Retteg, ha repülnie kell? A virtuális terápia segíthet

A "virtuális valóság terápia" 100 százalékig hatásos volt a legutóbbi, 20 emberrel elvégzett kutatás szerint, állítja a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának docense.

"Van aki már attól szorong, ha ki kell mennie a reptérre. Mások az ülőhely elfoglalásakor, felszálláskor vagy landoláskor lesznek rosszul, így ezek a szituációk elevenedhetnek meg a virtuális valóság terápiában" - mondta el Dr. Simon Lajos, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi docense az egyetem honlapján megjelent cikkben, írja a hvg.hu. 

Képünk illusztrációFotó: www.bts.aero

A virtuális valóság terápia a repülésfóbia kezelésében az eddigi adatok szerint száz százalékosan sikeres volt. A most lezárult kutatást 20 emberrel végezték el, 12-15 alkalom után mindegyikük repülőre mert ülni. . "A terápia alatt a páciens egy szoba közepén ül, fején egy virtuális szemüveggel, a terem két fala mozivászonként funkcionál, a gömbkamerás felvételnek köszönhetően pedig megjelenik egy realisztikus világ, ahol 360 fokban látunk mindent" - mondta a docens.

"A módszer lényege a fokozatosság; a 12-15 alkalmas, heti rendszerességgel tartott terápia során minden ülés egy relaxációs helyzettel indul. Ezt követően kerülünk egyre közelebb azokhoz a helyzetekhez, amelyek a valóságban rossz érzéssel töltenek el minket" - magyarázta Dr. Simon Lajos a cikkben. A páciensekkel a virtuálisan már begyakorolt helyzeteket a valóságban is kipróbálják, például kimennek a reptérre.

Hasonló módszerrel kezelnek metrófóbiásokat is, most pedig azt kutatják, hogyan lehetne segíteni a magasságfóbiásokon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek