Kokainban úszunk a Balatonban? - Nem is gondolnád mik lebegnek a vízben

Egy új tanulmány szerint a Balaton élővilága nagyobb veszélyben van, mint gondolnánk! A kényes ökoszisztémát megzavarja az ember, aki naponta több tonna naptejet, drog-és gyógyszer származékokat, valamint hormonokat juttat a vízbe.

A Balaton komoly ökológiai veszélyben van - illusztrációForrás: Shutterstock/Krisztian Tefner

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, amely teljesen jól és önfenntartó módon működne, ha az emberek békén hagynák a modern kemikáliáikkal. Egy friss felfedezés szerint ugyanis gyógyszermaradványok, hormonok, sőt még kokain is megtalálható a tó vizeiben – adta hírül éves konferenciáján a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

A kutatások során kiderült, hogy a Balaton élővilága komoly veszélyben van. Az UV-szűrőkkel kezelt vízibolhák megduplázták méretüket, míg a hormonkezelések alatt álló csigák embriói túl korán kikeltek.A Zala folyóból és a környező fürdőhelyekről érkező tisztított, de még mindig szennyezett víz évi több millió köbmétert tesz ki, amely magában foglalja a naponta a tóba kerülő 2,5 tonna naptejet is.

De nemcsak a tisztított szennyvízben található anyagok, hanem a fürdőzőkről a tóba kerülő testápolók és naptejek is komoly veszélyt jelentenek a magyar tenger élővilágára nézve.

Zamárdinál a vízben idén is jelentős mennyiségű kokaint és annak bomlástermékeit tudták kimutatni, ami is összefüggésbe hozható az ott megrendezett zenei fesztivállal.

A balatoni zenei fesztivál jelentős terhet ró a tóra, többek között kokaint - illusztrációForrás: Facebook/Balaton Sound

A szakemberek a konferencián egyöntetűen arra jutottak, hogy sürgősen cselekedni kell a Balaton megóvásának érdekében, különben az élővíz visszafordíthatatlan károkat szenved – írja a sonline.hu.
A konferencia végén a szakemberek egyöntetűen megállapították, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a helyzet javítására. Ez a helyzet nemcsak környezetvédelmi, hanem morális kérdés is. Mindenki felelőssége, hogy tiszteletben tartsa és megóvja ezt a nemzeti kincset" – mondta Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács igazgatója.

Kíváncsi vagy, mi rejtőzik a Balaton felszíne alatt? Az alábbi videóból megtudhatod:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek