Ismét megtelik a Duna-part a száguldó cirkusz repülőflottája miatt

Hat év után visszatér a műrepülők száguldó cirkusza. A Flying Bulls repülő veteránjainak, köztük egy B25-ös harci gép, egy gyönyörű P38-as és egy igazi ritkaságnak számító Corsair bemutatója mellett, a világ legjobb pilótái mérik össze tudásukat a Duna fölött, a Parlament előtti szakaszon.

Július 4-én és 5-én visszatér a Red Bull Air Race mezőnye Budapestre. A Duna-partra kilátogató nézőket a világ legjobb műrepülő pilótáinak versengése mellett számos egyéb program is várja: láthatják extrém sportolók mutatványait, katonai bemutatókat és különleges repülőgépeket is - olvasható a szervezők által kiadott sajtóközleményben.

Mi-17 típusú katonai helikopter közelebbről Galéria: Red Bull Air Race(Fotó: Lakatos Péter / MTI)

 

Szombaton és vasárnap is alacsonyan húz el a Duna Lánchíd és Margit-híd közötti szakasza fölött a Flying Bulls flotta egy része, többek között a B25-ös harci gép, a gyönyörű és páratlan értékű P38-as, valamint a rendkívül ritka Corsair, amelyből csak néhány repülőképes példány maradt Európában.

A repülős programok mellett a nézők extrém sportolók lélegzetelállító bemutatóit is láthatják. Feltűnik például a Dunán a junior világbajnok, többszörös magyar bajnok wakeboardos Szóláth Szebasztián, aki szombaton 10:15-kor, vasárnap pedig 12:50-től tart rövid bemutatót a vízen. Vasárnap délben pedig egy másik extrém sportember, Takáts Pál többszörös világbajnok siklóernyős bukkan fel az égen, hogy trükkjeivel kápráztassa el a közönséget.

Ejtőernyős katona ugrik a Duna felett a Lánchíd és Margit híd közötti szakaszon a hétvégi Red Bull Air Race-hez kapcsolódó honvédségi vízi- és légi bemutató csütörtöki főpróbáján Galéria: Red Bull Air Race(Fotó: Lakatos Péter / MTI)

 

A Magyar Tudományos Akadémia parkolójában fellép Európa egyik legismertebb akrobatikus kosárlabda csapata, a Lords of Gravity. A gravitáció hatásaira fittyet hányó fiúkra az America's Got Talent című műsornak köszönhetően az USA-ban is felfigyeltek, de a földkerekségen mindenhol ámulat kíséri a showműsoraikat. A kosarasok több alkalommal is bizonyítják, hogy a lehetetlen lehetséges: szombaton 12:00-kor és 17:40-kor, vasárnap pedig 12:20-kor és 16:00-kor lépnek pályára. Ugyancsak az MTA parkolója lesz a helyszíne a többszörös bajnok parkour/triál/monicikli trióval felálló Gravity Academy műsorának, a csapat vasárnap 11:30-kor és 13:45-kor áll a közönség elé. A felsoroltakon túl látványos katonai bemutatókat tartanak a versenyek és az edzések közötti szünetekben.

A fő látványosság azonban továbbra is maga a verseny: az időmérő edzésekre szombaton, a futamra vasárnap kerül sor. A nyolc állomásból álló szezon feléhez közelítve a bajnoki címért folyó verseny egyre szorosabb: a tabellát jelenleg a kétszeres világbajnok brit Paul Bonhomme vezeti, de az ausztrál Matt Hall szorosan a sarkában van. A 2008-as világbajnok, Hannes Arch a horvát futamgyőzelemnek köszönhetően nagy esélyekkel indulhat a budapesti versenyen. A hazai közönség számára azonban az a legnagyobb kérdés, hogy miként szerepel majd Besenyei Péter és vadonatúj gépe.

Galéria: Red Bull Air RaceFotó: Máthé Zoltán / MTI

 

Legutóbb, vagyis 2009-ben 650 ezer néző figyelte a felfújható kapuk között zajló száguldást, idén is legalább ötszázezer szurkolót várnak a programra.

A verseny miatt jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani a fővárosban vasárnap este 19.30-ig az I., a II. és az V. kerületben. A Duna érintett szakaszán teljes hajózási zárlat lesz pénteken 8 és 18 óra, szombaton 9 és 18.30 óra, valamint vasárnap 11 és 19.30 óra között. Emiatt a D11-es, a D12-es és a D13-as hajójáratok rövidített útvonalon közlekednek, több megálló kimarad. További információk a www.bkkinfo.hu oldalon találhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek