A Brexit után is szabadon utazhatnánk Nagy-Britanniába

A Brexit után is szabadon utazhatnánk Nagy-Britanniába

Az EU-s állampolgárok az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése után is szabadon utazhatnának az országba - írja az MTI a The Times nyomán, amely csütörtökön számolt be a brit belügyminisztérium ezirányú tervezetéről.

A brit lap értesülései szerint a belügyi tárca azt javasolja, akkor se hozzanak létre az EU-s állampolgárok számára "extra akadályokat", ha nem az Írország és Észak-Írország közötti határon, hanem másfelől - kikötőkön vagy repülőtereken át - lépnek be az Egyesült Királyságba.

"Miért akarna valaki a hátsó ajtón bemenni, ha a főbejáraton át is megteheti? Mindig is világosak voltunk azt illetően, hogy a közvéleményt a külföldi munkavállalók és segélykérők számának ellenőrzése érdekli, nem a vízumok" - mondta az újságnak egy kormányzati forrás. Emlékeztetett arra, hogy az Írországba belépő uniós állampolgároknak most is útlevél-ellenőrzésen kell átesniük, mint ahogy az Egyesült Királyságba érkezőknek is, egyik ország sem tagja ugyanis az EU belső határellenőrzését lebontó schengeni övezetnek. Az információkat pedig Dublin és London megosztja egymással.

Fotó: Tomek Nacho / Flickr

A The Times szerint a belügyminisztérium heteken belül a kormány elé terjeszti javaslatait jóváhagyásra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek