Kiderült: túl gyorsan szállt fel az AirAsia gépe!

Kiderült: túl gyorsan szállt fel az AirAsia gépe!

Az utasszállító gépek számára engedélyezett mértéket jóval meghaladva, rendkívül meredeken emelkedett és süllyedt eltűnése előtt az AirAsia légitársaság Jávai-tengerbe zuhant repülője - adta hírül az MTI.

Az indonéz közlekedési miniszter elmondása szerint, az Airbus A320-200 típusú gép közvetlenül lezuhanása előtt "hirtelen emelkedni kezdett, jóval nagyobb sebességgel annál a normális határértéknél, amelyet képes lett volna elviselni, ezután pedig átesett". A radarok által mért adatok azt mutatják, hogy a baleset előtti percekben a gép egy ponton percenkénti hat-nyolcezer lábas (1,8-2,4 kilométeres) emelkedést mutatott. "Még egy vadászgép számára is ritka, hogy képes legyen hatezer lábas percenkénti emelkedésre. Egy utasszállító gépnél talán már az egy-kétezer láb is rendkívülinek nevezhető, mivel ezek nem arra vannak tervezve, hogy ilyen gyorsan emelkedjenek" - mondta el a miniszter.

Szakértők már korábban is felvetették, hogy átesés történhetett, azaz a sebesség vagy a gép túl meredek emelkedése miatt megszűnhetett a gép repüléséhez szükséges felhajtóerő. Az AirAsia egy névtelenül nyilatkozó pilótája azt mondta, az Airbus A320-asokkal általában percenként ezer-ezerkétszáz lábat emelkednek, de az ezerötszáz lábat sohasem haladják meg. Ezért felmerül, hogy a gépet egy erős légáramlat sodorhatta magával. Az indonéz meteorológiai szolgálat elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. A miniszter arról is beszámolt, hogy közvetlenül a gép eltűnése előtt a pilóta engedélyt kért a légi irányítástól, hogy magasabbra emelkedjen a gép előtt álló vihar elkerülése érdekében, de az erős légi forgalom miatt nem kapott azonnali engedélyt erre.

Képünk illusztráció!Fotó: Kentaro IEMOTO / flckr

A nyomozást folytató szervek közölték, hogy a vizsgálat során kiemelt figyelmet szentelnek az esetleges emberi és mechanikai hibák felderítésére, miután a terrorizmus lehetőségét a fekete dobozok hangfelvételei alapján kizárták.

Az AirAsia 8501-es járata december 28-án reggel indult el az indonéziai Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a géppel a felszállás után negyvenkét perccel szakadt meg, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. A kutató-mentő alakulatok már megtalálták a gép repülési adatait és a pilóták kabinban folytatott beszélgetését rögzítő két fekete dobozt, amelyek jó állapotban kerültek elő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek