Három drónt kerülgetett a Lufthansa gépe

Három drónt kerülgetett a Lufthansa gépe

Három drónnal is majdnem összeütközött a Lufthansa egyik Airbus A320-asa a spanyolországi Bilbao repülőterének megközelítésekor, de nem sérült meg senki - írja az Airportal a Mirror napilap cikke alapján.

A brit lap információi szerint a gép már a megközelítés fázisában volt, amikor korlátozott légtérben 900 méteres magasságon a három drón a gép útjába került. A pilótáknak komoly manővereket kellett végrehajtania, hogy elkerüljék az ütközést, amely akár végzetes is lehetett volna a repülés ezen szakaszában. A drónokat az utasok is látták a fedélzetről, amikor a gép elhaladt mellettük.

Az esetet a pilóták jelentették az irányításnak, a rendőrség helikopterrel kezdte keresni a távirányítású eszközöket, de a hatóságok azóta sem találták meg a drónok tulajdonosait. A rendőrök szerint professzionális eszközökről lehet szó, mivel azok magasan repültek. A spanyol Légiközlekedési Ügynökség vizsgálatot indított az ügyben.

Szakértők szerint a drónok 2-3 kilogrammosak lehettek, így a géppel való találkozás súlyos következményekkel is járhatott volna. Drónokkal ugyanis tilos korlátozott légtérben és 120 méteres magasság fölött repülni. Ha megtalálják az eszközök tulajdonosait, akár 250 ezer euróra is megbírságolhatják őket.

A vezető nélküli eszközök már számos alkalommal veszélyeztették a fel-, vagy leszálló légi forgalmat, áprilisban a British Airways egyik Airbus A320-asa neki is ütközött egynek Heathrow repülőterén. Az FAA adatai szerint csak tavaly több száz esetben veszélyeztették a légi közlekedést a távirányítású eszközök az Egyesült Államokban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek