» Útra kész

Szigorították a biztonsági ellenőrzést az amerikai reptereken

| | Nem érkezett még hozzászólás

Tovább szigorították az utasok biztonsági ellenőrzését az amerikai reptereken, miután az al-Kaida egy kiadványában minden eddiginél részletesebb leírás jelent meg arról, hogyan lehet összeállítani egy fémdetektorok által nem kimutatható robbanószerkezet - közölte hétfőn híroldalán terrorelhárítási szakértőkre hivatkozva az ABC amerikai televízió.

Jeh Johson amerikai belbiztonsági miniszter szerint a közlekedésbiztonsági hatóság hétfőn vezette be az amerikai repülőtereken az utasok és kézipoggyászuk véletlenszerű átkutatását. Ezt az eljárást egyes külföldi repülőtereken nyár óta alkalmazzák.

Johnson szerint az amerikai biztonsági szerveknek nincs tudomásuk a párizsihoz hasonló konkrét és hitelt érdemlő fenyegetésről, ám az incidens, valamint a Kanadában és Ausztráliában nemrégiben elkövetett terrorcselekmények, és terrorszervezetek fenyegetőzései után magától értetődő, hogy fokozni kell a biztonsági készültséget az amerikai repülőtereken és máshol is.

A jelentősebb amerikai légitársaságok biztonsági főnökeit tájékoztatták a publikációról, amelyet az al-Kaida terrorszervezetnek Arab-félszigeten aktív csoportja jelentetett meg az angol nyelvű magazinjának decemberi számában, Hogyan készíts bombát anyád konyhájában címmel. Biztonsági szakértők szerint a fém alkatrészt nem tartalmazó szerkezetet a testszkennerek kimutatják, de a kisebb reptereken, ahol még nem használnak ilyen berendezéseket, nehezebb lehet a nyomára bukkanni.

Az al-Kaida jemeni ága többször is megpróbálkozott már amerikai repülőgépek felrobbantásával. 2009 karácsonyán például Umar Farouk Abdulmuttalab az alsónadrágjába rejtett robbanóanyaggal kísérelt meg megsemmisíteni egy utasszállító gépet. Abdulmutallab egyébként Szanaában a Charlie Hebdo ellen végrehajtott terrortámadás egyik elkövetőjének, Said Kouachinak a lakótársa volt. Mindketten kapcsolatban álltak a Jemenben 2011-ben amerikai dróncsapással likvidált, amerikai állampolgárságú Anwar al-Awlaki szélsőséges imámmal - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.