Aki részt vett már a hajósi pincefalu adventi pincenyitogatóján, megbizonyosodhatott róla, hogy a bor és a mézeskalács kitűnően megférnek egymás mellett, de azt is megtudhatta, hogy milyen sajt illik leginkább a karácsonyi asztalra, vagy melyik borból készül a legfinomabb forralt bor.
Idén december 7-én hasonló ínycsiklandó kalandok várják a Hajós-Bajai borvidékre látogatókat, akik meghitt adventi hangulatban ünnepelhetik a település borait, és az év vége különleges időszakát. A Hajós ízei - Adventi Pincenyitogató elnevezésű rendezvény immár több éve a különleges atmoszférát és a vidékre jellemző ízeket igyekszik kerek egésszé gyúrni az adventi nyitott pincék boros gazdáinak prezentációival és a borokhoz tartozó ínyencfalatokkal. Sétálgasson a bájos utcákon, melyeket fűszeres karácsonyi illatok lengnek be, és térjen be egy-egy présházba, ahol a kiszűrődő fények és hangok szíves vendéglátást ígérnek az arra járóknak.
A több mint 1200 borospince közötti tájékozódást térképek, a présházak elé tűzött zászlók és az ablakokban világító fények segítik. Aki a kóstolást választja a vezetés helyett, az kényelmes szállást is találhat valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban. A kóstolóra a normál jegy 4500 forint, míg az XL-es belépő 7500 forintba kerül. Bővebb információk a pincefalu honlapján és az esemény Facebook-oldalán találhatók.
Egy falu, ahol csak a bor lakik
Hajós világhírű borai mellett Európában egyedülálló, egybefüggő pincerendszeréről is híres. A Hajósi Pincefalu 24 kacskaringós útból és mintegy 1256 pincéből áll, a legöregebb ezek közül 1840-ben épült. A falu központjában, az egykori uradalmi pince épületében szeptember nyílt meg Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont, ami állandó kiállítással és helyi borokból álló kóstolókkal várja az érdeklődőket, akik innen indulva fedezhetik fel a fehérre meszelt kis présházakat.
A 3000 lelkes Hajóson szinte minden családhoz tartozik legalább egy pince. Így van ez a Kovács Pince esetében is, akik a szőlő és a borok szeretetére építették 1970-ben a borturisztikai vállalkozásukat, amit ma már a második generáció vezet. A borvidék másik meghatározó családi borászata a Szemerey Pince, amelynek tulajdonában lévő autentikus présháza és pincéje már a 19. században is rendszeresen megtelt édes musttal és jó fajta borral.
Amennyiben szeretünk olyan emberek társaságában lenni, akik imádják a szakmájukat, a hivatásukat, és ezt az eszmét tovább is tudják adni, akkor érdemes bekopogni a Sziegl Pincészethez is. Sziegl Balázs és felesége 2015 januárjában költöztek Hajósra, ahol saját pincészetet alapítottak.