Így juthatsz le gyorsan a Balatonra vonattal

Hosszabb nyaralást tervezünk a családdal, vagy csak egy napra mennénk a Balatonra felfrissülni, esetleg ott töltenénk az augusztus 20-i hosszú hétvégét? Sűrűbb nyári menetrend szerint járnak a balatoni vonatok. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Így juthatsz le gyorsan a Balatonra vonattalForrás: Facebook/MÁV/Szecsődi Balázs

Tervezzük meg előre az utazást a Balatonra!

Idén szeptember 1-ig főszezoni menetrend szerint közlekednek a vonatok a Balatonhoz. Az utazás megtervezéséhez használjuk a vadonatúj, EMMA néven indított utazástervező rendszert, amellyel gyorsan megtervezhetjük az utazásunkat, legyen szó vonatról, autóbuszról, vagy ezek kombinációjáról.

Éjjel-nappal utazhatunk vonattal

Jó hír a fesztiválozóknak, hogy a Balatonnál a vasúti közlekedés éjszaka sem áll le. A Bagolyvonatokkal minden éjjel lehet óránként utazni a déli part mentén, illetve Budapest és Balaton között. Hétvégi időszakban a Bagolyvonatok az északi parton kétóránként közlekednek.

Foglaljuk le az ülést!

Ne felejtsük el, hogy helyjegy váltása kötelező minden Balatonhoz közlekedő InterCity- és expresszvonatra! Már több nappal előre érdemes megváltani a jegyünket, mivel a férőhelyek gyorsan elfogyhatnak.

Pattanjunk fel a bringára!

Ha kerékpárral utaznánk a Balatonra, a kerékpárjegy vagy kerékpár országbérlet mellé kerékpárhelyjegyet is kell vásárolnunk. Ezt is érdemes minél korábban, elővételben megváltani, mert ha egy vonaton elfogynak a kerékpárhelyek, akkor más vonatot kell választanunk az utazáshoz.

Biciklivel is elutazhatunk a Balatonra vonattal - illusztrációForrás: MÁV csoport

Mit mutat a mérleg?

A 20 kg-nál kisebb tömegű kutyát csak szájkosárral, pórázon vezetve vihetjük be az utastérbe viszonylati kutyajeggyel vagy kutya országbérlettel. Ennél nehezebb kutyákat csak a nem helyjegyköteles vonatokon, és csak azok peronján szállíthatók, utastérbe nem vihetők be. Mutassuk be az egy évnél nem régebbi oltási könyvét is!

Vegyük meg az interneten a vonatjegyet!

Ha a tóparti településeket és látnivalókat szeretnénk felfedezni, a Balaton24 napijeggyel mindössze 1090 forintért korlátlanul utazhatunk 24 órán keresztül a Balaton körüli települések között vonattal, a Volánbusz járataival és a Balatonfenyvesi kisvasúton. Ha a jegyet a MÁV applikációból vagy a jegy.mav.hu oldalon vásároljuk meg, akkor 5% kedvezményt kaphatunk.

Mutassuk fel a bérletet!

Idén is sok utas vásárolt vármegye- és országbérletet, és ezeket a balatoni utazásokhoz is felhasználhatjuk! Mutatjuk, hogyan juthatunk el a Balatonra, ha ilyen bérletünk van.

Megússzuk a helyjegyet!

Jó hír, hogy a már meglévő és érvényes vármegye- és országbérleteket is felhasználhatjuk az utazásunkhoz. A személyvonatok, sebesvonatok és InterRégiók mindegyike felármentesen használható, azaz nem kell megfizetnünk a helyjegyet. Arra figyeljünk, hogy InterCity és expressz vonatokon csak az országbérlettel vagy a Magyarország24 napijeggyel utazhatunk, és a helyjegyet előre meg kell váltani a helyjegyköteles szakaszokon.

Ha csak egy napra mennénk

Ha nincs vármegye- vagy országbérletünk, elegendő megvásárolni a Magyarország24 vagy a Vármegye24 napijegyet. A Magyarország24-el az InterCity vonatokon is, a Vármegye24 napijeggyel viszont csak a balatoni személy- és sebesvonatokkal utazhatunk.

Egy napra is elutazhatunk vonattal a Balatonhoz strandolni - illusztrációForrás: Shutterstock/belizar

Oda-vissza útra szól

A napijegyeket oda-vissza útra is felhasználhatjuk az adott napon, így ez a legolcsóbb megoldás, ha csak egy napra mennénk a Balatonra. A fővárosból való utazáshoz a Magyarország24-et, a tóparti települések közöttihez pedig a Vármegye24-et és a Balaton24-et ajánljuk!

Indulástól a végállomásig

A legegyszerűbben a MÁV applikáción keresztül vásárolhatjuk meg a vármegye-, országbérletet, vagy a napijegyeket. Arra vigyázzunk, ha vármegye termékeket vásárolunk, hogy mindig arra a területre érvényes napijegyet vagy bérletet vásároljunk, amely vármegyében a kiindulási- és a célállomásunk van.

A kalkulátor kiszámolja

Ha már rendelkezünk országbérlettel, a menetrendi keresőben az "Utasok és kedvezmények" menüpontban válasszuk ki a jegy típusát. Az útvonaltervező automatikusan mutatja, hogy a kiválasztott vonatra kell-e helyjegyet váltanunk.

Jelöljük a kedvezményt!

Ha jogosultak vagyunk valamilyen kedvezményre, jelöljük meg a kedvezmény típusát is az "Utasok és kedvezmények" menüpontban! Például nagycsalád tagjaként, ellátottak utazási igazolványával vagy fogyatékossággal élők igazolványával ingyenesen utazhatunk.

Igazoljuk az életkort!

A 14 év alatti gyermekek és a 65 év felettiek is ingyen utazhatnak a Balatonra. Ekkor jegyet nem kell megváltanunk, de vigyünk magunkkal a személyi igazolványt. Viszont ha helyjegyes vonattal utaznak, helyjegyet az amúgy díjmentesen utazóknak is meg kell váltani!

Mi van, ha nincs térerő?

A megvásárolt jegyet érdemes letölteni az applikációban a telefonunkra, így akkor is be tudjuk mutatni az ellenőrzéskor, ha éppen nincs térerőnk vagy mobilinternetünk a telefonunkon.

Ketyeg az óra

Ha előre megvásároltuk a menetjegyet, de valami közbejött, ami miatt el kell halasztanunk az utazást, a jegyeket visszaválthatjuk, de csak az érvénytartam kezdete előtt. Fontos tudni, hogy ilyenkor kezelési költséget számítanak fel.

Forrás és bővebb információ:www.mavcsoport.hu

Kedvcsinálóként nézd meg az alábbi videót, ami bemutatja a Balaton legszebb tájait:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek