Az öt legjobb bécsi vásár: van élet a városházán túl

A MuseumsQuartier udvarán trendi adventi helyszínt, a Spittelberg-negyedben idilli kézműves vásárt, a Karlsplatzon szuper szalmajátszóteret, az Altes AKH-nál kisvárosi hangulatot, a Freyungon biopiacot és békebeli karácsonyfadíszeket találunk. Bécs legjobb vásárai a Rathausplatzon túl.

Advent első vasárnapján teszteltük, mit ad Bécs egy reggel érkező, és este már tovább is álló turistának. Reggel hétkor indultunk a Keletiből, és este tízre értünk vissza ugyanoda. A kettő között jártunk menő kiállításon, ebédeltünk francia bisztróban és hatot kipróbáltunk Bécs tizenhat adventi vására közül. Ezúttal ez utóbbiakról lesz szó.

Ajándékválogatás a Karlsplatz kézműves vásárán
Galéria: Bécsi adventi vásárok a Rathausplatzon túl
Fotó: mimi / Travelo

A korábbi évek tapasztalatai miatt az volt a célunk, hogy a két leghíresebb belvárosi vásárt – a városháza előttit, és a Maria Theresien Platzon találhatót – elkerüljük, helyettük általunk kevésbé ismert helyeket térképezzünk fel. Egyrészt, mert már eleget láttuk a fenti két vásárt, másrészt mert hiába a szép környezet, a látványos díszkivilágítás, ha a tömeg kibírhatatlan. Hova induljon, ha ön is hozzánk hasonlóan idén valami másra vágyik?

Dizájnos hütték és menő ajándékok: MQ

Akinek az adventi vásár fából ácsolt kisházakat, csillámport, fényfüzéreket és népszerű karácsonyi dalokat jelent a Jingle Bellstől az O Tannenbaumig, nem fogja jól érezni magát a MuseumsQuartier udvarán. Ha azonban vevő a fényfestésre, kellemesen populáris dj szettekre és formabontó műanyag pavilonokra, imádni fogja ezt a helyet. Különleges puncsokat kóstolhatunk a hét fedett hüttében, melyekben sok más vásárral ellentétben kényelmesen le is ülhetünk. A jó zene (például, amikor megérkeztünk, épp a The Girl from Ipanema mixe szólt) és a forró alkoholos italok mellett curling pálya és távirányítós autók versenye szórakoztatja a népeket.

Az MQ vására teljes pompájában (sajnos mi idén sötétedés előtt jártunk itt, így a kép egy korábbi vásárt ábrázol)
Galéria: Bécsi adventi vásárok a Rathausplatzon túl
Fotó: MuseumsQuartier Wien

Karácsonyi ajándékért az MQ könyvesboltjába, illetve ajándékboltjába érdemes benézni, ha a pénztárcánk és az időnk engedte volna, le is tudhattuk volna itt a komplett ajándékvásárlást. Építészetet, lakberendezést, divatot, filmeket és dizájnos tárgyakat kedvelő ismerőseink számára legalábbis biztosan.

Hol van? Museumsplatz 1, 1070 Bécs

Nyitva: december 23-ig, H-P 16-23 óráig, Sz & V 14-23 óráig

Hasznos tipp: Egymás után itta a vásárokon a pucsokat? Az MQ főépületében található nyilvános vécében könnyíthet magán. Vécéhasználat 0,50 euró, férfiak a piszoár elé már 0,20 euróért odaállhatnak.

Idilli hangulat a zegzugos utcák között: Spittelberg

A MuseumsQuartier-ból a MUMOK melletti lépcsőn felsétálva pár perc alatt a Spittelberg-negyed idilli vásárában lehetünk. Ez a hely csupa olyat tud, amit az MQ trendi vására nem. Apró fényfüzérek mindenütt, régi házak közt kanyargó zegzugos utcák, kézműves termékek és finom falatok.

Az volt a gyanúnk, hogy a Spittelberg-negyed vásárán több volt a helyi, mint a turista
Galéria: Bécsi adventi vásárok a Rathausplatzon túl
Fotó: mimi / Travelo

A vásár három párhuzamos utcán kanyarog végig, előbbi kettő közt kis sikátorokon is átjuthatunk, a harmadik csak a két vége felől közelíthető meg. Az egész vásárnak nagyon kedves, családias hangulata van, valószínűleg a kézműves termékek és a szűk utcácskák és az itt iszogató, beszélgető sok helybéli lakos miatt. Nekünk az MQ vására mellett ez lett a másik nagy kedvencünk.

Hol van? Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse, 1070 Bécs

Nyitva: december 23-ig, H-Cs 14-21, P 14-21.30 óráig, Sz 10-21.30, V & ünnepnapokon 10-21 óráig

Hatalmas, mégis barátságos: Karlsplatz

Ha a nagyszabású, látványos karácsonyi vásárokat kedveli, ám a városháza előttit már unja, remek alternatíva lehet a Karlsplatz vására, melynek gyönyörű hátteret ad a Karlskirche fenséges épülete. Pár bódénál természetesen árulnak ételeket és forró italokat is – az pedig külön jó pont, hogy rossz idő esetén ezek elfogyasztásához félig zárt sátrak alá is behúzódhatunk –, de a főszerep ezen a helyen a kézműves ajándékoké, táskáké, ékszereké. A gyerekeket a templom előtti téren hatalmas szalmajátszótér és kisvonat várja.

Karlsplatz, háttérben a Karlskirche
Galéria: Bécsi adventi vásárok a Rathausplatzon túl
Fotó: mimi / Travelo

Hol van? Karlsplatz, 1010 Bécs

Nyitva: december 23-ig, naponta 12-20 óráig, ételkiszolgálás 21 óráig

Karácsonyi falu a régi kórház udvarán: Altes AKH

A hatalmas neogótikus Votivkirchétől nem messze, a régi kórház nyugodt udvarára lépve mintha egy másik világba csöppennénk: a nyüzsgő Bécs helyett egy kisváros főterén érezzük magunkat. A vásárban a bódékból kialakított utak mentén rengeteg puncsos és forralt boros pultot, óriáskereket, élő állatokat találunk. Rossz időben fedett hüttékbe és a téren található éttermekbe húzódhatunk be. Mi szemerkélő esőben, sötétedés előtt jártunk itt, így nem tudtunk túl meggyőző fotókat lőni róla, de esti pompájában biztosak vagyunk benne, hogy nagyon szép arcát mutatja ez a hely.

Nem voltak túl sokan az Altes AKH udvarán, de sötétedés után biztosan szuper
Galéria: Bécsi adventi vásárok a Rathausplatzon túl
Fotó: mimi / Travelo

Hol van? Alserstraße/Spitalgasse, Hof 1, 1090 Bécs

Nyitva: december 23-ig, H-P 14-22 óráig, Sz, V, ünnepnapokon 11-22 óráig

Békebeli hangulat és bio falatok: Freyung

A belvárosi Freyungon két vásárt is találunk, az egyik oldalon biopiaccal, a másik oldalon az Altwiener Christkindlmarkt (Régi bécsi karácsonyi vásár) békebeli portékáival. Már 1772-ben is rendeztek itt adventi vásárt - innen a rendezvény neve. Karácsonyfadíszekért, betlehem-alkatrészekért, kerámiatárgyakért, édességekért és ünnepi hangulatú koncertekért érdemes ide ellátogatni. Közvetlenül a vasárnapi ebéd után néztünk itt szét, így túl nagy nyüzsgés nem volt. A korábbi években viszont nem véletlen kiáltottuk ki ezt a vásárt a kedvencünknek, így önöknek is ajánljuk, de inkább délután 4 körül menjenek, ekkor tartják ugyanis a koncerteket, és ilyenkor már a díszkivilágítás is fel van kapcsolva.

Boldog békeidők hangulata a Freyungon
Galéria: Bécsi adventi vásárok a Rathausplatzon túl
Fotó: mimi / Travelo

Hol van? Freyung, 1010 Bécs

Nyitva:december 23-ig, naponta 10-21 óráig

Mi fér bele nyolc órába?
A hajnali railjetezést követően a napot a Kunstforumon kezdtük a Toulouse-Lautrec kiállításon, majd párizsi hangulatban maradva átsétáltunk a Ferstel palota árkádjai alá a Beaulieu bisztróba ebédelni - ezekről egy későbbi cikkben bővebben is beszámolunk. A koradélutánt a Freyung, az Altes AKH, majd az MQ vásárain töltöttük. A sötétedés - és ezzel együtt a díszkivilágításnak köszönhető karácsonyi hangulat - a Spittelberg-negyed vásárán ért. Vacsoránkat és a hozzá passzoló puncsot a Karsplatz vásárán fogyasztottuk el, majd a Ring érintésével a szépen kivilágított utcákon besétáltunk a Stephansdomig, ahol a hatalmas dóm tövében már megint egy karácsonyi vásáron találtuk magunkat. Itt szálltunk metróra, majd indultunk haza Westbahnhofról a 18:48-as railjettel.
A vásárok között gyalogosan közlekedtünk, sehol nem kapkodtunk, és mindenhol belefért a nézelődés mellett egy puncs elfogyasztása is (hogy ebből hol van a legfinomabb, arról is egy későbbi cikkben számolunk be). Nem állítjuk, hogy estére nem voltunk hulla fáradtak, de így is bőven megérte egy napra is ellátogatni az osztrák fővárosba.
A bécsi adventi vásárok teljes listáját itt találja, a vonatok menetrendjéről és a jegyárakról itt tud tájékozódni, helyfoglalás erősen ajánlott.

Következő cikkünkből megtudhatja, milyen ételeket és italokat kínálnak a fenti vásárokban, mi az, amit feltétlen meg kell kóstolnia, és ami a legfontosabb: mindezt mennyiért? Tartson velünk akkor is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek