A dzsungelharctól a vulkánfutásig: a legmenőbb aktív balatoni programok őszre

Unatkozik, ha órákig csak a panorámát kell nézni? Csak akkor érzi jól magát, ha lefutott vagy letekert sok km-t, meghódított néhány tanúhegyet, és végigkúszott egy barlangot? Akkor próbálja ki a vulkánfutást is, harcoljon, mint egy kommandós, vagy tegye próbára magát a bormaratonon!

Az őszi Balatonról egyszerűen nem lehet eleget áradozni - aki egyszer belekóstol, annak eszébe sem jut, hogy hiányolja a strandolást. Korábbi cikkeinkben már összegyűjtöttük, milyen helyeket ajánlunk, ha lovagolna, ha golfozna, és azt is, hogy milyen lehetőségei vannak, ha olcsóbban vitorlázna vagy ha vizes programot keres. Most a „szárazföldi" outdoor programok közül mutatunk néhányat az aktív pihenés híveinek.

 

Dzsungelharc és adrenalin

 

A paintball tökéletes program a heti stressz levezetésére vagy egy legénybúcsúra, és kitűnő próbálkozás a gyerekek lefárasztására. A Balaton Paintball legújabb pályája Balatonfüreden található, Balatonfűzfő és Papkeszi között pedig egy „hegyi" pályán válhat néhány órára gerillaharcossá. Itt szalmabálás fedezékek, romos pince és erdőrészek találhatók, amelyekben dzsungelharcot lehet játszani, illetve van egy mező is, ahol fedezékek nélkül lehet végső csapást mérni az „ellenségre".

Ha hiányzik egy kis adrenalin
Galéria: Aktív balatoni programok őszre
Fotó: Balaton Paintball

 

A balatonfűzfői bob pálya közelében két paintball pálya is található egy fás, ligetes területen, amelyeket 30 főnél nagyobb csapatok esetén össze is lehet nyitni. Itt egy külön célba lövő pálya is van azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak részt venni a küzdelemben. A paintball fegyverek kb. 8 Celsius fokig működnek, így egy hűvösebb őszi napra is betervezheti a programot, de mindig jelentkezzen be előre!

Ha pedig már egyszer a környéken jár, és még van energiája a dzsungelharc után is, feltétlenül próbálja ki a fűzfői száraz bobpályát és a Serpa Parkot is! Itt többek között falat mászhat, íjászkodhat, utána pedig elmehet a Balatoni Uszodába, hogy a szaunában fejezhesse be a végigpörgött napját.

 

Futóversenyek a vulkánok között

 

Számos futóverseny lesz a Balatonnál ősszel is. Hogy miért éri meg leutazni ide, amikor máshol is futhat? Mert elképesztő tájakban gyönyörködhet, amíg sportol, utána pedig megérdemel egy kis borkóstolót. Szeptember 24-én a Káli-medence lesz a futók bázisa: Mindszentkálláról startol a 3 vulkán futás nevű program, ahol az 5 km-es távtól a félmaratonig többféle nehézségi fok közül lehet választani. Lesz nordic walking és ovis táv is, szóval tényleg az egész család indulhat. A nevezési díjakról itt talál infót.

A Szigligeti félmaraton sajnos már megtelt, de ne csüggedjen! Ha későn kapcsolt, október 8-án még mindig kipróbálhatja magát a Kehida Termál Bormaratonon, ahol 10 és fél, 21 és 42 km-es távok közül választhat, utóbbit bringával is lehet teljesítheti. És miközben keményen küzd, Zalaszentgrót és Kisgörbő vidékének szépségeiből meríthet erőt. A kicsik pedig a termálfürdő területén kialakított pálya 3- és 5 km-es távjain versenyezhetnek.

A Balaton maraton és Félmaraton a régió legnagyobb őszi futóversenye
Galéria: Aktív balatoni programok őszre
Fotó: (c)Zakany Gergely / Balaton Maraton és Félmaraton

 

A régió legnagyobb őszi sporteseményét, a Balaton Maraton és Félmaraton versenyét november 19-én tartják Siófokon. A maratont több részletben is le lehet futni, sőt, 1/6-od maratoni távon is lehet indulni. Tavaly 5600-an voltak, nevezzen időben!

 

Kalandtúra a föld alatt

 

A Csodabogyós barlang az ország hetedik és a Dunántúl harmadik leghosszabb barlangja, 6 km hosszú és 136 méter mély - legalábbis az eddigi feltárások alapján. A számok ne ijesszenek el senkit, az amatőrök által is teljesíthető barlangtúrák csak a barlang egy rövidebb szakaszát érintik. Biztonságosan kiépített barlangról van szó, ahol felkészült, tapasztalt vezetőkkel vághat neki a nagy kalandnak. Ha kedvet kapott, szeptember 29-én olcsóbban vehet részt a kalandtúrán a Csodabogyós-barlang felfedezésének évfordulója alkalmából. A barlangi alaptúra kedvezményesen 5000 Ft-ba kerül a felnőtteknek, és 3000 Ft a 10-18 éveseknek. Bejelentkezés szükséges!

 

Bevállalja az extrám túrát is?
Galéria: Aktív balatoni programok őszre
Fotó: Egri Csaba / Csodabogyós-barlang, Balatonederics

 

Hegyek és fura képződmények

 

Kirándult már ősszel a Balaton-felvidéken vagy a Somogyi-dombságban? A sárguló lombok és a csillogó vízfelület együtt mesés látványt nyújt, és mindezt magasról is megcsodálhatja, főleg, ha az északi parton van a bázisa. A Balaton-felvidéket a különleges geológiai képződmények és a várromok miatt érdemes betervezni, de a Tihanyi-félszigeten a Belső-tó, a barátlakások vulkáni kőzetből képződött sziklafala, a „gejzírmező", és Dörgicse közelében a vadregényes szurdokvölgy is megér egy-egy túrát. A Káli-medencében a Kőtenger és a Hegyestű a kötelező program, de rengeteg turistaút közül választhat, ha nem akar találkozni senkivel útközben.

Ha kíváncsi, milyen érzés az ország talán legapróbb „hegytetőjéről" körbenézni, akkor „mássza" meg a Tóti-hegyet (ha vasárnapra tervezi a programot, beugorhat erőt gyűjteni a Liliomkert piacra)! Ha pedig Gyenesdiás közelében pihen, akkor nézze meg a Vadlány-likat és a Festetics-kilátót.

Ez a hely Siófok mellett van (Töreki)
Galéria: Aktív balatoni programok őszre
Fotó: Simon Kristóf / Indafotó

 

Siófok közelében a 9 km hosszú Töreki tanösvényt járja végig! Ősszel és tavasszal ugyanis a halastavak pihenő és táplálkozó helyet biztosítanak számtalan, hazánkban nem honos madárnak, melyek vonulási útvonala éppen errefelé esik.

 

+1: Madárles a stressz ellen

 

Ha azonban úgy érzi, nem önnek találták ki a föld alatti vagy a túlzottan aktív programokat, de szívesen tölti idejét a természetben, akkor vegyen részt egy madárlesen! Október 1-én a miklósfai halastavaknál lesz ingyenes madármegfigyelés, a 3 órás programon 5 km-es gyaloglásra lehet számítani. A halastavak Zala megye jelentős vizes élőhelye, fontos költőhelye és vonulóhelye a vízimadaraknak: megfigyelhető itt a tőkés réce, a szürke gém, a bütykös hattyú, de ritkább madarak (rétisas, halászsas, vörös gém, cigányréce stb.) is láthatók.

 

Október 2-án pedig a Kis-Balatonnál a Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson folytatódik a megfigyelés. A fenékpusztai táborban madárgyűrűzési bemutató is várja az érdeklődőket. Előzetes bejelentkezés mindkét programra szükséges!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek