Így éri meg leginkább leautózni a Balatonra

Nincs is jobb kikapcsolódás a nyári kánikulában, mint csobbanni a magyar tengerben, utána pedig enni valami finomat a parton. Sokan döntenek úgy, hogy akár egy hétvégére vagy egy hétre ugranak le, ám nem tudják, hogyan éri meg leginkább leautózni a Balatonra. Mutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a fizetős utak használata során.

Mutatjuk, hogyan éri meg leginkább leautózni a Balatonra -illusztrációForrás: Shutterstock/ Florian Augustin

Leautózni a Balatonra: természetesen autópályán

Az autópálya a legkönnyebb és a leggyorsabb út, ha az ember kocsival vág neki az útnak. A budapestiek számára az M7-es út a legjobb megoldás még annak ellenére is, hogy sokszor alakulnak ki rajta dugók.

Melyik autópálya matrica éri meg a legjobban?

Ha nincs éves matricánk, akkor három lehetőség közül választhatunk: egynapos, tíznapos és egyhavi.

Ha egy napra ugranánk le a Balcsira, akkor online váltsuk meg az 5150 forintos egynapos matricát. Egy több napos nyaralásra valószínűleg elég lesz a tíznapos matrica, ami 6400 forintba kerül. Ha kéthetes nyaralásra készülünk, akkor a 10 360 Ft-os havi matricával olcsóbban jövünk ki, mint két tíznapos matricával.

Vármegyei autópálya matricákkal a Balatonra?

Amennyiben van egy balatoni nyaralótok és többször is elutaztok a magyar tengerhez, másfelé viszont nem nagyon jártok az országban, akkor érdemes lehet olyan matricákat venni, amelyekkel áthaladtok az adott vármegyéken. Ezzel persze csak akkor jártok jól, ha nem kell 2 matricánál többet vásárolnotok. Két éves vármegyei autópálya-matrica együtt 13 200 Ft, azaz ha egy évben háromszor lementek a magyar tengerre, akkor máris jobban megéri a dolog, mintha három tíznapos matricát vennétek 19 200 Ft-ért – írja a likebalaton.hu.

Nem vetted meg időben az autópálya matricát?

Ne aggódj, létezik egy 60 perces türelmi idő, ami arra szolgál, hogy miután felhajtottál az autópályára és észbe kapsz, hogy elfejeltetted megvenni, még van rá időd, vagy a melletted ülőnek, hogy online megváltsa a telefonján.

Nézd meg a Balaton legszebb látnivalóit drónfelvételeken:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek