» Útra kész

Brit sztárépítész tervezi Mexikó új repterét

| | Nem érkezett még hozzászólás

Norman Foster brit sztárépítész és Carlos Sim mexikói telekommágnásnak, a világ leggazdagabb emberének veje, Fernando Romero mexikói tervező építi fel Mexikóváros új, 2,2 billió forintba kerülő új repülőterét, a modern Mexikó leendő szimbólumát, amely a világ egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése.

A jelenlegi, túlterhelt repülőtér tőszomszédságában létesülő óriási légikikötő "egy nagy munka lesz, a modern Mexikó szimbóluma" - jelentette ki Enrique Pena Nieto mexikói elnök szerdán a repülőtér megtervezésére kiírt pályázat eredményét kihirdetve. A beruházás költségeit 120 milliárd pezóra (2190 milliárd forint) becsülik.

A 4600 hektáron, egy hajdani tófenéken kialakítandó gigantikus repülőtér építése jövőre kezdődik és 50 év múlva fejeződik be. Ha elkészül, évi 120 millió fős utasforgalmat lesz képes lebonyolítani, négyszer annyit, mint a jelenlegi, amelyet majdan bezárnak és rekreációs, illetve oktatási központtá alakítanak át.

Az óriási X-et formázó, tágas és légies, membrántetős terminál mexikói szimbolikával teli, modern és avantgárd épülete az ország kapuja lesz, és hivatkozási pont az egész világ számára - mondta Gerardo Ruiz Esparza távközlési és közlekedési miniszter.

Az elnök szerint a gigarepülőtér hat kifutópályájából három már 2020-ra elkészül, és akkorra már 52 millió utast tud átereszteni. Mexikói illetékesek reményei szerint az új fővárosi nemzetközi légikikötő Latin-Amerika vezető légi fordítókorongjává válik. A korábbi tervektől eltérően az új projekt megvalósításához nem szükségesek kisajátítások, így az építkezést nem hátráltathatják jogviták.

A világ legjelentősebb építészeti díjaival, köztük a Pritzkerrel elismert brit sztárépítész, Norman Foster szerint az új terminál tágas termeit művészeti kiállításokra is fel lehet majd használni. Foster mexikói partnerének nevéhez többek közt a Carlos Slim lányáról - saját feleségéről - elnevezett, extravagáns mexikóvárosi Soumaya Múzeum építése fűződik. Fernando Romero azt ígéri, hogy a terminál leképezi majd az őslakos motívumokon alapuló mexikói címert, amelyen egy kaktuszon álló sas éppen felfal egy kígyót.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.