Hatalmas botránnyá dagadt a a Korean Air makadámiadió ügye

A Korean Air hisztérikus alelnöke egy csomag makadámiadió miatt fordított vissza egy gépet és gorombáskorott a személyzettel, majd mindezek miatt lemondásra kényszerült. Most az is kiderült, hogy az ügy eltussolása miatt hazugságra kényszerítették az alkalmazottakat. Akár 21 nap felszállási tilalom is lehet az ügy végre.

Súlyos szankciókkal sújthatják a Korean Airt, a legnagyobb dél-koreai légitársaságot, amiért a vállalatot irányító család egyik tagja gorombáskodott a személyzettel egy zacskó makadámiadió felszolgálásának módja miatt, visszafordulásra kényszerített egy már induló repülőgépet, a botrány eltussolása céljából pedig hazugságra kényszerítették az alkalmazottakat.

Az AP szerint akár 21 napos felszállási tilalmat is elrendelhetnek büntetésképpen a légitársaságnál, vagy 1,3 millió dolláros pénzbírságot szabhatnak ki, miután a közlekedési minisztérium feljelentést tett kedden az ügyészségnél, amely már amúgy is vizsgálatot indított egy civil szervezet feljelentése nyomán.

A lehetséges szankciók hírére két százalékkal estek a Korean Air részvényei a szöuli tőzsdén, miközben fő versenytársáé, az Asiana Airlinesé majdnem 6 százalékkal szöktek a magasba – írja az MTI.

A közlekedési minisztérium elmondása szerint az ügyészségi feljelentésen kívül maga is vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy a légitársaság "szervezeti kultúrája" nem veszélyezteti-e az utasok és a repülések biztonságát.

Az előzmények

Ahogy mi is megírtuk, a Korean Air egy New Yorkból Szöulba induló járatának kapitánya kénytelen volt visszafordítani a kapuhoz a már a kifutópályára guruló Airbust, mivel a fedélzeten tartózkodó Cso Hjun Ah alelnök, Cso Jang Ho elnök lánya dührohamot kapott egy zacskó makadámiadió felszolgálásának nem előírásszerű módja miatt és a repülőgép azonnali elhagyására szólította fel az utaskísérők főnökét.

A fedélzetről leparancsolt Pak Csang Dzsin egy tévéinterjúban azt mondta, hogy az alelnök megszégyenítette és sértegette a személyzetet. Egy szemtanú szerint a légitársaság elnökének 40 éves lánya üvöltözött az előtte térdepelő személyzettel, egyiküket meglökdöste, és egy tárgyat hajított a kabin falának. A légitársaság azt közölte, hogy a fizikai erőszak megtörténtét nem tudják megerősíteni, mert az időközben lemondott alelnök tagadja a tettlegességet.

Az incidensért már bocsánatot kért a légitársaság elnöke és az időközben minden tisztségétől megvált alelnök is, a botrány azonban nem csitul, mert közben kiderült, hogy a légitársaságnál a történtek elbagatellizálása céljából hazugságra kényszerítették az ügybe belekeveredett alkalmazottakat a vizsgálóbizottság előtt.

Úgy bánnak a személyzettel, mint a cselédekkel

A dél-koreai sajtó szerint a botrány felszínre hozta, hogy a Korean Air alkalmazottaival úgy bánnak, mintha a légitársaságot vezető és azt tíz százalékban birtokló Cso család cselédei lennének. Cso Jang Ho elnök mindhárom gyermeke vezető tisztségeket tölt(ött) be az ország legnagyobb légitársaságánál.

Az AP hírügynökség megjegyzi: az ügy rávilágított arra is, mennyire kockázatos befektetni olyan, családi ellenőrzés alatt álló vállalatokba, ahol a fő cél a családok érdekeinek szolgálata, nem pedig a részvényeseké vagy a dolgozóké.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek