Hallottak már Az Év Szaloncukra versenyről? Idén már második alkalommal rendezték meg, és a szervezők a mostani megmérettetésre is igyekeztek az összes hazai gyártót meghívni. A gyártók szabadon dönthettek arról, hogy részt vesznek-e az ingyenes versenyen, illetve nevezés esetén hányféle szaloncukrot indítanak el - olvasható a sajtóközleményben.
A megmérettetés kategóriáit aszerint határozták meg, hogy miként változott a piac és a fogyasztói igények, az összeállításban a Magyar Édességgyártók Szövetsége nyújtott segítséget. Az Év Szaloncukra mellett a kézművesek külön is megmérkőztek, de idén is kiemelt kategória volt a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukroké, valamint az alacsonyabb árúaké (599Ft/100g alatt). Mivel a múlt évnek is megvoltak a maga slágerízei, idén is megkeresték a legnépszerűbb ízek legjobbjait, ugyanakkor ebben az évben is kiválasztották a legjobb új ízt - ezekben a kategóriákban csak egyetlen győztest hirdettek.
Az értékelés során a meghívott zsűritagok mellett az Év Szaloncukra Facebook- és Instagram-oldalának követői közül is többen lehetőséget kaptak a kóstolásra, továbbá a Szeretem a csokit YouTube-csatorna videós párosa, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.
• Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 152 szaloncukor közül választották ki.
• A verseny 9 kategóriájának a zsűrizésben több mint 150 kóstoló segített.
• A kóstolások ideje alatt több mint 5000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy megtalálják a 15 győztest.
Az Év Szaloncukra kategória első helyén a gödöllői Sulyán Cukrászda Egy falat Mennyország sütemény-szaloncukor verziója végzett, amit az Eucharisztikus Kongresszus Süteményének választott süti ihletett.
A második helyet a kiskunlacházi Demeter Chocolate jamaicai feketekókuszos, fehér csokoládéba mártott szaloncukra nyerte el, ami ezzel a címmel együtt három díjat is besöpört idén, míg a harmadik helyen címvédőként idén is a maklári Stühmer pisztáciakrémes szaloncukra végzett.
Az Év Szaloncukra kézműves kategóriájában a gödöllői Sulyán Cukrászda fehércsokoládéba mártott, roppanó kekszes, fehér csokoládés trüffel-szaloncukra lett az első, a második szintén a Demeter Chocolate jamaicai feketekókuszos finomsága lett, míg a harmadik helyet a gyulai Kézműves Cukrászda sós-karamella szaloncukra szerezte meg.
Az Év Cukormentes Szaloncukra kategóriájának első helyezettje a maklári Stühmer mogyorókrémmel töltött, tejcsokoládés, édesítőszerekkel készült szaloncukra lett, a második helyezett a Lissé Kft. Aranygaluska ízű szaloncukra, a harmadik helyezett pedig a Stühmer narancsos szaloncukra lett.
Az alacsonyabb árú (599Ft/100g alatti) szaloncukrok közül a Tesco banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukra végzett az első helyen, a második helyre a Lidl hozzáadott cukor nélküli fehércsokis eper és sárgabarack ízű szaloncukra került, a harmadik a Nestlé Boci meggyes zselés szaloncukra lett.
Győztesek ízenként
A legjobb marcipános szaloncukor az orosházi Hóvirág Fagylaltbár vörösboros-aszalt szilvás-marcipános szaloncukra, a legjobb karamellás szaloncukor a keszthelyi Sütibbolt ropogós ostyás sós-karamellje lett. A legjobb mogyorós szaloncukor címét a Stühmer piemontei mogyorós szaloncukra vitte el, a legjobb kókuszos szaloncukorét pedig a Demeter Chocolate idén háromszoros díjnyertes jamaicai feketekókuszos szaloncukra. A zselés szaloncukrok között ezúttal is a címvédőként a múlt évben is nyert Choco Garden meggyes zselés szaloncukra diadalmaskodott. Az idén először megjelenő új ízek közül a Boci meggyes zselés szaloncukra lett a győztes. A verseny hivatalos oldalán az összes gyártót is megtaláljuk.