Kiderült, hol van a legpiszkosabb hely a repülőgépeken

Nem a mosdó az, derült ki a Travelmath higiéniáról szóló kutatásából. Érdemes magával vinnie egy kézfertőtlenítőt, ha utazik.

A projektben részt vevő mikrobiológusok összesen két nagyobb légitársaság négy járatán és öt repülőtéren gyűjtöttek mintákat, hogy kiderítsék, melyek a legpiszkosabb felületek a repülőgépeken és a repülőtereken, amelyikkel az utasok érintkeznek, írta az independent.co.uk. 

Fotó: Rj Sangosti / Europress / Getty

A repülőgépek mosdójának öblítőgombjai viszonylag tisztának mondhatók, átlagosan 265 CFU (a baktériumok szaporodásánál használatos, telepképző egység) volt egy négyzethüvelyknyi (6,45 négyzetcentiméteres) felületen. A WC és a környéke azért tartozik a kifejezetten tiszta területek közé, mert ezeket rendszeresen takarítják.

Kiderült az is, hogy a lehajtható ételtálcák esetében sokkal rosszabb a helyzet: mintegy 8-szor ennyi, 2155 CFU egységnyi baktérium él és virul rajtuk. Szintén elég szennyezett a biztonsági övek csatja és a mennyezeti ventilátorok is sokkal több baktériumnak adnak otthont, mint a mosdók.

A beszállási idők rövidsége miatt a legtöbb légitársaság személyzetének csak arra van ideje, hogy a nap végén takarítsa le a tálcákat. A felmérés készítői hangsúlyozzák, hogy ez nem elég, és két járatindulás között is érdemes lenne megtisztítani a tálcákat.

A kutatók a repülőtereken is vettek mintákat. Itt az ivókutak gombjai "nyerték" a legpiszkosabb helyek versenyét 1240 CFU-s értékkel.

A tanulmány készítői azt javasolják, hogy az utasok mindig használjanak kézfertőtlenítőt, és ha lehet, kerüljék el, hogy az étel a lehajtható tálcákra kerüljön.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek