Grúziai lakoma vegáknak és húsevőknek

Töltöttek már napokat a nyaralásra kinézett város éttermeiről szóló felhasználói kritikákat olvasva, hogy megtalálják azokat a helyeket, ahol a család húsevő és vega tagjai is jót ehetnek? Szeretnének legközelebb "csak úgy" beülni valahová minden felkészülés nélkül? Akkor Grúziában a helyük! Teszteltük a nemzeti konyhájukat, és bőven találnak majd benne vegetáriánus, sőt vegán fogásokat, miközben nem maradnak hoppon a húsevők sem.

Egyáltalán nem ritkaság vagy úri passzió, ha valaki vegetáriánus, esetleg vegán: van, aki a húst nem szereti, és ugye van, aki a spenótot. Van, akinek az egészsége miatt kell kerülnie a húsételeket, és van, aki így látja jobbnak. Az érvek végül is teljesen lényegtelenek, mégis jelentősen bonyolítani tudja ez a tényező a családi és baráti közös étkezéseket. Egy közös, húsevő-vega nyaralást pedig vagy hosszas internetes előkészületek előznek meg, vagy minden este éhesen vizslatjuk az éttermek kihelyezett menüit, és félve kérdezzük körbe, hogy mindenki lát-e rajta olyat, amit megeszik.

A grúz konyha szerencsére számos olyan ételt kínál, ami tökéletes vegetáriánusoknak, sőt találni közte olyat is, ami tejterméket és tojást sem fogyasztó vegánoknak is ideális. Mi most ezeket a húsmentes nemzeti ételeket próbáltuk ki Grúziában.

Mindenből egy kicsit – ilyen egy átlagos grúz étkezés

Grúziában az a szokás, hogy a hideg előételeket teszik először az asztalra, majd érkeznek gyorsan egymás után a meleg fogások is. Az előételek és a paradicsomos-uborkás saláta még a vegáknak kedveznek, a meleg előételek tálalásakor viszont a megrögzött húsevők is fellélegezhetnek. Ekkor kerülnek az asztalra a különböző saslikok és főtt húsok. Utóbbiak általában valamilyen szószban. Jó hír azoknak, akik mindent szeretnek végigkóstolni, hogy Grúziában úgy tálalnak, hogy az összes ételt az asztalra halmozzák, így mindenki abból és annyit vesz a saját tányérjára, amennyit szeretne és persze amennyit csak bír. Így a húsevők és a vegák is egyaránt tele hassal állhatnak fel egy grúz vacsora után, ami attól, hogy nem kellett órákig hosszan keresgélni a megfelelő éttermet, még jobban esik.

Khacsapuri

Az egyik legismertebb grúz ételnek rengeteg változata van. Amit egészen biztos minden országrészen, hogy a khacsapuri egy szép nagy darab, sütőben vagy leginkább kemencében sült, sajttal töltött kenyérlepényt jelent. Ezen belül viszont lehet a tészta kelt vagy leveles, befedheti alul-felül a tölteléket, vagy csak körbefoghatja azt. A mi kedvencünk a Fekete-tenger partján fekvő Adzsaria tartomány khacsapuri-verziója lett. Itt hagyományosan hajó formájú a tészta, és a nyitott közepében található a sajt. Azonnal, forrón tálalják, leggyakrabban egy nyers tojást is ráütnek felszolgálás előtt, de kérhetjük tojás nélkül is. Kapunk mellé pár kocka vajat is.

Khacsapuri Galéria: Grúziai lakoma vegáknak és húsevőknekFotó: The Washington Post / Europress / Getty

Ahogy az asztalra került a khacsapuri, nem szabad várni, a vajat el kell kezdeni összekeverni a forró sajttal (és tojással). A helyiek úgy fogyasztják, hogy egy-egy falatot tépnek a tésztából, amit utána beletunkolnak a sajtba. Eszméletlenül laktató étel, tejterméket fogyasztó vegetáriánusoknak tökéletes, tojásos verzióban lakto-ovo vegetáriánusoknak is. Csak khacsapurira szakosodott éttermekben keressék.

Lobiani

Ezt a kerek vagy hosszúkás formájú kenyeret főtt és fűszerezett vesebabbal töltik meg, mielőtt a sütőbe rakják. Mivel a tésztához és a töltelékhez is használnak vajat, ezért vegánoknak nem, de tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusoknak kitűnő étel.

Lobiani Galéria: Grúziai lakoma vegáknak és húsevőknekFotó: Marywhotravels / flickr

Lobio

Az összetevői alapján ez a fogás viszont tökéletesen alkalmas vegánoknak is. Az már a nevéből is gyanítható, hogy a fent említett lobianihoz hasonlóan ennek is bab az alapja. A főtt bab mellé nem is kerül más, csak fűszerek, fokhagyma, hagyma és paradicsom. Nagyon mutatós étel, mert hagyományosan kis agyagedényekben szolgálják fel. Leggyakrabban mchadit, kukoricalisztből készült, olajban sült lángost esznek mellé, ami szintén teljesen vegán.

Lobio Galéria: Grúziai lakoma vegáknak és húsevőknekFotó: Uncovered Market / flickr

Badridzsani nigszvit

Diós krémmel töltött sült padlizsánszeleteket jelent a badridzsani nigszvit, amit megpróbáltunk átírni magyarra, bár nem túl egyszerű, mivel a grúzoknak saját ábécéjük van, több olyan hanggal is, ami a miénkben nem található meg. A diós krém ízében a fokhagyma, a koriander és a gránátalmaszirup dominálnak.

Badridzsani nigszvit Galéria: Grúziai lakoma vegáknak és húsevőknekFotó: Susan / flickr

Szintén teljesen vegán étel az eredeti recept szerint, de állítólag vannak helyek, ahol tojást is kevernek a masszába. A padlizsánszeleteket megsütik, hagyják kihűlni, majd a szeletek egyik oldalát megkenik a krémmel és félbehajtva, leggyakrabban gránátalmával és korianderrel megszórva találják. Nem lehet ráunni. Főleg úgy, hogy van egy hasonlóan finom változata, amiben sült paprikába töltik a diókrémet.

Grúziába repülővel

Közvetlen járatot a Wizz Air üzemeltet Kutaisziba heti két alkalommal, péntek és hétfő esténként, 10 990 Ft/út ártól.

Pkhali

Ennek a krémnek is mindig dió az alapja, és erre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Leggyakrabban a sima diós verzió mellett spenótosat és céklásat készítenek. Ha egy tányéron pingponglabda méretű adagokban világosbarna, sötétzöld és lila krémeket látunk, gránátalma magokkal díszítve, akkor nagyon valószínű, hogy megtaláltuk a pkhalikat, ezeket a zamatos, vegáknak tökéletes, de húsevőknek is laktató előételeket.

Phkali Galéria: Grúziai lakoma vegáknak és húsevőknekFotó: Nusha / flickr

Khinkali

A khinkali tésztabatyu, melyet leggyakrabban hússal töltenek meg. De vannak vegetáriánus változatai is: például krumplis, vagy sajtos töltelékkel.

Khinkali Galéria: Grúziai lakoma vegáknak és húsevőknekFotó: Sergey Braga / flickr

Ha a hagyományos grúz módon szeretné megenni, a batyu kiálló csücskét ragadja meg, majd kezdje el a tartalmát kiszippantani, a szürcsölő hang miatt ne aggódjon. A végén a tésztacsücsköt megenni viszont modortalanságnak számít.

Grúziát a Wizz Air sajtóútján fedezte fel magának a Travelo.

Ossza meg velünk a kedvenc élményeit és régóta vágyott úti célját, lehet, hogy épp ön lesz az ihletője a következő utunknak!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek