AirAsia-tragédia: megvan a másik fekete doboz is

AirAsia-tragédia: megvan a másik fekete doboz is

Búvárok emelték ki kedden a tengerből az AirAsia légitársaság két hete lezuhant repülőgépének második fekete dobozát is, amely a pilóták egymás közötti, illetve a pilóták és a repülésirányítók beszélgetését rögzítette - közölte egy jakartai tévének nyilatkozva az indonéz közlekedési minisztérium egyik illetékese. A Metro televízió híradása szerint a berendezés jelenleg egy indonéziai hadihajón van, és Jakartába szállítják elemzésre - írja az MTI.

Az indonéz mentőalakulatok tagjai daruval emelik ki a Crest Onyx mentőhajó fedélzetéről az AirAsia malajziai légitársaság lezuhant gépe farokrészének maradványát a Jávai-tengerenFotó: Bagus Indahono / MTI

A másik fekete dobozt, amely a repülési adatokat rögzítette, hétfőn emelték ki. A két berendezést nagyjából ugyanazon a helyen találták meg a Jávai-tenger fenekén, ahol lezuhant az utasszállító. A rajtuk rögzített adatok és felvételek elemzése kulcsfontosságú a tragédia okainak megismerése szempontjából. A berendezések vizsgálata két hétig is eltarthat, de az előzetes eredmények akár két napon belül ismertté válhatnak, feltéve, ha nem szenvedtek súlyos károkat.

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult az indonéziai Surabayából Szingapúrba, és negyven perccel a felszállás után a Jávai-tengerbe zuhant. A tragédiát senki sem élte túl. Eddig 48 holttestet találtak a tengerben. A többi áldozat teteme - legalábbis a többségüké - feltehetően a géptest roncsában van. Feltételezések szerint a katasztrófát szélsőséges időjárási körülmények okozták.

A tragédia eddig ismert körülményeiről és a kutatás előző szakaszairól korábbi cikkeinkben olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek