Ismét felvihető a laptop az USA-ba tartó gépek fedélzetére

Ismét felvihető a laptop az USA-ba tartó gépek fedélzetére

Az utolsó repülőtéren, a szaúd-arábiai Rijád Hálid király Nemzetközi Repülőtéren is feloldotta az Egyesült Államok azt a négy hónappal ezelőtt bevezetett tilalmat, amelynek értelmében mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközt nem lehetett felvinni 8 arab ország és Törökország 10 repülőteréről az Egyesült Államokba induló gépek utasterébe - írja az MTI az amerikai belbiztonsági minisztérium közleménye alapján.

A márciusban elrendelt tilalmat azzal indokolta Washington, hogy terroristák robbanószerkezetet rejthetnek el laptopokban vagy tabletekben. Kilenc légitársaság volt érintett: az Emirates, az Etihad Airways, a Qatar Airways, a Turkish Airlines, a Saudi Arabian Airlines, a Royal Jordanian, a Kuwait Airways, az EgyptAir és a Royal Air Maroc. Csak ezeknek a cégeknek vannak közvetlen járataik az Egyesült Államokba a térségből. A légi szállítással foglalkozó nemzetközi szervezet, az IATA szerint a tilalom eleve nem volt hatékony, mert a potenciális terroristák bármikor mindenféle korlátozás nélkül felszállhattak Európából vagy máshonnan az Egyesült Államokba tartó járatokra.

A sajtóban egyszerűen csak laptoptilalomnak nevezett korlátozást azért oldotta fel az amerikai belbiztonsági tárca, mert a repülőterek szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be az Egyesült Államokba induló járatoknál.

Washington előzőleg frissítette azt az iránymutatást, amely minden olyan légitársaságot érint, amely járatokat indít az Egyesült Államokba. Ennek értelmében szigorúbban kell ellenőrizni az utasokat a külföldi repülőtereken, szigorúbb előírásokat kell teljesíteni a repülőgépek körül és az utasvárókban, és több kutyás keresést kell elvégezni. Ez 105 ország 280 repülőteréről mintegy 2000 repülőjáratot érint naponta, amelyek körülbelül 325 ezer embert visznek az Egyesült Államokba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek