Élő közvetítés: Elkezdődött Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, a Kékszalag

Csütörtök reggel több mint 500 hajóval, a fedélzetükön 3 ezer versenyzővel elindult Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, a Kékszalag. Kövesd a legizgalmasabb pillanatokat élőben!

Az idei Kékszalag vitorlásverseny is izgalmasnak ígérkezikForrás: MTI/Krizsán Csaba

Idén 510 hajó adta le a nevezését 38 hajóosztályban és értékelési csoportban. Külföldről is érkeztek versenyzők, 8 hajón szelik a magyar tenger habjait.

A leggyorsabbnak számító katamaránoknál tizenöt egység küzd, köztük a címvédő MLS Raiffeisen Fifty-Fifty. A 2024-es Kékszalag versenyre összesen 2493 versenyző nevezett több korosztályból. 140 vitorlázó ifjúsági, 7 serdülő korú, 48-an pedig külföldről érkeztek.

Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye komoly szakértelmet kíván, a hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár.A hajók Balatonfüredről indultak, majd utána Balatonkenese, Siófok és a Tihanyi-szoros érintésével haladnak tovább. Keszthelynél fordulnak meg, hogy visszatérjenek a kiindulópontra, Balatonfüredre. Az útvonalat a Magyar Vitorlás Szövetség határozta meg. A távot motorhasználat nélkül kell megtenniük a versenyzőknek.

Az első versenyt 1934. július 27-én rendezte meg a Hungária Yacht Club, akkor 27 hajó indult el, amelyek közül csupán kettő nem teljesítette a távot – írja a sonline.hu.

Az évente megrendezett Kékszalag időrekordját továbbra is a Józsa Márton vezette Fifty-Fifty tartja – saját korábbi eredményét tavaly megdöntve 5 óra 3 perc 56 másodperces idővel –, legtöbbször, tizenháromszor pedig Litkey Farkas győzött.

Kövesd élőben a Kékszalag vitorlásverseny izgalmas pillanatait:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek