» Útra kész

Miért kaphat minden indiai repülőtér új nevet?

| | Nem érkezett még hozzászólás

Az indiai kormány azt fontolgatja, hogy átnevezi az ország összes repülőterét – írta a Travel and Leisure.

Úgy tűnik, megbánták már az indiaiak, hogy minden repülőterüket az ország történelmének nagy alakjairól nevezték el. Ha ugyanis Indiába készülünk, többek között olyan repülőtérnevek között kell eligazodnunk, mint Chhatrapati Shivaji nemzetközi repülőtér (eláruljuk: Mumbai), Rajiv Gandhi nemzetközi repülőtér (Hyderabad) vagy Netaji Subhas Chandra Bose nemzetközi repülőtér (Kolkata).

A jelenleg vizsgált javaslatnak ráadásul két oka is van. Az egyik, hogy pusztán a repülőtér említéséből nem derül ki, hol található. Nem csak a külföldiek, a helyiek sem mindig tudják kapásból, hogy az adott híres személyiség melyik nagyvároshoz kötődik, így aztán már a jegyvásárlás sem könnyű. Tudják ugyan, hogy hová szeretnének menni, de plusz egy lépés kideríteni, hogy az adott célállomáshoz melyik név tartozik.

Az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér Delhiben
Az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér DelhibenFotó: By Ramesh NG - Flickr: Delhi T3 Int Terminal, CC BY-SA 2.0, Wikipedia

A másik, hogy a híres ember alapon történő névadás jelenleg is konfliktusokat okoz Indiában, ahol egyes városokban és tartományokban két vagy több nemzetiség is egyenlő vagy közel egyenlő arányban képviselteti magát, és nem meglepő módon mindkettő a saját történelmében fontosnak tartott személyről szeretné elnevezni a repülőteret. Ez történt például Pandzsáb államban, Chandigarh/Mohali város esetében.

Ez a nagyváros két állam fővárosaként is szolgál; megosztott terület, mely sem a pandzsáb, sem a hariana nemzetiségű tartományhoz nem tartozik, mégis mindkettőnek ez a fővárosa. Itt a pandzsábok és a harianák nem tudtak megegyezni a névadásban, a harianák pedig 2009-ben a Shaheed Bhagat Singh nemzetközi repülőtér, Chandigarh nevet fogadták el, ami a pandzsáboknak azóta is szúrja a szemét. Érdekes tény, ami nem javít a helyzeten, hogy a két nemzetiség a saját közös városuk nevében sem ért egyet. A repülőtér egyébként a hariana részen található.

A fentiekhez hasonló konfliktusokat elkerülendő vizsgálja tehát azt a javaslatot az indiai kormány, hogy a repülőterek az adott város nevéről legyenek elnevezve. A történelmi személyiségek ebben a képletben új szerepet kapnának: a repülőterek termináljait fogják elnevezni róluk. Viszlát, unalmas nevű 2-es terminál!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Választott már utasbiztosítást? Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

cobranco élménybeszámolót írt
Három dimenzió földjén(Bosznia)
5 órája
cobranco új galériát hozott létre
Bosznia1.
5 órája
tantras élménybeszámolót írt
ELŐZETES_AKK 2. nap
1 napja
szalay3 új galériát hozott létre
Ausztria, Bécs, Belvedere, SzG3
3 napja

Blogok

Világörökség Le Havre újjáépített városrésze

Le Havre arra a jó példa, hogyan lehet betonból ízlésesen építkezni.

Itália Újévi mesék a Collio dombjai közül

A frittatát mindenki ismeri, de kicsoda Frico?

Ázsia gyerekkel Elefánttúra Chiang Mai-ban

Utazás elefántháton: soha többet.

Kelta Vándor Torony és kerek: mi az?

Több mint 30 méter magas, bejárat pedig első ránézésre nincs.