Gyertek, kicsit nézzünk körül, hogy a világ más pontjain milyen különleges ételek kerülnek karácsonykor az asztalokra! A bemutatott fogások között vannak nem túl bonyolultak is, amelyek nem csak az adott országban és kultúrában minősülhetnek ínycsiklandozónak. Ha elég nyitottak vagytok az új ízekre, egyiket-másikat akár meg próbálhatjátok elkészíteni is.
Mexikó – bacalao
A bacalao vagy sózott tőkehal a legtöbb országban nem gyakori az ünnepek alatt, de Mexikóban alapvető étel. A hűtés előtti időkben a tartósítás miatt a húsokat és halakat sózták, erre ma már nincs szükség, de ez a gyakorlat még mindig sok helyen létezik az országban. A bacalao esetében a halat rehidratálják és megfőzik, az eredmény pedig puha és ízletes lesz. Íme, hogyan készül a hagyományos bacalao!
Mexikóban a Bacalao a la Mexicana elkészítésének összetevői közé tartozik még a paradicsom, a chili, a hagyma, a fahéj, a burgonya és az olajbogyó. Jól eltelít, és biztosan felmelegít!
Costa Rica – tamales
Costa Ricában a tamales készítés karácsonyi hagyomány, és minden családnak megvan a saját „titkos" receptje. A tamales alapja egy kukoricatészta, amelyet banánlevélbe vagy kukoricahéjba csomagolnak, majd párolnak.
Némelyik sertéshússal van töltve, mások pedig marhahússal vagy csirkehússal. Egyéb élelmiszerek, amelyek a töltelék részét képezhetik, a fokhagyma, a hagyma, a burgonya vagy a mazsola. Bár télen nehéz beszerezni kukoricalevelet, de ebből a BBQ csirkés tamele receptből kiindulhattok, ha új ízekre vágytok.
Norvégia – smalahove
Hiába ez az ország áll hozzánk kultúrában és távolságban a legközelebb, ehhez az ételhez azért kell a gyomor, hiszen a Norvégia nyugati régióiból származó fogás egy bárányfejből készült étel, amelyet burgonyával és rutabagával, azaz karórépával tálalnak. Hagyományosan karácsony előtti vasárnapon szolgálják fel.
Ami ezt az ételt rendkívül érdekessé teszi, az az elkészítési módja. A birka fejét kettévágják, az agyát eltávolítják, és a fej darabjait két napig vízben áztatják. Áztatás után a fejet sózzák, szárítják, füstölik, majd végül megfőzik vagy párolják. Az elfogyasztása már önmagában is művészet: először is a füleket és a szemeket csemegeként fogyasztják, majd a húst a koponya elejétől hátrafelé haladva eszik meg.
(Forrás: boredpanda.com, fluentin3months.com)