» Útra kész

Miért kaphat minden indiai repülőtér új nevet?

| | Nem érkezett még hozzászólás

Az indiai kormány azt fontolgatja, hogy átnevezi az ország összes repülőterét – írta a Travel and Leisure.

Úgy tűnik, megbánták már az indiaiak, hogy minden repülőterüket az ország történelmének nagy alakjairól nevezték el. Ha ugyanis Indiába készülünk, többek között olyan repülőtérnevek között kell eligazodnunk, mint Chhatrapati Shivaji nemzetközi repülőtér (eláruljuk: Mumbai), Rajiv Gandhi nemzetközi repülőtér (Hyderabad) vagy Netaji Subhas Chandra Bose nemzetközi repülőtér (Kolkata).

A jelenleg vizsgált javaslatnak ráadásul két oka is van. Az egyik, hogy pusztán a repülőtér említéséből nem derül ki, hol található. Nem csak a külföldiek, a helyiek sem mindig tudják kapásból, hogy az adott híres személyiség melyik nagyvároshoz kötődik, így aztán már a jegyvásárlás sem könnyű. Tudják ugyan, hogy hová szeretnének menni, de plusz egy lépés kideríteni, hogy az adott célállomáshoz melyik név tartozik.

Az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér Delhiben
Az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér DelhibenFotó: By Ramesh NG - Flickr: Delhi T3 Int Terminal, CC BY-SA 2.0, Wikipedia

A másik, hogy a híres ember alapon történő névadás jelenleg is konfliktusokat okoz Indiában, ahol egyes városokban és tartományokban két vagy több nemzetiség is egyenlő vagy közel egyenlő arányban képviselteti magát, és nem meglepő módon mindkettő a saját történelmében fontosnak tartott személyről szeretné elnevezni a repülőteret. Ez történt például Pandzsáb államban, Chandigarh/Mohali város esetében.

Ez a nagyváros két állam fővárosaként is szolgál; megosztott terület, mely sem a pandzsáb, sem a hariana nemzetiségű tartományhoz nem tartozik, mégis mindkettőnek ez a fővárosa. Itt a pandzsábok és a harianák nem tudtak megegyezni a névadásban, a harianák pedig 2009-ben a Shaheed Bhagat Singh nemzetközi repülőtér, Chandigarh nevet fogadták el, ami a pandzsáboknak azóta is szúrja a szemét. Érdekes tény, ami nem javít a helyzeten, hogy a két nemzetiség a saját közös városuk nevében sem ért egyet. A repülőtér egyébként a hariana részen található.

A fentiekhez hasonló konfliktusokat elkerülendő vizsgálja tehát azt a javaslatot az indiai kormány, hogy a repülőterek az adott város nevéről legyenek elnevezve. A történelmi személyiségek ebben a képletben új szerepet kapnának: a repülőterek termináljait fogják elnevezni róluk. Viszlát, unalmas nevű 2-es terminál!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.