Eljárás indult a Ryanair ellen

Eljárás indult a Ryanair ellen

Eljárást indított a Ryanair ellen a brit Polgári Repülési Hatóság (CAA), mert álláspontjuk szerint az ír légicég félrevezette az utasokat a járattörlésekkel kapcsolatban. Az ír fapados közben bejelentette: újabb 400.000 foglalást töröl a novembertől márciusig tartó téli menetrendben, amely 18.000 járatot érint.

A CAA honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint szeptember elején, amikor a Ryanair bejelentette számos járatának törlését, a hatóság küldött egy levelet a Ryanairnek, hogy tisztázzák kötelezettségeiket, továbbá biztosítékot kért arra, hogy a cég a megfelelő módon foglalja át az utasok jegyeit.

A Ryanair az utasoknak küldött tájékoztatásban azt írta, hogy a saját hálózatán belül ingyenesen átfoglalja a jegyeket. A légiutasok jogairól szóló uniós direktíva szerint ugyanakkor a légitársaságnak konkurens cégek járataira is ingyen kell biztosítania az átfoglalást, ha az utasnak nem tudnak megfelelő opciót kínálni.

Fotó: Clare Griffiths / Flickr

Ennek a légitársaság a CAA szerint nem tett eleget sem a járattörlések első, sem pedig a második bejelentésekor, mivel az utasok jogairól és az őket megillető juttatásokról nem közöltek semmit. Emiatt a CAA vizsgálatot indított a Ryanair ellen és kötelező végrehajtást kezdeményeztek az illetékes bíróságon - írja a Turizmus Online.

Andrew Haines, a CAA elnöke a közlés szerint azt mondta, tiszta és világos szabályok vannak, amelyek az utasokat védik azokban az esetekben, amikor rajtuk kívül eső körülmények befolyásolják az útjukat.

A járattörlések második ütemének bejelentésekor egyébként a Ryanair azt is jelezte: 400 gépből álló flottájából 25 nem fog közlekedni 2018 márciusáig. Ez azt jelenti, hogy a 2018-ig tervezett 131 millió utas szállítása lecsökken 129 millióra, 2019-ig márciusáig pedig a tervezett 142 millió utas helyett 138 millió utazhat majd a diszkont légitársasággal - emlékeztet a lap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek