» Útra kész

Jógatermek a reptéren – hasznos lazítás két út között

| | Nem érkezett még hozzászólás
Az első jógatermek Amerika repterein váratlan népszerűséget arattak, így a Heathrow is nyitott egyet. Egy jó kezdeményezés a megfáradt utazók kényelméért, és hogy valahol kiereszthessék a gőzt.

A hosszú utazás rengeteg eltölteni való üres időt jelent a reptéren, arról pedig már sokszor írtunk, hogy a repülőterek miképpen igyekeznek egyedi élményekhez, wellness-szolgáltatásokhoz, vagy legalábbis egy-két nyugodt perchez juttatni vendégeiket. Az angol Independent egyik cikke a legújabb őrületet, a jógaszobák fokozatos elterjedését mutatta be.

Amikor a San Francisco-i Nemzetközi Repülőtér 2012-ben megnyitotta a világ első tranzit jógahelyiségét, a fogadtatás elég vegyes volt. Egyesek azon sopánkodtak, hogy minek egy divathóbortra energiát pocsékolni, a szoba csak üresen fog porosodni. Mások azt nem értették, hogy egy ilyen csodálatos ötlet hogy maradhatott ennyi ideig kivitelezetlen.

Úgy tűnik, a jógapártiak állnak nyerésre, mert a példát több reptér követte az Egyesült Államokban. A Dallas/Fort Worth, a vermonti Burlington és a chicagói O'Hare várótermeiben is találni már jógázásra kialakított helyiségeket. Chicagóban például bambuszpadló, sötétített üvegen át beszűrődő természetes fény, tévéképernyőn csobogó vízesések és relaxációs csengettyűzene fogadja a látogatókat, a sarokban felstócolt jógaszőnyegekkel. Kívánni sem lehetne tökéletesebbet egy jógaimádónak, akire amúgy öt órányi kényszerű semmittevés várna.

A trend Finnországon keresztül érte el Európát – a helsinki reptér várójában non-stop nyitva tartó helyiséget állítottak a közönség szolgálatába szőnyegekkel, oktató poszterekkel és a kifutópályára néző üvegfallal. Az átutazók jóga-, pilates vagy meditációs gyakorlatokat is végezhetnek itt.

Az Egyesült Királyságban a Heathrow Skyteam várójában debütált pop-up jógastúdió pedig olyan népszerűnek bizonyult, hogy a szolgáltatás állandó bevezetése mellett döntöttek. Jógavideókkal és repülés előttre és utánra ajánlható gyakorlatokkal tuningolják az alapkínálatot. Eddig a Heathrow az egyetlen légikikötő, ahol a jógázási lehetőség csak lounge-belépővel együtt jár. 27,5 fontért viszont akár a helyi oxigénbárt is meglátogathatjuk, miután végeztünk a savászanával (háton fekve végzett relaxációs póz - a szerk.).

„Ez eredetileg egy tévészoba volt, de néhány jógaszőnyeg és oktatóvideó segítségével teljesen új funkciót adhattunk a helyiségnek” – magyarázza Guylaine Burfield, a Skyteam illetékese. Most, hogy már mindenki iPaddel utazik, a repülőterek tévével felszerelt várói fölöslegessé váltak, ennél jobb helyet pedig keresve sem lehetne találni néhány csíknyi elfekvő padlószőnyegnek.

„Nagyszerű ötlet” – nyilatkozta Louise Palmer-Masterton jógaoktató, a Camyoga stúdió alapítója az Independentnek. „Gondoljunk csak arra, hogy az utasokat alapesetben milyen tevékenységekre kényszeríti a repülőtéri várakozás: elsősorban túl sokat isznak és túl sok haszontalan ételt esznek. A jógázás fizikai és mentális hatásai pontosan azt adják a testnek, amire egy utasnak a legnagyobb szüksége van – a repülőutasok pedig különösen ki lehetnek éhezve minderre.”

Az idő valahogy mintha értékét vesztené a repülőtéren: ahelyett, hogy hasznos eltöltésére törekednénk, inkább elpocsékoljuk. Az üres órákat, amelyek bármikor nagyon jól jönnének nekünk a biztonsági kapukon kívül – megnézni egy filmet, meglátogatni a szüleinket, elmenni sétálni egyet – vámmentes parfümminták szagolgatására, bűnrossz szendvicsekre, és a sikertelen küldések miatt kiborító emailezésre pazaroljuk.

Rengeteget hallani arról is, hogy a légiút milyen rosszat tesz a szervezetnek a hosszú mozdulatlansággal, az utastérben keringő állott levegő szárító hatásával, a megerőszakolt bioritmussal. De azon kívül, hogy bepattanunk a kompressziós harisnyánkba és a stewardesseket nyaggatjuk újabb és újabb gyűszűnyi vizekért, nem valami sok lehetőség áll rendelkezésre, hogy tegyünk valamit az érdekünkben.

Bár San Diego repterén fanfár és csinnadratta közepette két éve nyílt meg a világ első (200 000 dollárba kerülő) meditációs szobája, az igény a csendes, elmélkedésre alkalmas helyiségekre egy reptéren nem újkeletű. Az első repülőtéri kápolnát 1951-ben nyitották meg az utazóközönség előtt a bostoni Logan-en, és a Polgári Repülés Lelkészeinek Nemzetközi Szövetsége (IACAC) a mai napig megszervezi éves konferenciáját. Annak ellenére, hogy mára mindenhol inkább a személyzet nélküli, „többvallású”, vagyis felekezeti kötöttségek nélküli imaszobák a jellemzők.

Ahogy az emberek fokozatosan egyre elfoglaltabbak lesznek és egyre többet utaznak, már egy ici-pici kis nyugalom is felértékelődik egy forgalmas reptéren. „Az üzleti utasok számára a meditáció például felbecsülhetetlen értékű” – mondja Louise Palmer-Masterton.

A legjobban valószínűleg az a körülbelül két és fél millió brit polgár fog örülni repterei jógaszobáinak, akik már most is jógáznak. Nekik csak be kell tenniük a megfelelő felszerelést a kézipoggyászukba, és alkalomadtán helyesen betájolni magukat egy napüdvözlethez. Ha a dohányosoknak jár szeparé, itt az ideje, hogy a jógik is megkapják, ami jár nekik. 

Néhány repülőtéri szolgáltatás, ami annyira menő, hogy azt szeretné, bárcsak törölnék a járatát

Pillangókert, Changi, Szingapúr

Képtelenség eldönteni, hogy a kétszintes pillangóröpdét a nyolc méter magas vízeséssel, vagy a balinéz tetőmedencét válasszuk inkább.

Spa központ, Suvarnabhumi, Bangkok

Már rengeteg repülőtér kínál wellness-szolgáltatásokat, a Suvarnabhumi masszázsközpontja külön piros pontot érdemel: csak pár percre az éttermektől jetlag-enyhítő kezeléseket és 10 fontért hagyományos thai masszázst is kínál.

Golfváros, Incheon, Szöul

Hagyja a maratoni Candy Crush-ozást, és fejlessze inkább golftehetségét koreai átszállása közben! 300 méternyi gyakorlóterület, oktatás 18 lyukú pályán, sőt lendítésanalízis-központ is várja.

Művészeti galéria, Schiphol, Amszterdam

A duty free parfümreklámok helyett legeltesse a szemét egy Rembrandt-festményen a Rijksmuseum kihelyezett fiókmúzeumában.

Akvárium, San Francisco-I Nemzetközi Repülőtér

Ha végzett a quinoa salátájával a büféknél, máris rácuppanhat a Csendes-óceán koralljaira.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Ezek a világ legjobb és legrosszabb repterei - 2016.10.21.
A Reptéri alvás kalauza nevű oldal idén is felállította a legjobb és legrosszabb repülőterek listáját, amelynek résztvevőire a szolgáltatásaik minősége alapján lehetett szavazni.
A világ legjobb reptere vidámparkkal bővül - 2017.06.13.
Sövénylabirintussal, óriáscsúszdákkal és egy szimpla, negyvenméteres vízeséssel. Nézze meg a videós látványterveket!
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

cobranco élménybeszámolót írt
Tiszta erőből Alpok
17 órája
cobranco új galériát hozott létre
Tiszta erőből Alpok
17 órája

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.