Négy nevelt vidrát engedtek szabadon a Balatonnál

A hazánkban egyedülálló természetvédelmi vidramentő-központba, a Petesmalmi Vidraparkba az ország minden részéből érkeznek anya nélkül marad állatok. Ennek a helynek köszönhetik szabadságukat a most elengedett egyéves vidrák, Olivér, Orsi, Dóri és Dolli is. 

A szabadon engedés pillanataForrás: Szelényi Gábor/likebalaton.hu

A négy ragadozót,  Balogh Márta, a Petesmalmi Vidrapark vezetője pici koruk óta nevelte.

"Olivért a vízimentők mentették ki tavaly a Keszthelyi-öböl nádasából. Orsika Oroszlányból érkezett, mégpedig egy gyárból, ahová bement „szólni" az embereknek, hogy mentsék meg. Dóri és Dolli pedig testvérek, akik Sárszentmihályon, egy olajos akna mélyére kerültek. Az ott dolgozó munkások vették ki, és hozták el a vidraparkba" – mesélte a likebalaton.hu-nak Balogh Márta.

Vigyázó kezek óvják a kis árvákat a Petesmalmi VidraparkbanForrás: Petesmalmi Vidrapark/likebalaton.hu

Balogh Márta 2007 óta menti a vidrakölyköket, és adja őket vissza a természetnek. A mostaniakkal együtt összesen 76 vidrakölyköt nevelt fel.

A nevelt állatok egy év után állnak készen a természetbe való visszaengedésre. A nőstény is ennyi ideig gondozza a kölykeit. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakértői jelölik azt a helyszínt, ahol új életet kezdhetnek az állatok. Feltérképezik, hogy hol van kevesebb vidra, hol tudnak majd sok halat fogni, ahol senki sem zavarja őket. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek