» Útra kész

A jogszabályok betartására szólította fel a Ryanairt az EB

| | Nem érkezett még hozzászólás

Violeta Bulc közlekedésügyi biztos leszögezte: a Ryanairnek teljes mértékben be kell tartania az utasok kompenzációjára vonatkozó uniós jogszabályokat. A jog pontosan fogalmaz a kártérítéssel, a jegyek árának visszatérítésével, az újabb célállomás kijelölésével és minden egyéb kellemetlenség kezelésével kapcsolatban - hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság (EB) kapcsolatban áll a dublini központú légitársasággal annak érdekében, hogy az teljes mértékben betartsa a rá vonatkozó szabályokat. Ezek végrehajtásáért a nemzeti hatóságok felelősek - tette hozzá az uniós biztos.

A Ryanair pénteken teljesen váratlanul jelentette be, hogy pilótahiány miatt napi 40-50 járatát törli október végéig. A Guardian szerint vasárnap ennél jóval több, összesen 82 menetrend szerinti járat nem szállt fel; a több mint kétezer, kilátásba helyezett járattörlés számításaik szerint összességében négyszázezer embert érinthet.

A pontos listát egyelőre szerdáig hozták nyilvánosságra; eszerint a barcelonai, milánói, portói, londoni, brüsszeli, dublini és római bázisról indított járatokat érinti egyelőre a pilótahiány. A magyar főváros sem ússza meg: szerdánként nem fog közlekedni a 3717-es és 3718-as járat London-Stansted, illetve Budapest között.

Fotó: MTI / AP / Matt Dunham

A légitársaság az utasokat honlapján illetve e-mailben értesíti arról, hogy törölte a járatukat. Ha ez kevesebb, mint két héttel indulás előtt történik, bárkinek jogában áll ingyenes átfoglalást vagy visszatérítést kérni. Ez utóbbit legfeljebb akkor kerülheti el a légitársaság, ha olyan más járatot és célállomást kínál, amely legfeljebb két órával később indul, és legfeljebb négy órával később érkezik, mint az eredeti repülőút.

A légi utasok jogait szabályozó uniós direktíva szerint egyébként a Ryanairnek akkor is térítésmentesen kell átfoglalnia a jegyet, ha saját hálózatában nem tudja megoldani az utas elszállítását. A Ryanair azonban nem kötelezhető arra, hogy a következménykárokat (autóbérlés, szállás) megfizesse - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége az MTI-vel.

Főhet a feje. Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója
Főhet a feje. Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatójaFotó: MTI / AP / PA / Niall Carson

A Ryanair hangsúlyozta: a törlések a járatok kevesebb mint 2 százalékát érintik, a cél pedig az, hogy helyreállítsák a járatok közlekedésének pontosságát. Szeptember első két hetében a megszokott 90 százalék helyett a járatoknak már kevesebb mint 80 százaléka közlekedett pontosan a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége és a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
6 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
6 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.