» Útra kész

Nem kényszerítik az Air France sztyuvikat a teheráni járatra

| | Nem érkezett még hozzászólás
Az Air France önkéntes alapon választja ki a női légiutas-kísérőket az április közepén újrainduló teheráni járatára, hogy ne kelljen köteleznie a női dolgozókat a muzulmán kendő viselésére a repülőgépből történő kiszálláskor.

A kivételes intézkedés lehetővé teszi, hogy "a Párizs-Teherán járatra beosztott nőket, akik személyes okokból nem hajlandók kendőt hordani a repülőgépből történő kiszálláskor, más úti célokra helyezzék át, s így nem lesznek kötelesek ezen a járaton dolgozni" - mondta Gilles Gateau, az Air France humánpolitikai igazgatója az Europe 1 kereskedelmi rádióban.

Az Air France 8 év után repül újra Teheránba

A Franciaország és Irán közötti diplomáciai enyhülésnek köszönhetően az Air France nyolc év szünet után április 17-től indítja újra teheráni járatait. A személyzetnek elküldött belső feljegyzésben a légitársaság arra kérte a női légiutas-kísérőket, hogy "nadrágot és bő zakót viseljenek, a repülőgépből történő kiszálláskor pedig kendővel takarják el a hajukat" Teheránban.

"A kérdésben nem az Air France dönt" - hangsúlyozta a humánpolitikai igazgató, aki emlékeztetett arra, hogy "a személyzet köteles betartani annak az országnak a törvényeit, ahol éppen tartózkodik". A fejkendő viselése ráadásul nem új dolog, hiszen a kötelezettség a nyolc évvel ezelőtti felfüggesztés előtt is érvényben volt az Air France teheráni járatain. "Az Air France-nál - hasonlóan a többi légitársasághoz - az a szabály, hogy a személyzet nem választhatja meg az úti célt. De most egyértelmű, hogy rendkívüli problémáról, érzékenységről van szó" - ismerte el a humánpolitikai igazgató.

Fizetésmegvonással akartak büntetni

Az Air France szakszervezetei a pénteki egyeztetésen azt kérték a vezetőségtől, hogy önkéntes alapon válogassák ki a légiutas-kísérőket a teheráni járatra, annak érdekében, hogy senkinek ne sérüljön a lelkiismereti szabadsága. A vezetőség eredetileg fizetésmegvonással járó szankciókkal fenyegette azokat a nőket, akik nem hajlandók betartani a fejkendő teheráni viselésére vonatkozó utasítást.

A szakszervezetek arra emlékeztettek, hogy a kivételes intézkedésre már korábban is volt példa az Air France-nál. Az ebolajárvány miatt a Conakryba közlekedő járatokon, a fukusimai atomerőmű katasztrófáját követően pedig a tokiói járaton vezették be az önkéntességet a dolgozóknak. A teheráni járaton is végül ez lesz a szabály, és nem fog anyagi következményekkel járni, ha egy női légiutas-kísérő nem hajlandó Iránba utazni – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.