» Útra kész

Londonból repül haza? Bukhatja a mobilját!

| | Nem érkezett még hozzászólás
A Nagy-Britanniából induló, illetve oda érkező gépek utasainak be kell kapcsolniuk a mobiljukat, laptopjukat a biztonsági ellenőrzésnél.

A héten már megírtuk, hogy az Egyesült Államokba tartó járatokra többé nem lehet felvinni a lemerült telefonokat és kütyüket, az új brit szabályozás szerint azonban ez valamennyi, Nagy-Britanniából induló és oda érkező járatra is érvényes. Így tehát a Londonból vagy éppen Manchesterből Budapestre tartó gépek utasainak is be kell kapcsolniuk a mobiljukat, laptopjukat a biztonsági ellenőrzésnél.

Akinek lemerült a kütyüje, azt nem engedik felszállni. Vagy berakja az eszközt a feladott poggyászba, vagy feltölti, ha viszont egyikre sincs módja, akkor kénytelen a reptéren hagyni a cuccot. Ez azokra a holmikra is vonatkozik, melyeket a duty free boltokban vásárolnak az utasok. 

Kütyülista

Nemcsak a mobilokat, de minden akkus készüléket be kell kapcsolni az ellenőrzésnél. A mobilok, laptopok és tabletek mellett a zenelejátszók, elektromos borotvák, fényképezőgépek és videokamerák is ilyenek. Nem említik a listán, de akkuval működnek az elektronikus könyvolvasók is, tehát vélhetően ezeket is csak feltöltve lehet majd a kézipoggyászba tenni.

A British Airways ilyen esetben vállalja, hogy az utas visszatéréséig a brit reptéren tárolja az eszközt, de akár postázni is hajlandó a megadott címre. A Virgin Atlantic is hasonlóan jár el, az EasyJet még nem adott ki közleményt arról, hogyan segít a hoppon maradt utasokon, írja a BBC.

Mint már korábban írtuk, először az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal szigorított a szabályokon a múlt héten, mivel megnövekedett a terrortámadás veszélye. Most a brit közlekedési minisztérium is hasonló szabályokat vezetett be, illetve az Amerikába induló gépekre vonatkozó szabályokat kiterjesztette valamennyi külföldre induló járatra. Azokat az utasokat, akik lemerült telefonjukkal fennakadnak az ellenőrzésen, további vizsgálatoknak is alávethetik.

A brit közlekedési minisztérium szerint a szigorított biztonsági ellenőrzést csak bizonyos külföldi repülőterekre induló illetve onnét érkező járatoknál végzik el, ám azt biztonsági okokból nem közölték, melyek ezek a járatok. 

Nagy-Britanniába repült a héten, vagy onnét érkezett haza? Írja meg tapasztalatait az olvir@travelo.hu címre!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
4 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.