Tíz tipp leendő reptéri nomádoknak

Íme tíz megszívlelendő jó tanács arra az esetre, ha nyugodtan szeretnének aludni a reptéren. Nem vesszük rossz néven, ha önök szerint az ötlet is hülyeség, mindenesetre a 21. század igazi túlélő nomádjai, az időzónákon át ingázó menedzserek, a kényszerű migránsok és a mezei világvándorok már régóta a várótermekben vannak. És alszanak.

Mindenki tudja, hogy egy fekete öves utazó keményen uralja az alvásciklusát, és ezer trükköt sorol jetlag ellen. Még arra is van tippje, hogy melyik légikikötőkben a legideálisabbak a körülmények az éjszakázáshoz, de az igazán nyugalmas repülőtéri alvásról talán még neki is van mit olvasnia.

 

Galéria: Tíz tipp leendő reptéri nomádoknakFotó: Rj Sangosti / Europress / Getty

Az amerikai Road Warrior Voices portál újságírója elég jól összeszedte, mit tehetünk magunkért egy olyan helyzetben, amikor egy szerencsétlen csatlakozás miatt várakoznunk kell, illetve a szárazföldi utunk folytatásának sincs értelme a nagyon hajnali időpont, vagy a túlzott kimerültség miatt. Az utazás veszélyes üzem, melynek során lemerülnek a szervezet tartalékai.

Ezen kívül persze az sem mellékes szempont, hogy egy közeli szállodában a fölöslegesen kidobott pénz miatt idegesen elaludni, majd pár óra szenvedés után visszarohanni a járatunkhoz sem sokkal pihentetőbb, mint ingyen forgolódni és túlélni azonos hosszúságú időt egy hangosbemondóktól harsogó nyilvános térben. Aki idegen helyen nehezen alszik, annak így is, úgy is mindegy. De mindenképp megér egy próbát rávenni magát, és megkeresni a lehető legideálisabb körülményeket egy kis szundításhoz az érkezési vagy az indulási oldalon.

 

Legyen tüchtig, mint egy cserkész

 

Ha hosszú repülőútra indul, valószínűleg már van önnél alvómaszk és füldugó, de ha nincs, most azonnal csomagolja be mindkettőt. Tárazzon be valamilyen tartós élelmet és vizet, vagy újratölthető palackot, mielőtt minden bezár. Legyen önnél fogkefe, fogkrém és nedves frissítő kendő, hogy ébredéskor mégse teljesen úgy nézzen ki (és ne árasszon olyan szagot), mint aki pontosan a 31-es kapunál táborozott.

Repüljön Amerikába Lufthansával!
24 célállomás kedvező áron Kanadában és az USA-ban Brüsszelen, Frankfurton, Münchenen és Zürich-en keresztül! Partner légitársaságainkkal pedig további 200 észak-amerikai desztináció érhető el. (X)

 

Mérje fel a terepet

 

Előfordulhat, hogy a saját kapuja környékén nem a legjobbak az adottságok az alváshoz, például a székeket fém elválasztókkal szerelték fel (kitalálóiknak, a középkori fémműveseknek nagy örömére, akik a kényelem minden formáját mélyen megvetik). Ha van ideje, nézzen körül a többi kapunál vagy akár egy másik terminálon. A témában klasszikusnak számító Sleeping in Airports (Alvás reptereken) nevű oldal folyamatosan frissíti információit a Föld többszáz termináljának legjobb alvóhelyeiről.

 

Fotó: Justin Sullivan / Getty Images Hungary

 

Kérdezzen

Mielőtt elringatná magát, kérdezzen meg egy reptéri dolgozót, mi a terminál nyitvatartási ideje. Néhány kisebb repülőtér simán bezárhat éjszakára, de a nagyobbak sem mindig 0-24-ben fogadják a gépeket. Ahol elkülönül a belföldi és nemzetközi forgalom, ott érdemes figyelni, hogy a forgalmasabb nemzetközi részen sikerült-e letenni magunkat szundizni, vagy számíthatunk rá, hogy a legszebb álmaink közepén, a járatszünetben kitessékelnek majd.

 

Kérdezzen még

 

Vegye elő a legszánnivalóbb tekintetét, és kérdezze meg ugyanazt az alkalmazottat, hogy a repülőtérnek nem volnának-e esetleg tábori ágyai. Egyre több repülőtér tart ilyesmit a járatkésések miatt várni kényszerülő, vagy lemaradt utasoknak. Ha mást nem, legalább egy eldobható takarót vagy párnát hátha adnak – a jellemző hőmérsékletet a várótermekben ugyanis rendszerint valahová Lappföld éves átlaghőmérséklete, és egy hűtőház optimuma közé lövik be.

 

Hivatkozzon a vallására

Sok repülőtéren található csöndes meditációs vagy jógaszoba, illetve kápolna, amelyek a nap minden órájában nyitva állnak a látogatók előtt. Ide nem hallatszik be az öt másodpercenként megszólaló utastájékoztatás, és nyugiban lehetünk. De legyünk tekintettel azokra, akik a helyet rendeltetésszerűen használnák. (A kápolnában alvás ettől függetlenül normális tevékenységnek tűnik – sokan alszanak szertartások közben a repülőtéren kívül is.)

 

Fotó: Getty Images Hungary

Ugyanilyen nyugisak lehetnek bizonyos időpontokban a kiürült gyerekzónák – a puha gumiszőnyegek tökéletes alvóhelyet jelenthetnek, ha nem zavarja önt, hogy napközben több száz, gumicukortól ragacsos kis kéz tapogatta őket.

 

Felejtse el a méltóságát

 

Nyugodjon bele, hogy lehet, hogy végül a puszta földre kell feküdnie. Ha iszonyodik tőle, hogy a húszéves ételfoltokat imitáló mintázatú, koszos padlószőnyeghez, vagy a járkálástól kopott, szemetes kőhöz érintse az arcát, először is keressen kevésbé forgalmas felületeket. Olyanokat, mint egy üresen álló pult mögötti sarok, vagy a közvetlenül az ablakok melletti sáv. Mindig legyen kéznél egy kapucnis pulóver, ami nemcsak azért remek, mert egy plusz réteggel melegebben tart alváskor, hanem azért is, mert megóvja a többi ruhát és az arcot is a padló közvetlen érintésétől. Sajnos a hálózsák és a polifoam használata sok helyen szigorúan tilos!

 

Törekedjen a biztonságra

A pénztárcát, telefont, beszállókártyát, útlevelet tegye a kapucnis pulcsi kenguruzsebébe, vagy a kézipoggyásza legbelső zsebébe, vagy dugja be őket a ruhája övrésze alá. Ha a csomagja nem zárható, a cipzárja mindkét végét húzza egy oldalra, és a táskát cipzáros felével lefelé tegye maga és a fal közé. Ha a hátizsákját vagy kézitáskáját nem tudja a feje alá tenni, a lábát vagy a karját akassza be a pántjába, hogy senki ne sétálhasson el vele könnyedén.

Ne felejtsen el ébresztőórát beállítani arra az esetre, ha sikerülne totálisan beájulnia. Ha ez nem lenne elég, egyes tanácsadó oldalak szerint mókásan hangzó, de tuti módszer, ha post-iteket tesz magára és a környezetébe a kéréssel, hogy valaki ébressze föl egy bizonyos időpontban.

 

Keresse fel a lounge-okat

 

Pénztárca függvényében természetesen megoldhatja a táborozást valamelyik lounge területén is. Válthat napi belépőt, vagy ha mégsem szeretne a zsebébe nyúlni, gátlástalanul be is pofátlankodhat – ez a lelkiismeretére és a beszélőkéjére van bízva. Ezeken a helyeken biztosan talál kényelmes kanapékat, ételt és italt is, itt sem árt azonban tájékozódni, nem zárnak-e be éjszakára. A Loungebuddy nevű alkalmazás segíthet gyorsan utánanézni, mit várhat az adott reptér lounge-aitól.

 

Galéria: Tíz tipp leendő reptéri nomádoknakFotó: Bloomberg / Europress / Getty

 

Keressen tényleges alvási lehetőségeket

 

Ha örömmel fizetne az alvóhelyért, de nem szeretne elmozdulni a repülőtérről, újabban egészen jó opciók közül választhat, főleg a nagy légiforgalmi csomópontokban. Különösen Ázsiában és Európában jellemző, hogy a repülőterek már óránkénti díjért kibérelhető alvókapszulákat (München, Helsinki) vagy mikrohotel-szobákat (London Heathrow, Gatwick, Amszterdam Schiphol) kínálnak. A Japánban teljesen természetes, de a reptereken ott is csak mostanában terjedő kapszulás lehetőség nyugati szemmel durván kényelmetlen, klausztrofóbiás élménynek tűnik, míg a mikrohotel – kis konténerekben a vonatok hálófülkéihez hasonló méretű szobák – elég tűrhető alternatíva.

 

Vágjon jó képet a dolgokhoz

 

Ha az egészet egy jó kis kalandként fogja fel még akkor is, ha szíve-lelke nem kívánja a macerát, még az is lehet, hogy könnyebben tud relaxálni, és álomba merülni. Esetleg vonuljon vissza a meditációs szobába, és tisztítsa meg a gondolatait, mielőtt aludni tér. Csak csöndesen csukja az ajtót, mert lehet, hogy odabent mások már pont elaludtak.

További tippek a nyugodt pihenésért

A Lifehack.org tanácsaiból is válogattunk, ők a felsoroltakon kívül még ezeket említik, mint hasznos intézkedéseket a nyugalmunkért:


- Ha több ember alszik egy csoportban, kevésbé valószínű, hogy zavarják őket. Esetleg csapódjunk egy másik ottalvós partyhoz az éjszakára.
- Ne szeparáljuk el magunkat teljesen. Nem árt, ha legalább a biztonságiak vagy a személyzet arra haladnak át időről időre, ahova letáboroztunk.
- Amit lehet, helyezzünk el csomagmegőrző szekrényben.
- Könnyű dolgokat együnk, és figyeljünk a vízháztartásunkra.
- Hallgassunk ambient hangokat, vagy nyugtató hatású zenét.
- Öltözzünk kényelmesen.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek