Adventi utazás – Mutatjuk a legszebb karácsonyi díszbe öltöző városokat

Karácsony előtt sem kell otthon ülnünk, érdemes egy szép adventi utazás segítségével ráhangolódni az ünnepre. Segítünk, hová érdemes télen elutaznod, mutatjuk a legszebb karácsonyi díszbe öltöző városokat Európában.

Adventi utazás – Mutatjuk a legszebb karácsonyi díszbe öltöző városokat - illusztrációForrás: Shutterstock/Sven Hansche

Íme az adventi utazás legjobb európai célpontjai, amelyeket kár lenne kihagynod:

Göteborg, Svédország

A Svédország nyugati partján fekvő kikötőváros, Göteborg pont a karácsony előtti időszakban kínál megfelelő hangulatot a karácsonyi ünnepek kedvelőinek, amikor az ország második legnagyobb városa meghitt hangulatot áraszt. A téli Göteborg egyik fénypontja a „Jul på Liseberg", azaz a „Karácsony Lisebergben", amelyet a lisebergi vidámparkban rendeznek meg.

November 16. és december 29. között a város mintegy 600 000 lakosa és látogatója elmerül a csillogó téli világban. A parkot ezután számtalan karácsonyi fény díszíti, és a skandináv Glögg forralt bor illata száll a levegőben. Körhinták és bódék finomságokkal, mikulásfalu és korcsolyázási lehetőség várja a karácsony előtti advent rajongót.

Weissensee, Ausztria

December közepétől a 6,5 négyzetkilométeres tó Európa legnagyobb tartósan befagyott és ápolt természetes jégfelületét kínálja.

Itt kedvedre korcsolyázhatsz, vagy tanulhatsz a korcsolyaakadémián. A curling- és jégkorong-mérkőzésekre is speciális pályákon kerül sor a tavon. Itt még egy lovas szánra is felpattanhatsz. A téli nyüzsgést Karintia hófödte hegyeinek csodálatos háttere koronázza meg.

Korcsolyázás a Weissensee karbantartott felületénForrás: Weissensee Tourismus

Vigo, Spanyolország

Felejtsd el Madridot és Barcelonát, Spanyolország karácsonyi városát Vigonak hívják, és a galíciai Atlanti-óceán partján található. A csaknem 300 ezer lakosú város karácsonyi fényeivel érdemelte ki a címet: 450 utcában 11,5 millió LED-lámpa világít. Ez máris feldobja a karácsony előtti időszakot.

Az ünnepi díszkivilágítás kezdete november 24-én van, és 2023-ban 70 000 néző nézte végig a fénytenger bekapcsolását. A díszítésben 2023-ban egy 40 méter magas fény- és kocsifát, egy karácsonyi erdőt és egy hóembert is láthattunk. Nem valószínű, hogy ez a fényjáték idén csökkenni fog.

A karácsonyi felhajtás mögött ugyanis a régóta hivatalban lévő polgármester áll, aki minden évben nagyobbra tör, és többek között New Yorknak is hadat üzent, ha az ünnepi világításról van szó - számol be a Costa News.

Rovaniemi, Finnország

Karácsony előtt bizonyára nem árt, ha magával a Mikulással beszélgetünk, és elmesélünk neki egy-két történetet, hogy elkerüljük a csalódást a karácsonyfa alatt. Az észak-finnországi Lappföldön, Rovaniemi közelében található Mikulásfaluban erre is lehetőséged nyílik.

Egy olyan környezetben, amely mintha egy téli álomképből származna, található a Mikulásfalu. A karácsonyi faluba ingyenes a belépés, és itt találod a karácsonyi postahivatalt, a Mikulás kamráját, magával a Mikulással és a karácsonyi házat ajándékboltokkal, karácsonyi kiállításokkal. A táj kiválóan alkalmas husky- és rénszarvas szánozásra, és ideális hely, hogy északi fényt lássunk.

A Mikulásfalu Rovaniemi, LappföldönForrás: Aleksei Verhovski/Shutterstock

Locorotondo, Olaszország

Ahhoz, hogy a Locorotondo városában karácsonyi hangulatba kerülj, még télikabátra sincs szükség. A dél-olaszországi apuliai városban tizenegy fok az átlaghőmérséklet. Pedig itt nagyon karácsonyi hangulat van, és a 14 000 lakosú várost Olaszország egyik legszebb karácsonyi falujaként tartják számon.

A történelmi belváros szűk utcáit számos dekoráció varázsolja mesebeli faluvá karácsonykor. Fények, karácsonyi bálok, füzérek és fák ezrei díszítik a szűk utcákat a fehér házakkal és ferde tetejükkel.

Valkenburg, Hollandia

Valkenburg aan de Geul egy kisváros Hollandiában, Limburg tartományban, amely a bányáiról és barlangjairól ismert, valamint a kiváló karácsonyi város hírnevéről. A város advent alatt a fények, a felvonulások, a Mikulásfalu, a szánkópálya és az utcaszínház téli meséjévé változik.

A különleges fénypont azonban a föld alatt vár: a valkenburgi várrom alatti évszázados folyosókon meglátogathatjuk Európa legrégebbi, legnagyobb és leglátogatottabb földalatti karácsonyi vásárát. Sok kis állvány és karácsonyi dekoráció díszíti a barlangokat. A járatok földalatti labirintusa a 11. és 12. században jött létre márgabányászat révén. November 16-án kezdődik a karácsony előtti forgatag Valkenburg karácsonyi városában.

Karácsonyi földalatti vásár Valkenburg városábanForrás: Wendy Vluggen/christmastownvalkenburg.com

Colmar, Franciaország

Mesebeli hangulat fogadja az elzászi Colmar látogatóit. Karácsony előtt a favázas város fények és díszek tengerévé változik, és a mintegy 70 000 lakost számláló település hat különböző témájú karácsonyi vásárnak ad otthont.

Például a Dominikai templomban található a Place des Dominicains karácsonyi vására, ahol hatvan bódé kínál eredeti karácsonyi díszeket, a Place de l'Ancienne Douane gyönyörű piaca a Schwedi szökőkútig és a Lauch folyó mentén terül el. Rengeteg kézműves árut kínál, a Kis Velence városrészben található karácsonyi gyerekvásáron pedig a Mikulás postaládájába kerülhet a kívánságlistád. A karácsony előtti varázslat november 26-án indul.

Colmar így néz ki advent idejénForrás: cge2010/Shutterstock

London, Egyesült Királyság

London klasszikus karácsony előtti utazási célpont. Az Egyesült Királyság fővárosa számos igényt ötvöz. Az ünnepélyesen feldíszített utcák rajongói megtekinthetik a város csillogó hotspotjait a karácsonyi fények körútján. A szabadtéri korcsolyaterületek kialakítása is folyamatban van, így a Természettudományi Múzeumban vagy a Somerset House udvarán korcsolyázni lehet.

A pompásan díszített város és a korcsolyázási szórakozás mellett London igazi vásárlási paradicsomot is kínál. Az olyan feldíszített utcákban, mint a Covent Garden vagy a Regent Street, karácsonyi vásárlás közben dolgozhatod át az ajándéklistát, ha pedig téli csodaországra vágysz, november 21-től egy hatalmas karácsonyi vásár formájában beszerezheted a Hyde Parkban - írja a Reisereporter. 

A londoni Regent Street-en káprázatosak a karácsonyi fényekForrás: Shutterstock/Ir Stone

Természetesen a budapesti adventi vásárok is gyönyörűek, tavaly így festett a Bazilika környéke:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek