Új repteret építenek Angkorban

 


A kambodzsai királyság kormánya megállapodott egy kínai konzorciummal egy új Siem Reap-i repülőtér építéséről, ugyanakkor a tengerparti Sikhanoukville légi kikötőjét is bővítik - írja a Turizmusonline.

A repülőteret 7000 hektáros, az állam által biztosított területen építik meg, körülbelül 50 kilométeres távolságra Siem Reaptól. A repülőtér építésének költsége várhatóan 880 millió dollár lesz, és a tervek szerint 3 éve alatt épül meg. A Siem Reap Angkor International Airport elkészülte után bezárják a jelenleg francia többségi tulajdonban lévő Siem Reap-i repülőteret.

Az új repülőtér megépítését sürgetővé teszi az UNESCO 2010-ben megfogalmazott figyelmeztetése, hogy az Angkor Wat és Bayon templomok túl közel fekszenek a jelenlegi repülőtérhez, így a gépek le- és felszállása következtében kialakuló vibráció veszélyezteti a világörökség részét képező templomegyüttes épületeinek épségét.

Hatalmas területen fekszikFotó: Dea / C. Sappa / Europress / Getty



Évente több mint 1,7 millió turista látogat Angkor Watba. 2016-ban a látogatók száma 2%-kal emelkedett. Egyre népszerűbb elsősorban a gyerekekkel érkező turisták körében a nemrég megnyílt „Cambodia Cultural Village" nevű kulturális skanzen. A létesítmény bemutatja a sok nemzetiségű ország kultúrájának legjellemzőbb építményeit, a különböző népcsoportok táncait, népművészetét és kultúráját. A skanzen fél úton helyezkedik el Siem Reap központja és a repülőtér között.

Kambodzsa második legfontosabb idegenforgalmi célpontja a dinamikusan fejlődő tengerparti Sihanoukville. Az egyre növekvő igények jelentős repülőtéri fejlesztéseket tettek szükségessé itt is. Megnövelik a kifutópálya hosszát, bővítik az utasterminálok kapacitását, hogy 2020-ra a repülőtér évi 500 000 utas kiszolgálására is alkalmassá váljon. A jelenlegi utasterminál területét 80 %-kal, 4800 négyzetméterre növelik. A 2500 méteres kifutópálya megerősítése és szélesítése pedig nagyobb befogadó képességű gépek leszállására is alkalmassá teszi majd a repülőteret.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek