Becsődölt az észt nemzeti légitársaság

Becsődölt az észt nemzeti légitársaság

Csődöt jelentett az Estonian Air észt nemzeti légitársaság 2015. november 7-én, szombaton, miután előzőleg az Európai Bizottság felszólította, hogy fizessen vissza összesen 91 millió euró állami támogatást – írja az MTI. Az észt kormány ugyanakkor úgy döntött, hogy új nemzeti légitársaságot hoz létre az Estonian Air fontosabb járatainak kiszolgálására.

"Az Estonian Air november 8-án beszünteti működését" – áll a légitársaság honlapján. Az Estonian Air járataira jeggyel rendelkező utasok más légitársaságok szolgáltatásait vehetik igénybe, vagy decemberben kérhetik a jegyárak visszatérítését.

Az Európai Bizottság döntését indokolva Margrethe Vestager versenypolitikai biztos közölte, hogy az észt nemzeti légitársaság több ízben is részesült állami támogatásban az elmúlt öt év során. A biztos szerint nem helyes az adófizetők pénzét az Estonian Air mesterséges életben tartására költeni, miután a cégnek nem volt olyan hiteles átszervezési terve, amely az állandó állami támogatás nélkül is képes lett volna biztosítani az életképességét.

Eduard Heisterkamp / Wikipedia

Az észt állam 2010 óta több alkalommal is feltőkésítette a 2006 óta veszteséges Estionan Airt, továbbá 37 millió euró mentőhitelt is nyújtott a cégnek az EU adatai szerint. A tallinni kormány szombaton bejelentette, hogy Nordic Aviation Group (NAG) néven új állami kézben lévő légitársaságot hoznak létre, amely vasárnaptól az Estonian Air legalább nyolc fő célállomására indít járatokat.

Peeter Tohver, a NAG elnöke bejelentette, hogy a vállalat nem lesz jogutóda az Estonian Airnek. A NAG-nak nincsen saját flottája, sem személyzete, a járatokat más légitársaságokkal kötött szerződések révén biztosítják, a légijármű-üzembentartási engedélyt, a kereskedelmi platformot és a jegyfoglaló rendszert az Adria Airways szolgáltatja.

Az Estonian Air röviddel azután alakult, hogy a Szovjetunió 1991-ben történt szétesése után Észtország függetlenné vált.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek