Elvontatták az egykori bulirepülőt Győr mellől

Elvontatták az egykori bulirepülőt Győr mellől.

Elszállították a Győrhöz közeli Abda határából azt a repülőgépet, amely egykor mulatóként szolgált a környék egyik jellegzetességeként, de egy évtizede üresen állt. Az 1990 óta ezen a helyen álló Il-18-ast a hétvégén hozták szállítható állapotba eddigi helyén, az 1-es és a 85-ös út találkozásánál. A Malév flottájának egykori darabját januárban ajánlotta fel kölcsöntárgyként Orbán Viktor kormányfő a Kassai Repülőmúzeumnak. A szállítás a gép mérete miatt húzódott eddig - írja az MTI.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren működő Aeropark repülőgép-múzeumot üzemeltető Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a társaság megvásárolta az egykor HA-MOI lajstromjelű gépet, amelynek törzsét most indítják útba új állomáshelyére.

A repülőgép az LKK és a Kassai Repülőgép-múzeum között létrejött együttműködés keretében költözik a szlovákiai kiállítóhelyre. Az Il-18-ast Kassán szerelik össze, majd a rendkívül rossz állapotú géptest külső-belső restaurálása után visszakapja eredeti Malév-festését, és egy magyar repüléstörténeti kiállítás jön létre a fedélzetén.

Jelezték: a repülőgép szét- és összeszerelésének, szállításának, valamint restaurálásának költségeit a szlovák fél vállalta magára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek