» Útra kész

Nem tudnak rájönni, miért gyulladtak ki a Dreamlinerek

| | Nem érkezett még hozzászólás

Még mindig nem sikerült kideríteni a fő okát annak, hogy miért gyulladtak ki a Boeing 787-es Dreamliner utasszállító repülőgépek akkumulátorai - közölték a japán hatóságok csütörtökön, több mint másfél évvel azután, hogy a seattle-i repülőgépgyár legújabb modelljét a meghibásodás miatt ideiglenesen világszerte kivonták a forgalomból, írja az MTI.

A japán közlekedésbiztonsági hivatal (JTSB) arra szólította fel a Boeing repülőgépgyártót és az amerikai légügyi hatóságot (FAA), hogy folytassák a teszteket, vizsgálják felül a szabványokat és javítsák ki a hibás akkumulátorokat és töltőket.

A JTSB 115 oldalas jelentése szerint a megfelelő tesztelés elmaradása hozzájárulhatott a lítiumion-akkumulátorok túlforrósodásához. A szakemberek rámutattak, hogy a gyártáskor nyilvánvalóan alábecsülték egy belső rövidzárlat következményeit. A Boeing tokiói szóvivője erre reagálva közölte, hogy az általuk elvégzett tesztek megfeleltek az akkori szabályozásnak, amely máig nem változott. A hivatal azt javasolta az FAA-nak, hogy írja elő a repülőgép- és az alkatrészgyártók számára, hogy valós repülési körülményeket szimulálva kelljen teszteket végezniük.

A Dreamlinerek tavaly három hónapig nem repülhettek, miután az év elején több váratlan esemény történt velük. Két esetben az akkumulátorok túlmelegedése okozott elektromos tüzet, másik két alkalommal pedig üzemanyag-szivárgást észleltek a típusnál. Májusban újra engedélyezték a gépek felszállását, de egy hónap sem telt el, és június elején újabb akkumulátorproblémák miatt nem tudott felszállni a Japan Airlines (JAL) egyik Boeing 787-ese. Néhány napra rá, ugyancsak Japánban, három Dreamliner útját törölték műszaki hiba miatt.

A Boeinghez eddig több mint 800 megrendelés érkezett a 207 millió dollárba kerülő gépre, amelynek törzse, szárnyai és vezérsíkjai szénszálas műanyagból készültek és amely alacsony tömege és innovatív megoldásai miatt a cég szerint ötödével csökkentheti a légitársaságok üzemanyagköltségeit.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
6 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.