanokat, falusi vendéglátó helyeket találunk itt. A környék felfedezéséhez környezetbarát, elektromos autókat, robogókat és kerékpárokat lehet bérelni.

Brda legfontosabb látnivalója maga az elképesztő panoráma, melyet az ingyenesen látogatható, 23 méter magas Gonjače kilátóról lehet a legjobban megcsodálni. Tiszta időben az Alpok vonulatai éppúgy látszanak, mint a Trieszti-öböl kékje. Innen nem messze található Šmartno faluja, melybe az 1976-os földrengés pusztítása óta nemrég kezdett csak visszatérni az élet. Szlovénia gasztronómiai kínálatáról itt olvashat tovább, ha pedig még mindig nem volt elég Brdából, itt talál további infókat.

Olaszország – Toszkána

A három ajánlott hely közül ez van a legmesszebb, de nyári élményeink miatt most Toszkána áll a legközelebb a szívünkhöz. Ha tehetnénk, azonnal szállnánk is fel újra a Budapest-Pisa járatra, onnan pedig buszoznánk tovább Siena felé. Sok mindenért lehet szeretni ezt a környéket a meglepően épen maradt középkori városoktól a dimbes-dombos tájon át a finom falatokig, de most koncentráljunk a borra.

Monteriggioni és a szőlő Galéria: Közeli és gyönyörű boros célpontokFotó: mimi / Travelo

A legismertebb itt készülő fajta a testes vörös Chianti, de legalább ilyen jó a Montepulciano környéki szőlőkből készülő Vino nobile di Montepulciano, és a Montalcino mellett készített Brunello di Montalcino is. Ha fehér, akkor Vernaccia di San Gimignano, ha pedig desszertbor, akkor a Vin Santót kell a Cantuccini nevű sütivel kísérve megkóstolni.

A legklasszabb az, hogy nem kell borszakértőnek lenni ahhoz, hogy jó bort találjon az ember. Sienában, a helyi termelők boltjában találomra kiválasztott Chianti Classico épp olyan jó volt, mint amikor San Gimignanóban választottunk szintén egy random palackot sajtkóstolás mellé. Sőt, a legtöbb étteremben bátran ki lehet rendelni a ház kimért borát is. Nyilván nem csúcskategóriásak, de becsületes borok, és olcsók. Mi egyszer sem csalódtunk.

Zum Wohl! Na zdravje! Salute! Egészségükre!

(Címlapkép: Robert Herbst/ also-ausztria.info)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek