Lézerrel vakítottak el egy pilótát a főváros felett

Lézerrel vakítottak el egy pilótát a főváros felett

Belelézereztek egy Budapest felett haladó személyszállító gép pilótájának a szemébe, ezért a másodpilótának kellett átvennie a gép irányítását - írja a Bors. A lap információ szerint a gép épp Buda felett repült 1000-1500 méter magasan, kétszáz emberrel a fedélzetén.

Az eset még múlt hét kedden, július 11-én történt. A bulvárlap megkereste a Repülőtéri Rendőrigazgatóságot, amely elismerte, hogy aznap a repülőtér irányítótornya értesítette őket, hogy egy járatra lézerfénnyel világítottak. Arról azonban nem beszéltek, hogy melyik gép volt az érintett, és hogy hányan utaztak rajta. A válaszukból ugyanakkor kiderült, hogy ez nem egyedi eset volt: havonta három-négyszer érkezik hasonló bejelentés hozzájuk. És nincs ez másképp a többi reptér környékén sem. Legutóbb például akkor írtunk hasonló esetről, amikor a Virgin Atlantic gépének kellett felszállás után nem sokkal a Heathrow reptérre visszafordulnia, mert valaki lézersugarat irányított a gépre.

Ha pont a pilóta szemébe világítanak a lézerrel, akkor elvakítja őt, és ha meg is szűnik a fénycsóva, zavaró utóképek maradnak a szemében, írta a lap. Az ilyen elvakítások a repülés kritikus időszakaiban, leszálláskor és felszálláskor történnek, az ilyen esetekből tehát könnyen lehet tragédia. Ám mivel lehetetlen meghatározni, honnan érkezik a lézer fénye, kevés az esélye, hogy felelősségre vonják azt, aki ilyennel szórakozik.

Magyarországon három év börtönnel büntetik a légi közlekedés veszélyeztetését. Halálos tömegszerencsétlenség okozása esetén 15 évre is rács mögé kerülhet az elkövető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek