Elkerülik az ukrán légteret a tragédia után

A csütörtöki katasztrófa után egyre több társaság jelenti be, hogy nem repül Ukrajna fölött. A többség Bulgária és Törökország felé került, a kelet-ukrán légteret le is zárták.

Egy malajziai repülőgép 295 emberrel a fedélzetén lezuhant Kelet-Ukrajnában csütörtökön. A járat Amszterdamból tartott Kuala Lumpurba, a gépet 10 kilométeres magasságban a jelek szerint lelőtték, nagy valószínűséggel oroszbarát szakadárok. A tragikus eset hatással van a légiközlekedésre is. 

Néhány órával a tragédia utánFotó: Flightradar24

 Csütörtök estére több légitársaság bejelentette, hogy átirányítja járatait Kelet-Ukrajna felől a történtek miatt – írja a BBC. Az eddig ismert nevek a Lufthansa, Air France, British Airways, Alitalia, Aeroflot, a Turkish Airlines, a Delta Air Lines és a Wizz Air.

A Flightradar24 - mely valós időben követi nyomon a légi forgalmat - pár órával a katasztrófa után azt tweetelte, hogy jóval kevesebben repültek Ukrajna fölött, mint általában, megnövekedett viszont a repülőforgalom Bulgária és Törökország légterében.

Ez azt is jelenti, hogy repültek még gépek Ukrajna légterében röviddel a katasztrófa után. Erre Julian Bray légi szakértő a BBC-nek csütörtökön késő este azt mondta, hogy meglepődve látja, hogy akadnak még légitársaságok, akik még mindig repülnek Ukrajna fölött. Ilyen esetekben az szokott történni – magyarázta -, hogy a társaságok kikerülik a problémás térséget vagy a megszokottnál jóval magasabbra küldik a képeiket.

A holland nagykövetségnél helyeznek el virágot az elhunytak emlékéreFotó: Pacific Press / Europress / Getty

 Az ukrán légtér egy részét lezárták csütörtök este, így az Eurocontrol nem fogadja el a régiót érintő repülési terveket - közölte maga az európai légiforgalmi irányítási szervezet csütörtök este az MTI-vel. Közlésük szerint az ukrán hatóságok arról tájékoztatták a szervezetet, hogy további intézkedésig minden repülési magasságon lezárták a kelet-ukrajnai dnyipropetrovszki repülésinformációs régiót (FIR). Ennek értelmében az Eurocontrol minden olyan előzetesen leadott repülési tervet visszautasít, amely olyan útvonalakat használ, amelyek áthaladnak ezen a légteren. Jelezték, hogy a (Krím félszigeten található) szimferopoli régió szintén zárva van.

A szeparatisták szerint az ukrán állami légügyi szolgálata már július 8-án a repülésbiztonság érdekében lezárta a két kelet-ukrajnai megye légterét, megtiltva, hogy bármilyen polgári gép arra haladjon. A BBC szerint viszont ez egy jól ismert légifolyosó volt Európa és Ázsia között, ezért mindenkinek tudnia kellett, hogy sok polgári gép jár erre. Ukrán források is azt közölték: 9600 méter fölött nyitott volt a légtér az utasszállítóknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek