Nem kapott repülési engedélyt Amerikába a Norwegian

Nem kapott repülési engedélyt Amerikába a Norwegian

Egyelőre nem kapott járatüzemeltetési engedélyt a Norwegian diszkont légitársaság Írországban bejegyzett, hosszú távú járatokat üzemeltetni szándékozó leányvállalata az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumától. A pilótákat összefogó szövetség üdvözölte a döntést, mert véleményük szerint a légitársaság meg akarja kerülni a szigorú norvég munkajogi és szakszervezeti szabályokat.

A Norwegian honlapján szerdán közölte, hogy az amerikai szaktárca több időt kért a vizsgálathoz, ezért nem az engedély megtagadásáról van szó. Hozzátették: a döntés nem érinti a Norwegian jelenleg is üzemelő, Norvégiából induló és Amerikába irányuló járatainak működését.

Az Európai Közforgalmi Pilóták Szövetsége (ECA) szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében üdvözölte a minisztérium döntését. Kifejtették: a Norwegian jelenleg a Norvégiában bejegyzett, Norwegian Long Haul nevű leányvállalatán keresztül üzemelteti a járatokat, most viszont egy új, ír telephelyű cégnek kért engedélyeket. Álláspontjuk szerint a légitársaság ezzel akarja kikerülni a sokkal szigorúbb norvég szakszervezeti és munkajogi szabályokat.

Hangsúlyozták: az Európa és az USA közötti "Open Skies" egyezmény, amely szabad repülést biztosít a két kontinens között nem arra szolgál, hogy munkajogi és szakszervezeti szabályokat megkerüljenek. A Budapestre is közlekedő Norwegian jelenleg London Gatwick repülőteréről New Yorkba, Orlandóba, San Franciscóba és Los Angelesbe közlekedtet járatokat. Jelenleg ez az egyetlen európai diszkont légitársaság, amely hosszú távú járatokat üzemeltet, az amerikai célállomásokon kívül Bangkokba repülnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek