Leszállt az első utasszállító a világ leghaszontalanabb repülőterén

Leszállt az első utasszállító a világ leghaszontalanabb repülőterén

 A hétvégén megérkezett az első utasszállító az atlanti-óceáni Szent Ilona-sziget sokat vitatott repülőterére, így újra fellángolt a remény, hogy egyszer még indulhatnak kereskedelmi járatok a sziget és a szárazföld között – írja az Independent.

A reptéri terminál építése közben Fotó: David Stanley / Flickr.comForrás: Travelo

 Csaknem egy évvel a tervezett megnyitót követően, melyen a brit uralkodóház is képviseltette volna magát, megérkezett az első utasszállító Szent Ilonára. A sziget korábban a világnak olyan pontjai közé tartozott, melyet a 21. században is kizárólag hajóval lehetett megközelíteni – a Fokváros és Szent Ilona közötti hajójárat kerek egy hónapos utat vesz igénybe. A repülőtér megépítéséről 2010-ben döntött az Egyesült Királyság kormánya.

A kétszáznyolcvanöt millió fontos beruházás a britek egyik legdrágább projektje: a szigetlakókra vetítve fejenként hetvenezer fontba kerül. A jelek szerint azonban soha nem fog megtérülni.

A brit királyi flotta St Helena hajója Fotó: David Stanley / Flickr.comForrás: Travelo

 A járatok üzemeltetése tavaly év elején indult volna, de ezt első körben három hónappal halasztották el. Ezután májusban akarták elindítani a dél-afrikai Johannesburg és a sziget közötti járatot, de ezt is hiába. Egy Boeing 737-es tesztrepülése során ugyanis kiderült, hogy az erős szelek miatt a repülőtér szinte használhatatlan, így aztán a megnyitót, mely András herceg is részt vett volna, lemondták. Egyértelművé vált, hogy rendszeres járatok fogadására és indítására a reptér alkalmatlan. A gépen egyébként egy újszülött is utazott, akinek anyukáját mentőrepülővel vitték kórházba, Dél-Afrikába, és ott adott életet a gyermeknek. Valószínűleg ő marad az egyetlen a világon, aki egy útra váltott jegyet egy Szent Ilonára induló repülőgépre. A leszállásról itt láthat videót.

Ez a Jákob lajtorjára néven ismert 699 lépcső eredetileg egy, a hegyre menő siklóhoz épült a sziget fővárosában, Jamestown-ban. A siklót csak áruk mozgatására használták Fotó: Flickr.comForrás: Travelo

 A most megérkezett első utasszállító azzal a céllal jött, hogy az RMS St Helena nevű hajó javításához szakembereket hozzon. A hajó eredetileg nyugdíjba vonult volna, ha a reptér megépül. Most azonban úgy tűnik, Szent Ilona-sziget továbbra is az a kaland marad, melyet életünk végéig emlegethetünk, ha kétszer egy hónapos hajóúttal felkerestük. Ha viszont itt járunk, feltétlenül látogassuk meg a világ legidősebb állatát, mert ő bizony itt él.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek