Ételallergia esetén sem kell lemondanunk a hagyományos karácsonyi fogásokról

A karácsony általában a meghitt családi étkezésekről is szól, amikor kicsik és nagyok együtt ülik körbe az asztalt. De mi a helyzet akkor, ha a családban valakinek ételérzékenysége van? Ez esetben sem kell lemondani a hagyományos karácsonyi fogásokról, néhány hasznos trükk és jó recept segíthet a megoldásban.

Ételérzékenység esetén is lehet ízletes, hagyományos karácsonyi fogásokat varázsolniForrás: Rama

Habarva, rántva, sűrítve – ahogy igazán szeretjük

A karácsony közeledtével egy biztos: már hetekkel korábban egyre-másra listázzuk a szükséges hozzávalókat és igyekszünk a lehető legjobb menüt összeállítani úgy, hogy mindenkinek a kedvére tegyünk. Már jó előre tudjuk, hogy rengeteg, a hagyományos ünnepi fogásokból ki nem maradó tejszínre, tejfölre és egyéb hozzávalókra lesz szükségünk. Mindent habarunk, bevonunk, sűrítünk, gondoljunk csak a burgonya- vagy franciasalátára, szószokra, krémes süteményekre. A készülődést nem szabad félvállról venni, még akkor sem, ha olyan kihívások jelentkeznek, mint például az ételallergia. Fontos, hogyha vendégként valamilyen intoleranciánk van, ne féljünk azt előre jelezni a vendégváróknak, hiszen így ők is fel tudnak készülni, ki tudják próbálni az alternatív termékeket, recepteket.

A puding próbája: a gyakorlás

Szeretnénk, ha sem az íz, sem az állag és textúra nem különbözne a hagyományostól, így a boltok hűtőpultjában is ezeket keressük. Az ünnepi fogások egyik nagy jellemzője, hogy behabarjuk, sűrítjük őket, leginkább valamilyen savas vagy zsíros közegben. A növényi főzőkrém ehhez remek választás lehet, mivel rugalmasan használható különböző receptekhez. Amennyiben izgulunk, hogy a régi klasszikus tejmentesen nem lesz az igazi, érdemes egy „próbafőzést" tartani az adventi időszakban.

Készüljünk előre

Megkönnyíthetjük a dolgokat akkor is, ha olyan recepteket választunk, amelyekhez előre tudunk dolgozni. Begyúrhatjuk és hűtőben tárolhatjuk például a hagyományos, margarinalapú gyúrttésztákat, valamint akár a különböző szószokat is, sőt, bizonyos ételeket akár a fagyasztóban is tárolhatunk. Persze fontos, hogy mindennek alaposan megnézzük a lejárati idejét, hiszen bár a növényi alapú élelmiszerek általában több ideig eltarthatók, hússal vagy tejtermékekkel érintkezve másképp viselkednek, így ezzel kapcsolatban is legyünk tudatosak.

Nassolás, csipegetés – így borul fel az étkezési ritmusunk

Készülnek a finomságok, amelyek ráadásul adott esetben meg is felelnek a diétánknak, nem tartalmaznak például laktózt, glutént és egyéb allergéneket – természetes, hogy ilyenkor gyakrabban kóstolunk, falatozunk. Ennek azonban az a következménye, hogy az ünnepek alatt felborul a megszokott étkezési ciklusunk, amelynek a szervezetünk láthatja kárát. Az ünnepek alatt is követendő mértékletességgel elkerülhetjük a túlevés okozta puffadást, hányingert, az álmosságot és levertséget, valamint a különböző emésztési gondokat. Ilyen esetben a vércukorszint hirtelen megemelkedik, a későbbiekben pedig letargia, kedvetlenség jelentkezhet. Élvezzünk ki tehát minden falatot, de ne váljunk mohókká, igyekezzünk a tudatosságot szem előtt tartani. Az egyik legfontosabb pedig, amelyre nem is gondolnánk, hogy az ünnepek alatt is pótoljuk a folyadékot: fogyasszunk vizet, ásványvizet, ízesítetlen, vagy citromos teát.

Egy egyszerű módszer: használjuk a tányérunkat!

A tányér módszer egy egyszerű és vizuális eszköz, amely segít a kiegyensúlyozott táplálkozásban az ételadagok megfelelő elosztásával. Az elv lényege, hogy a tányért három részre osztjuk: a felét zöldségek és gyümölcsök, a negyedét fehérjeforrások (például hús, hal, hüvelyesek), a másik negyedét pedig szénhidrátforrások (például rizs, burgonya vagy teljes kiőrlésű gabonák) töltik ki. Az ünnepek alatt ez a módszer segíthet abban, hogy élvezzük a változatos ételeket, de megőrizzük az étkezések mértékletességét, elkerülve a túlzott kalória- és cukorfogyasztást, miközben biztosítjuk a tápanyagok egyensúlyát.

Rozé kacsamell almával, gesztenyével és naranccsal tejtermékeket helyettesítő alternatívávalForrás: Rama

ROZÉ KACSA ALMÁVAL, GESZTENYÉVEL ÉS NARANCCSAL

Hozzávalók 4 főre
• 4 db kacsamell
• 4-5 db közepes burgonya, amelyeket héjában előre megfőzünk
• 2-2 db sárga- és fehérrépa
• 80 g 100% növényi alapú vajalternatíva
• 1,5 dl 15%-os főzőkrém
• 1 fej lilahagyma
• egy narancs
• egy alma
• 8-10 szem sült gesztenye
• egy kis marék dió
• egy ujjnyi gyömbér
• néhány ág friss kakukkfű
• feketebors, szecsuáni bors, rózsabors
• só

Elkészítés

1. A kacsamellek bőrös oldalát beirdaljuk, vigyázva, hogy csak a zsírrétegbe vágjunk bele.
2. A késsel megnyitjuk a húst, de úgy, hogy még összezárható legyen.
3. A belső felületüket sózzuk és szórjuk meg narancshéjjal, rózsa- és szecsuáni borssal.
4. Tegyük a beirdalt és bevágott kacsamelleket bőrükkel lefelé hideg serpenyőbe, és olvasszuk ki a zsírt addig, amíg a bőrük aranybarnára nem pirul. Sózzuk és borsozzuk.
5. Tegyük tepsibe a kacsamelleket, és halmozzunk a belsejükbe sült gesztenye és almaszeleteket. Tegyük a tepsibe a negyedekre vágott narancsot is, és süssük kb. 10 percig 200°C fokos sütőben.
6. A kacsához használt serpenyőben pirítsuk meg a lilahagymát és a diót, majd tegyük bele az összetördelt főtt burgonyát is. Pirítás közben sózzuk-borsozzuk.
7. Daraboljuk fel a répákat és pároljuk meg a vajalternatívában és a sült narancs levében, ízesítsük gyömbérrel.
8. Vegyük ki a répákat, öntsük a narancsos-kakukkfüves léhez a vajalternatívát, sózzuk, ízesítsük borssal, kakukkfűvel, narancshéjjal ízlés szerint, és melegítsük, míg besűrűsödik.

+ A fogást vegán verzióban is elkészíthetjük. Ehhez 1 db sütőben elősütött sütőtökre lesz szükségünk, mellyel – az elősütést követően – ugyanúgy bánunk, mintha hússal dolgoznánk. (Irdalni nem szükséges.) Késsel kettévágjuk a sütőtököt, kicsit megpirítjuk, majd betöltjük a gesztenyével és az almával, végül a sütőben készre sütjük.

Tésztában sült lazac cukkinivel és édesburgonyával ételallergiában szenvedők számára is fogyasztható módon elkészítveForrás: Rama

TÉSZTÁBAN SÜLT LAZAC CUKKINIVEL ÉS ÉDESBURGONYÁVAL

Hozzávalók 4 főre

• 4 db kb. 120 g-os lazacszelet
• 4 db közepes édesburgonya, megfőzve
• 2 db közepes cukkini
• 2 db leveles tészta
• 80 g 100% növényi alapú vajalternatíva
• 2 dl 15%-os főzőkrém
• 2 db nori lap
• 1-1,5 dl zöldségalaplé
• egy kis marék reszelt parmezán
• fél lime
• fél csokor petrezselyem
• egy tojássárgája
• egy kis marék pirított mandula
• citrombors, vagy sima őrölt fekete bors
• só

Elkészítés

1. A lazacokat dörzsöljük be sóval és citromborssal. Nyújtsuk ki a leveles tésztát és negyedeljük el. Felezzük el a nori lapokat, és fektessük őket a tészta-negyedekre (egyik oldalon se érjenek egészen a tészta széléig, különben nem tudjuk összezárni a széleket).
2. Szórjuk a nori lapokra a reszelt parmezán felét, helyezzük rájuk a lazacokat és fedjük be a maradék sajttal. Burkoljuk be a lazacokat a tésztába és nyomkodjuk össze a széleket. Ha marad tészta, azt felhasználhatjuk díszítésre.
3. Tegyük sütőpapíros tepsire a lazacokat, és kenjük meg tojássárgájával. Vágjuk ujjnyi szeletekre a cukkinit, sózzuk, forgassuk össze a vajalternatíva felével és tegyük a lazacok mellé a tepsire. Süssük 200°C fokos sütőben kb. 20 percig.
4. Készítsünk pürét az édesburgonyából az alaplével, a főzőkrémmel és a maradék vajalternatívával, ízlés szerint sózzuk.
5. Egy-egy gerezd lime-mal tálaljuk, szórjuk meg petrezselyemmel és mandulával. 

Mézeskalácsos pohárkrém - desszerteket is kínálhatunk ételintoleranciával élők számáraForrás: Rama

MÉZESKALÁCSOS POHÁRKRÉM

Hozzávalók 4 személyre
• 4 dkg vaníliás pudingpor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 4 dl tej (növényi tej is használható)
• 7 dkg kristálycukor
• 4 dl habkrém
• 10 dkg porcukor
• 1 vanília rúd
• 40 dkg Spekulatius keksz
• 1 db banán
• 6 dkg törökmogyoró
• 10 dkg étcsokoládé
• 10 dkg baracklekvár

Elkészítés

1. A pudingporból, tejből, fahéjból 7 dkg cukorral pudingot főzünk és kihűtjük.
2. A törökmogyorót illatosra pirítjuk egy serpenyőben.
3. A kekszekből félreteszünk 8 db-ot a díszítéshez, a maradékot egy zárható tasakba tesszük és sodrófával durván darabosra törjük.
4. A habkrémből habot verünk 10 dkg porcukorral és 1 vaníliarúd kikapart magjával.
5. A hab felét a langyosra hűlt pudinggal óvatosan összeforgatjuk.
6. 3 dl-es poharakba összeállítjuk a desszertet. Alulra morzsát szórunk, erre a krémet halmozzuk, majd a maradék habkrémmel befedjük. Végül díszítjük 1/4 banán szelettel, pirított mogyoróval, forgácsolt csokival, Spekulatius keksszel és baracklekvárral. 

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek