Golf a Balatonnál: nem csak a sznobok sportja

A golf már rég nem a milliomosok sportja, és ha már eldöntötte, hogy megtanulja, miért ne tenné csodás balatoni panorámával a háta mögött? Összegyűjtöttük a Balaton környéki golfozási lehetőségeket, és azt is megmondjuk, hol szerezheti meg a legolcsóbban a pályaalkalmasságit.

 

Kevés olyan sport van, amihez annyi sztereotípia kötődik, mint a golfhoz. A leggyakoribb, hogy ráérő milliomosok és sznobok sportja, ami földi halandónak megfizethetetlen. A második legelterjedtebb előítélet pedig az, hogy unalmas.

Kezdjük az elsővel: a golfozás elsajátítása és a felszerelés beszerzése tényleg nem olcsó mulatság, de ez más sportoknál sincs másképp - egy kezdő lovas, szörfös, hegyi bringás stb. is jobb, ha felkészül arra, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia a kezdeti lelkesedés mellett.

Vannak "ízelítő" csomagok is
Galéria: Golf a Balatonnál
Fotó: Royal Balaton Golf Club

 

A golfnál az is további egyszeri költség, hogy pályaalkalmassági vizsgát kell tenni, amely során nemcsak a helyes ütőfogást és ütésfajtákat, hanem az elméleti alapokat, a pályán való viselkedés szabályait is megtanítják. A tanulás viszont már sokkal olcsóbb lehet, ha egyszerre ketten vesznek részt az oktatáson, és bizony nem kerül többe, mint a lovaglással való ismerkedés.

Azt pedig, hogy unalmas, csak addig gondolja, amíg nem volt meg az első óra. Elköteleződni és sok pénzt elkölteni természetesen nem kell, a lényeg, hogy érezze jól magát a pályán. A golfklubok kínálnak egy órás, golffal ismerkedős csomagokat is, ahol profi oktatóval nyerhet betekintést ebbe a sportba, és persze az életérzésbe. Szuper program lehet egy őszi balatoni kiruccanáshoz, ha egy kis mozgásra vágyik a szabadban. Erősen ajánljuk!

 

Golfclub Imperial, Balatongyörök

 

A Balatongyörök becehegyi területén fekvő pályán lélegzetelállító a panoráma, a Balaton és a tapolcai-medence tanúhegyeiben és a Balaton látványában gyönyörködhet játék közben. A 70 hektáros golfpálya a bringaútról és a 71-es útról is látható - mindenki kivétel nélkül felsóhajt, amikor erre autózik vagy teker. A pálya 9 lyukú, de tervben van, hogy 18 lyukú bajnoki golfpályára bővítik. A domborzat nagyon változatos, a kihívásokat nemcsak a pályadizájn, hanem a néha kissé szeszélyes balatoni szél is biztosítja.

Háttérben a tanúhegyek
Galéria: Golf a Balatonnál
Fotó: Golfclub Imperial Balatöngyörök

 

Ha még sosem golfozott, és úgy dönt, itt az ideje, próbálja ki a golfízelítő csomagot (60 perc 5900 Ft, 2 főre 7900 Ft, családoknak 10 900 Ft), ami azt jelenti, hogy egy oktató bevezeti önt a sport alapjaiba, majd irány a gyakorlópálya. A klub minden eszközt biztosít, önnek csak a megfelelő öltözetről és egy sima talpú cipőről kell gondoskodni. A pálya mellett egy bisztró is található, ahol a napi menüvel pótolhatja a legolfozott kalóriákat. Mert igenis fárasztó sport.

Pályadíj: 9 lyukú: 8500 Ft

 

Royal Balaton, Balatonudvari

 

Ez a szintén elképesztő kilátást adó pálya Balatonudvari felett, a hegyoldalban található. Nemcsak fenyőerdő, hanem egy egykori kőbánya is van a 67 hektáros pálya területén, így kifejezetten izgalmasnak és változatosnak számít a terep, és van, aki szerint kihívásból sincs hiány. Nem csoda, hogy sok megszállott játékos érkezik ide Európa különböző részeiből. Az Európai Golf Szövetség szerint ez a pálya különleges adottságainak köszönhetően benne van a legjobb 20-ban.

Játék közben nemcsak a balatoni panorámában gyönyörködhet, hanem a természeti adottságokban is. Bár a golfban nincs sietség, azért ne felejtse el, hogy játszani jött ide, amikor belefeledkezik a látványba. A pálya határos egy természetvédelmi területtel, ahol ritka orchideafajok nőnek.

Sok a kihívás, haladóknak is
Galéria: Golf a Balatonnál
Fotó: Royal Balaton Golf Club

 

A golfszüzesség elvesztése egy 45 perces oktatással valósul meg, felnőtteknek 11 000 Ft-ért, további egy főnek plusz ezer forintért, az akciós pályaalkalmassági tanfolyam pedig már 29 900 Ft-ból kijön.

Pályadíj: 9 lyukú: 10 500 Ft, 18 lyukú: 15 900 Ft

 

Zala Springs, Zalacsány

 

Golfozna egyet, de a gyógyvíz áldásos hatásait is élvezné? A Zalacsány és Hévíz közelében található Zala Springs klub pályájától egy köpésre van a Hévízi tó és a Kehidakustányi fürdő is, így a sportolás után egyből mehet a közeli fürdőkbe, hogy kilazítsa az izmait. A 18 szakaszos golfpálya egyébként világszínvonalú versenyek lebonyolítására is alkalmas, 160 hektáron terül el és 6650 méter hosszú, sok kis tóval tűzdelve. Tulajdonosai nagyon büszkék arra, hogy a pályát Robert Trent Jones, Jr., a világ egyik legismertebb golfpálya-tervezője alakította ki.

Zala Springs - gyógyfürdőkkel a közelben
Galéria: Golf a Balatonnál
Fotó: Zala Springs

 

Már csak a Zala-völgy látványa és a menő klubház miatt is érdemes ide eljönni egyszer, és jobb, ha bekészíti a galléros pólót: ha már itt van, biztosan kedvet kap a játékhoz vagy a tanuláshoz is. Az oktatás 8000 Ft/óra, gyerektáborokat, céges programokat is szerveznek.

Pályadíj: 9 lyukú: 9500 Ft, 18 lyukú: 15 000 Ft, hétvégén drágább

 

Forest Hills Golf & Country Club, Zirc-Szarvaskút

 

Nem a Balaton közvetlen közelében van, de nem akartuk kihagyni az összeállításunkból a Zirc-Szarvaskúton található trükkös golfpályát (és a négycsillagos hotelt), a Forest Hills-t. Csak 45 km-re fekszik Balatonfüredtől, ez a távolság igazán beleférhet, ha golfozna egyet a Bakony szívében.

És hogy miért trükkös ez a pálya? A 30 hektáros pályán, ami egyébként egyáltalán nem számít nagynak, 18 pályaszakasz közül lehet választani. A golfpálya mindegyik szakasza egy greenből, de minden esetben két különböző helyen kiépített elütőből és sok esetben párhuzamosan futó fairway-ekből áll - olyan, mintha több pálya lenne az egyben, így mindenki megtalálja a neki való nehézségi fokozatot.

 

Ha többen tanulnak egyszerre, olcsóbb
Galéria: Golf a Balatonnál
Fotó: Forest Hills Golf & Country Club

 

Ha itt szeretne megtanulni golfozni, vagy el szeretné mélyíteni a tudását, 60 perces oktatásra 7-10 ezer forintot szánjon. Ha ketten vesznek részt rajta, ugyanez 9, illetve 12 ezer forintba kerül, 3 fővel pedig még olcsóbb.

Pályadíj:

9 lyukú: 7000 Ft, 18 lyukú: 95 000 Ft, hétvégén 11 500 Ft

 

+1: Lotus Therme Hotel & Spa, Hévíz

 

A hévízi ötcsillagos hotel is felkerült a listánkra, mert rendelkezik saját golfpályával. Mivel 6 lyukú, főleg a kezdő golfosokat várják. Sajnos ez a pálya külsősök számára nem nyitott, a golfpálya a szálloda részeként működik, csak a hotel vendégei számára látogatható.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek