Így nézett ki a Balaton több, mint száz éve

A Balaton, Magyarország ékköve, generációk óta lenyűgözi a látogatókat festői szépségével és változatos tájaival. De vajon hogyan festett ez a gyönyörű tó több mint száz évvel ezelőtt? A régi fényképek és a Fortepan segítségével egy egészen más Balatont fedezhetünk fel, amelynek partjai még érintetlenek voltak, és ahol a turizmus még csak a kezdeti lépéseit tette meg. Ebben a cikkben visszarepülünk az időben, hogy megismerjük a tó egykori arculatát.

Siófok, Fövenyfürdő - 1915

Így nézett ki a Balaton több, mint száz éve - Siófok, Fövenyfürdő - 1915Forrás: Fortepan / Schoch Frigyes

Így nézett ki a Balaton több, mint száz éve

1915-ben Siófok egyik legnépszerűbb részévé vált a Fövenyfürdő, amely a korabeli Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelye volt. A fövenyes partot finom homok borította, amely tökéletes környezetet biztosított a napozáshoz és a pihenéshez. Az elegáns fürdőházak, napernyők és korabeli fürdőruhás hölgyek és urak látványa ma már nosztalgikus hangulatot idéz - mint ahogy az előző képen is -, de akkoriban ez volt a balatoni élet központja. Siófok ekkor kezdett igazán virágozni, és a hely a polgári nyaralás szimbólumává vált.

Balatonföldvár, Nyugati móló - 1905

Balatonföldvár, Nyugati móló - 1905Forrás: Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum

1904 és 1905 között Balatonföldvár látványos fejlődésen ment keresztül a nyugati móló építésével, amely mérföldkőnek számított a település történetében. Az újonnan kialakított móló nemcsak a hajózás fejlődését segítette elő, hanem jelentős hatással volt a város arculatára és turizmusára is. Az építkezés során nagy gondot fordítottak arra, hogy a móló harmonikusan illeszkedjen a környező tájhoz, miközben biztos alapot nyújtott a balatoni hajóforgalom számára - mint ahogyan ma is.

 Révfülöp, Hajóállomás - 1912

Révfülöp Hajóállomás - 1912Forrás: Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum

A révfülöpi hajóállomás 1912-ben épült, és hamar az északi part egyik fontos közlekedési pontjává vált. Akkoriban nagy előrelépésnek számított, mert megkönnyítette a tó két partja közötti utazást, emiatt egyre több turistát vonzott a környékre. Az állomás épülete modernnek számított, ahol a nyaralók és a helyiek is gyakran megfordultak.

Ma is fontos szerepe van a balatoni hajózásban, de már sokkal korszerűbb környezetben. A hajóállomás környékét szépen rendben tartják, parkok és sétányok veszik körül, ahonnan remek kilátás nyílik a Balatonra. A régi és az új itt jól megfér egymás mellett, az állomás épülete pedig alig változott.

Révfülöp Hajóállomás napjainkbanForrás: csodalatosbalaton.hu

 Balatonfüred - 1906

Balatonfüred, szemben Tihany - 1906Forrás: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Diagyűjtemény

1906-ban Balatonfüred már eléggé ismert üdülőhelynek számított. A város ekkoriban kezdett igazán pezsegni, köszönhetően a gyönyörű sétányoknak, a rendezett parkoknak és a hangulatos villáknak, amik a part mentén sorakoztak. Az emberek előszeretettel látogattak el a híres Anna Grand Hotelbe, amely a kor egyik kedvelt helyszíne volt, és ahol igazán zajlott az élet. Az Anna Grand hotel mai napig közkedvelt hely a nyaralók körében.

Íme egy videó, hogy mozgóképekben is át tudd élni a régmúlt idők Balatonját!

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek