A legjobb úti célok, ahova ősszel és télen fapadossal is elrepülhet

Marrákes, Agadir, Edinburgh, Nápoly, Bordeaux - csak néhány úti cél azok közül, amelyeket akár egy-két napra is célba vehetünk a fapados légitársaságok új őszi-téli menetrendjének köszönhetően. Ezek most olyan városokba repítenek, melyek sokunk bakancslistáján ott vannak.

 



Marosvásárhely

A Wizz Air szeptember 15-én indította el újra heti két járatát Székelyföld legnagyobb városába. Igaz, amíg tart a marosvásárhelyi repülőtér futópályájának korszerűsítése, a légitársaság gépei a kolozsvári reptéren szállnak le, és onnan szállítják át az utasokat Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely ma is a magyar kultúra egyik bástyája és szimbóluma az erdélyi szellemiségnek. Ha teszünk egy nagy sétát keresztül-kasul szép utcáin és terein, láthatjuk, hogy nem véletlenül hívják a műemlékek, az iskolák és a virágok városának. Ha itt járnak, ne hagyják ki a Kultúrpalota kívül-belül gyönyörűen díszített szecessziós épületét sem, amely az 1910-es évek eleje óta meghatározó darabja a városképnek.

Budapest–Marosvásárhely: hetente két járattal is elérhető, hétfőn és pénteken

Bordeaux

A franciák egyik legizgalmasabb és dinamikusan fejlődő városa az elmúlt másfél évtizedben ébredt fel álmából, többek között a város előrelátó polgármesterének köszönhetően, aki több utcát is forgalommentessé alakított, felújíttatott számos neoklasszicista épületet, és különböző, modern építészeti megoldásokra kért be pályázatokat.

Fotó: MartinM303 - Getty Images


A Garonne folyó partján fekvő kikötőváros világszínvonalú konyháján túl, a gazdag kulturális örökségéről is híres: városának nagy része szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, sőt, azon belül is a legnagyobb urbánus területként jegyzik. A Wizz Air szeptember 22. óta közlekedtet ide járatot. Tavaly a Lonely Planet szerkesztői és bloggerei egyébként a legmenőbb úti célként jelölték meg a 2017-es évre ezt a francia várost. Ráadásul tavaly nyílt meg a Cité du Vin bormúzeum is, így borrajongóknak ez is kötelező program. Mi is bejártunk, itt mutatjuk, hogy mit láttunk a termeiben.

Budapest–Bordeaux: heti két alkalommal, hétfőn és pénteken.

Berlin

Sokszor úgy tűnik, a berliniek csak az érdemben eltöltött időt értékelik - és ezt a város rengeteg buli- és kultúrprogramja is bizonyítja. Kortól és pénztárcától függetlenül bárki megtalálja a maga trendi szórakozóhelyét, kávézóját, kiállítását vagy színházi előadását, miközben bármikor belefuthat egy-egy koncertekba a város valamely parkjában. A legkülönlegesebb, Berlin körüli parkokat kora ősszel mi is bejártuk, ezekről itt olvashat. Az idei év decemberétől pedig már a Wizz Air is elindítja járatát Budapestről ebbe a lüktető, 3D-s történelemkönyvként működő nagyvárosba. Az eredeti tervek szerint egyébként a járat 2018 márciusában indult volna, a hatalmas érdeklődés miatt azonban előrébb hozták ezt az időpontot.

Budapest–Berlin,Schönefeld:december 18-tól minden nap;kivéve december 24-25. és 2018. január 1.

Moszkva

Szintén december 18-tól indítja Moszkvába hetedik, Debrecenből induló útvonalát a Wizz Air. A kötelező és monumentális látnivalók mellett ma már érdemes a város kicsi, de hangulatos kávézóira és éttermeire is odafigyelni. Többször már írtunk arról, hogyan töltsünk el egy napot ebben a városban, legutóbb pedig tavasszal jártuk körbe a várost. Lapozgassa végig az alábbi galériánkat!

A Cári ágyúGaléria: Moszkva, ahol sosem kell másfél percnél többet várni a metróra
(Fotó: Travelo)



Kiterjedtsége és monumentalitása lenyűgöző, egy valóságos olvasztótégely – divatos szóval hub – , amely alapján a legfontosabb világvárosok sorába sorolhatjuk. Ha kíváncsi, mit érdemes mindenképp látni Moszkában, kattintson ide.

Budapest–Moszkva: 2017. december 18-tól, hétfőn és pénteken; kivéve 2017. december 25-én

 

Nagyjából ilyen felütésekkel kezdődnek a régi, olcsó és szamárfüles ponyvaregények, pedig ezek a jelzők a Ryanair őszi-téli úti céljait is jól tükrözik. Az ír légitársaság legújabb járata Prágába, a szecesszió városába repíti az utasokat október vége óta, de ha szerencséjük van, még most is kifoghatnak pár ezer forintos jegyárakat Európa egyik legelragadóbb városába. És ez már csak azért is jóhír, mert ha eddig közvetlenül Prágába akartunk repülni Budapestről, akkor csak a Czech Airlines járatai jöhettek szóba. A cseh nemzeti légitársaság pedig naponta három járatpárt kínál Budapestről, amelynél legolcsóbb jegyárat egy útra 22-30 ezer forintért találunk.

Prága, a száztornyú város, melynek történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részévé nyilvánította
Fotó: Getty Images Hungary



Prágában lépten-nyomon új építészeti stílusokat fedezhetnek fel, csodálatos történelmi városközpontjáról nem is beszélve, melyet az UNESCO 1992-ben a Világörökség részévé nyilvánított.

Budapest–Prága: heti 5 járat, kedd és csütörtök kivételével

Nápoly

És ha a romantikus vonalat Prága, akkor a szenvedélyes célpontot talán Nápoly és a spanyolországi Valencia képviselik. A Ryanair mindkét városba október 30-án indította útjára első járatát. Nápoly történelmi óvárosában, mely az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel, szűk sikátorok, titokzatos templomok, katakombák és földalatti barlangok várják a turistákat, akiket a szárítóköteleken lebegő mosott ruhák látványa és a kiabáló halárusok is gyorsan helyi hangulatba hoznak. Ha azt is szívesen kipróbálná, hogy milyen egy Tapas-túra Barcelonában, hogy néz ki egy tényleg izgalmas piac Madridban, vagy milyen az eredeti paella Valenciában, akkor kattintson ide a kis spanyol gasztronómiai határozónkért.

Budapest–Nápoly: heti 3 járat, kedden, csütörtökön és szombaton

Valencia

Spanyolország harmadik legnagyobb városa, Valencia remek nászutas célpont, ugyanakkor másféle szenvedélyt is képvisel, főleg a különleges építészeti megoldásaival vonzza a legtöbb utazót. Persze a város számos kulturális, gasztronómiai és éjszakai programmal is csalogat. De van például egy izgalmas parkja is, amit a Turia folyó kiszáradt medrében alakítottak ki. A park 9 kilométer hosszú, rengeteg sportolási és pihenési lehetőséggel szolgál. A folyót egyébként a gyakori áradások miatt térítették el a városból.

Budapest–Valencia: heti két alkalommal, hétfőn és pénteken

Kezdjék Valencia felfedezését a legrégebbi műemlékekkel: a világörökség részét képező Selyembörzével

Fotó: Cristina Arias / Europress / Getty



Edinburgh

A misztikum már a skóciai Edinburgh jelzője. Edinburgh az a város, ahol az óvárosból egy szempillantás alatt a zöld, sziklás és dombos vidéken találhatják magukat. Itt a városban és azon kívül is megelevenedik az ősi mitológia, új értelmet nyernek a vallási rítusok és a szent helyek. Míg a környék kis falvai Skócia esszenciáját hordozzák, addig Edinburgh-ben éjszakánként jobban pezseg az élet, mint Barcelona klubjaiban. De ingyenes kulturális programja is van egy pár: ott van például a Museum on the Mound interaktív kiállítása - amely a skót bankvilág és a pénz körül forog -, vagy a Museum of Edinburgh, ahol egy rejtett belsőkertet is találnak. Az összes ingyenes kiállításról és botanikus kertről az edinburgh.org oldalán olvashatnak angolul

Budapest–Edinburgh: heti két járat, hétfőn és pénteken

Eilat

A város hangulata a tengerparti romantikához kanyarodik vissza. A Vörös-tenger partján sok izraeli család keres nyugalmat, de sok európai is idemenekül a hideg tél elől. Így aztán Eilat partjai és szállásai szinte mindig dugig vannak, mégis van a helyben valami, ami a tömeg ellenére is mindig visszahúzza az ember szívét. Nézze végig az alábbi galériában legutóbbi sivatagi kalandjainkat Eilatban:

Tevetúra a sivatagbanGaléria: Eilat - sivatagi túrák

(Fotó: kchill / Travelo)



Sokak nemcsak a város hangulata, de a családbarát partszakaszai miatt is szívesen töltenek el itt pár napot. A Ryanair egyébként a tavalyi évhez hasonlóan, a nyár kihagyásával, ismét novemberben indította újra első őszi járatát Eilat városába. Ha kíváncsi mi mindent lehet csinálni Eilatban, olvassa el élménybeszámolónkat ide kattintva.

Budapest–Eilat (Ovda): heti két járat, szerdán és szombaton

Az egzotikus Marokkó

Egy vérbeli utazó a Gibraltári-szoroson áthajózva érkezik Marokkóba, méghozzá északi kikötővárosába, Tangierba. Így egy pillanat alatt az afrikai forgatag részese lesz. Haviszont repülővel jön, először a tiszta és rendezett reptér fogadja, és a pár perces sorbanállás után udvarias útlevél ellenőrökkel találkozik. Ezt az élményt nemsokára mindenkiátélheti, aki Budapestről szeretne közvetlenül Marrakesbe, vagy Agadirba utazni. A Ryanair és a Wizz Air ugyanis, gyakorlatilag egyszerre indította el járatait Marokkóba október utolsó két napján - előbbi Marrakesbe, utóbbi pedig Agadir városába. Az első kifejezetten olcsó jegyek után jelenleg 17 és 22 ezer forint között lehet jegyet venni a két légitársaság marokkói járataira. De nagy akciókra lehet számítani az új év első pár hetében és március környékén is.

Agadir látképe a kasbah-ból. A hatalmas strandon nem lesz zsúfoltságFotó: Flickr.com



De akár össze is köthetik a két várost, mondjuk úgy, hogy az utat Marrákesben kezdik – innen átutaznak Fezbe és Meknesbe – majd Agadirban zárják az utazást. Mivel a Wizz Air gépe este 9-kor indul haza Budapestre, egy egész napjuk marad a nyáriasan meleg tengerparti városban.

Ryanair, Budapest–Marrakes: heti két járat, hétfőn és pénteken

Wizz Air, Budapest–Agadir: heti két járat, kedden és szombaton

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek