Karácsonyi süteménykörkép Budán és Pesten - Három cuki, három ízvilág

Cukrászdába járni mindig jó élmény. Ezeken a helyeken az ember egy kicsit kikapcsolhat, elmenekülhet az ajtón kívüli rohanás elől, és az ízlelőbimbóit is kényeztetheti. De karácsonykor ez valahogy még meghittebbé válik – lehet a fények és a fűszerek illata teszi. Az ízlése azonban mindenkinek más. Éppen ezért három, nagyon különböző cukrászda ünnepi repertoárját fedeztük fel. Íme, a mi favoritjaink Pesten és Budán, a békebelitől a modernig!

A Rigó Jancsi Cukrászdába belépni olyan, mint egy időutazás

A XII. kerület a legidősebb kerület a lakók szempontjából, így az itt található Rigó Jancsi Cukrászdának is hosszú története van; a fennmaradt iratok szerint már az 1930-as években is cukrászdaként üzemelt ez a helyiség, de családi vállalkozásként csak a rendszerváltás után sikerült elindítani, Pollák Károly vezetésével.

Forrás: Travelo.hu

A Rigó Jancsi cukrászdának az a szépsége – és mi is pont ezért választottuk ki –, hogy megmaradt régi vágású cukrászdának, ahol megállt az idő 1986-ban, de anélkül, hogy elavult volna. Hiszen a minőségnek nem kell a klasszikus stílus rovására mennie.

Ezt a tulajdonosok, Bukovicsné Pollák Ágnes és Bukovics István is elfogadták. Ha nem megy a most divatos francia stílusú cukrászat, akkor bizony a krémes süteményeket, nagyanyáink tortáit, aprósüteményeit, sós finomságait kell elkészíteni, de a kornak megfelelő minőséggel.

A sós finomságaik is megérnek egy zarándoklatot a Böszörményi útraForrás: Polyák Attila - Travelo

A karácsonyi időszakra persze ők is készülnek finomságokkal, de míg régebben érezhető volt egy határozott időszakváltás – amikor megjelent a kínálatban a hókifli, a csokoládéba mártott aszalt szilva- vagy az asztalt narancshéj, vagy éppen a moszkauer, ami kandírozott narancshéjból dióval készített aprósütemény csokoládéba mártva (külföldön florentin néven ismerik) – ma már szinte minden évszakban igényli a vásárlóközönség ezeket a jóságokat. Ahogy a pozsonyi kiflit is mákos és diós töltelékkel, pedig korábban azok is határozottan téli, karácsonyi finomságok voltak.

A bejgli az, ami határozottan megmaradt ünnepi süteménynek. Ebből idén négyfélét készítenek, hagyományos diósat és mákosat, ami 100 százalékig dióval és tiszta mákkal készül – a diós bejglit mi is kóstoltuk már több alkalommal is –, illetve lesz még mogyorókrémes és gesztenyés bejgli.

100% dióval és tiszta mákkal készülnek a bejglik - Még több ínycsiklandozó fotóért kattintsanak a képre!Forrás: Polyák Attila - Travelo

Amint Bukovics István elmondta, náluk pont emiatt nem lehet nagy karácsonyi újdonságokra számítani, mert a kereslet úgy kívánta, hogy a téli sütemények is egész évesek legyenek. Viszont arra ők is reagáltak, hogy egyre inkább szükség van mentes jóságokra is. Így idén már készült mentes piskótatekercs és mentes isler, de van csökkentett szénhidráttartalmú csokitorta és hasonlóan készült mákos-málnás torta. De ez még mindig csak 4-5%-a a teljes repertoárnak, és ezek is hagyományos módon készülnek.

És a kiszolgálás is kedves és segítőkészForrás: Polyák Attila - Travelo

A karácsonyi csomagok, amikben az aprósütemények bújnak meg, télen-nyáron frissen, a cukrászda sütödéjében készülnek, ahova egy, a pult mögötti ajtón lehet bejutni. Innen szállingóznak ki a friss illatok, innen kerülnek a pultba a díszes mézeskalácsok és a pasztell színű habcsókok hosszú fém tálcái, ahogy a sajtos-sós hasék, és a pogácsák teli kosarai is.

A Rigó Jancsi Cukrászdában, ami a múlt egy finom töredéke a Böszörményi úton, még az utolsó pillanatban is beeshetünk, ha idő előtt elfogyott otthon a bejgli, vagy a család apraja-nagyja meglovasította a sütisdobozt. A tervek szerint a cukrászda december 24-én is nyitva tart majd reggel 8-tól 13 óráig.

A Sütit akarok a sajttorták fellegvára, de most a flódni viszi a prímet

A Sütit akarok cukrászdába immár három éve járok a jó kávéért, és akkor, ha „egy süti nem süti" ehetnékem van – ahogy a Kapusi Gerti és Menyhért Attila által vezetett sütiző egyik mottója is hirdeti a helyiség falán. Mikor Gertivel beszélgettem a karácsonyi kínálatuk alakulásáról, érdekes volt belegondolni, hogy félig én is, mint vendég részese voltam egy 6 éve indult családi vállalkozás fejlődésének és alakulásának. Hiszen láttam és kóstoltam az új kerációkat, elbúcsúztattam régieket. Érkeztek sütinyalókák, aztán saját készítésű jégkrémek nyáron, volt fagylalt, idén pedig az egyik tematikus hétvégén még egy krémes téli fagylaltkrém is beköszönt a pultba málnás-citromos, pisztáciás és tiramisu ízben, csak hogy párat említsek.

A karácsonyi négyesfogat - Még több finomságért és hangulatképért kattintsanak a fotóra!Forrás: Szabó Gábor - Travelo

De az egyik legnagyobb attrakció mégis a karácsonyi pult látványa, a búrák alatt sorakozó különleges zserbókkal, díszes mézeskalácsokkal, bejglikkel, a mézeskrémessel és a 72 órán keresztül, hagyományosan készülő flódnival. Természetesen, ahogy a Rigó Jancsi Cukrászda esetében is, a Sütit akarokban is vannak már olyan téli finomságok, amik idővel egész éves süteményekké váltak, hiszen aki rendelni szeretne, annak látnia kell, miből tud választani. Az alapanyagok magas minősége azonban szezontól független, és ez a karácsonyi süteményeik különlegessége is.

Fontos számukra a fenntarthatóság és, hogy a hozzávalók megbízható forrásból érkezzenek. Gerti elmondása szerint nem vesznek a boltban mindenféle térfogatnövelőt és a mákos bejgli töltelékébe sem raknak reszelt tököt, hogy jobban megtolja a súlyt. A felhasznált gyümölcsök nagy része a Káli-medencéből érkezik, ahol Gerti édesapja gazdálkodik, és innen jön a bor is, amiben a töltelékek egy részét főzik.

A lényeg, hogy olyan sütiket készítünk, amikből mi is bármikor szívesen ennénk, és amiket korábban otthon már kipróbáltunk."

Az olyan újdonságokkal kapcsolatban, mint a pisztáciás-málnás zserbó, vagy a Dolce & Mogyoró zserbó és a mézeskrémes, Gerti azt mesélte, hogy a vendégek, főleg a törzsvendégek szeretik az állandóságot, de azt is igénylik, hogy egy ilyen cukrászdában, ahol év közben is sűrűn változnak a sajttorta kreációk, az ünnepi finomságok közé is kerüljenek új kreálmányok.

Még ronda (de mégis szép) pulcsik is kerültek a mézeskalácsok közéForrás: Szabó Gábor - Travelo

Ötletből pedig nincs hiány, még úgy sem, hogy Gerti a családi sütibirodalom legújabb tagjával, a jelenleg 1,5 éves kislányával, Glóriával van otthon. Aki láthatóan már most rajong az édes finomságokért. Szóval egy-két kidolgozott sütiötlet hetente még most sem ritka, már csak azért sem, mert Attila is ugyan úgy szeret enni, mint Gerti, a ruhatáruk legnagyobb bánatára – mesélt nevetve a cukrász és gasztroblogger.

Glória is tudja mi a jó süti titka ... a szeretetForrás: Szabó Gábor - Travelo

Két éve és tavaly még a pisztáciás-málnás zserbó volt az újdonság, amiben harmóniában áll a liofilizált málna savanykás íze, a krémes, de nem édes pisztáciával. Idén karácsonykor azonban Gerti és Attila fejében is megfogant valami ötlet, ami durván mogyorós, de mégis zserbó; ebből lett végül a Dolce & Mogyoró. És ami a legjobb, hogy ennek és a többi tepsiben sülő decemberi finomságnak a levágott szélét idén, jótékonysági vásár keretében 500 forintért dobozonként meg is lehet venni. A ropogósabb sütiszélek rajongói így támogathatják a Csodaműhely Egyesületet, illetve a BAGázs Közhasznú Egyesületet.

Bejglik százai

Ahova csak nézek bejglik sorakoznak, mintha maguktól szaporodnának. Ami persze nem igaz, rengeteg munka van az elkészítésükben, ami azt jelenti, hogy a hétköznapi 19 órás zárás után, néha még este 23 órakor is ég a lámpa a cukrászműhelyben. Érdekesség, hogy a tészta nem a hagyományos pozsonyi tészta összetevőivel készül, hanem egy élesztős, libazsíros kalácsszerű bejglitésztát használnak, ami januárig puha marad.

Ahogy az kell, több töltelék kevesebb tészta, mert Attila is így szeretiForrás: Szabó Gábor - Travelo

Gerti és Attila idén is négyféle izgalmas bejglivel készül, melyekből egy rúd körülbelül 60-70 dekás. Érdemes őket előre megrendelni, de választhatunk fehérboros-diós-narancsosat, mákos-citromosat, mákos-meggyes-marcipánosat és csokis-marcipánosat.

Az Édesmindegy, ahol édesmindegy mit választunk, biztos jó lesz

A Pozsonyi utat már szinte senkinek nem kell bemutatni, főleg azoknak nem, akik a gyomruk után mennek. Ennek az útnak a jobb és bal felén futnak össze a pesti oldal legextrább helyei, legyen szó pékségről, étteremről, fagyizóról vagy cukrászdáról. Az Édesmindegy Desszertbár 2013-ban költözött be a 13. kerületbe, és hozta magával Dr. Keleti Györgyné vendéglátói filozófiáját, valamint a különleges tányérdesszerteket, a portugál krémest, a mára híressé vált Fekete Mambát és a vanília sodóban fürdő gőzgombócot, aminek a vásárlók azóta már saját boltot is nyitottak volna – mesélte Deákvári Dorottya a desszertbár üzletvezetője, akivel a karácsonyi készülődésről és szívmelengető süteményeikről beszélgettünk.

A törzsvásárlók a Fekete Mambának, a kókuzsgolyóknak és a gőzgombócnak is nyitnának saját üzletetFotó: Szabó Gábor / Travelo

"Nem titkolom, hogy az Édesmindegy és az én személyes kedvencem is az adventi időszak. Nem lehet megunni, és mindig nagyon izgatottak vagyunk, hogy hogyan alakul az adott év ünnepvárása. Ebből az időszakból a bejglirúd kihagyhatatlan. Minden évben próbálunk valami érdekességet belecsempészni" – mesélte.

A mákos-aszaltszilvás és a diós-vörösáfonyás az alapkollekcióhoz tartozik, de idén olyan különlegességek is szerepelnek a kínálatban, mint Kovács Adrienn a vezető cukrászunk által megálmodott nutellás-oreos változat, egy toffie-karamellás, ami marcipánnal és étcsokoládécseppel készül, illetve egy marcipános-kandírozott narancsos-étcsokis gyönyörűség. Ezek persze mindig átmennek a desszertbár munkatársainak tesztelésén, és ha mindenki elalélt már tőlük, akkor mehetnek a pultba is, mert biztos, hogy a vevők reakciója is hasonló lesz.

Ilyen az Édesmindegy bejglikínálata - Ha a többi jóságra is kívácsiak, kattintsanak a képre a galériáért!Fotó: Szabó Gábor / Travelo

A bejglirudak félkilós kiszerelésben kaphatók. És bizony azért nem repednek meg,

mert ha cukrászként elkészítettél már több ezer darabot, akkor benne van a bejgliboogie a kezedben.

De ha 1000-ből egy mégis úgy döntene, hogy ő bizony megtöri a sikerszériát, nem fakadunk sírva – azt hazavisszük és repedéssel együtt jóízűen megesszük.

És mi a helyzet a fotókon is brillírozó bejglikoszorúval?

Ez az én személyes kedvencem. Nagyon szép, dekoratív sütemény, amit mákos és diós verzióban készítünk. Azt vettük észre, hogy sokan viszik karácsonyi ajándékként, mivel ez nem az a rögtön befaljuk kategóriájú sütemény.

Az egy kilós szépség, a bejglikoszorú, ami talán csak itt kapható a városbanFotó: Szabó Gábor / Travelo

Ezzel beállítani a családhoz, vagy egy ünnepi buliba, tényleg szívből jövő örömöt és rácsodálkozást vált ki a társaságból.

Süteményválogatásokat is találunk nálatok?

Azok is vannak természetesen. A kis (9 darabos) és nagy (15 darabos) kiszerelésű csomagokba kerül zserbó, hókifli és a desszertbár különleges kókuszgolyója. A kekszválogatás pedig bájos kis dobozokban vihető haza.

A legkarácsonyibb gőzgombócnak nem lehet ellenállni, pedig rendkívül laktató étel; később megérdemel egy sziesztát isFotó: Szabó Gábor / Travelo

Most nem készültünk többel, mivel úgy éreztük, hogy ez a kínálat is elég lesz, ha mindent úgy készítünk elő, hogy azok minden esetben kiváltsák a hűha élményt. És erre minden karácsonykor nagyon törekszünk.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek