Száz, többségében ingyenes városnéző programot szerveznek az idegenvezetők világnapján

Száz, többségében ingyenes városnéző programot szerveznek az idegenvezetők világnapján

Február utolsó vasárnapja az idegenvezetők világnapja, amelynek alkalmából idén is mintegy száz budapesti városnéző program várja az érdeklődőket csütörtöktől vasárnapig.

A többségében ingyenes, buszon, hajón, villamoson szervezett városnézéseken, tematikus sétákon, koncerteken és múzeumlátogatásokon az idegenvezetők a főváros nevezetességeit vagy éppen a komoly történelmi múlttal rendelkező sétáló- és bevásárló utcák kincseit mutatják be az érdeklődőknek – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Látogatható lesz többek közt a Kiscelli Múzeum, az Országgyűlési Könyvtár, az Operaház, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Földalatti Vasúti Múzeum, a Váci utca, az Andrássy úti villanegyed, a Gellérthegy és a Ráday utcai kortárs galériái is, illetve a Mátyás-templom toronytúráján is részt lehet venni. A rendezvény központi helyszínén, a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központban pedig február 26-án turisztikai és kulturális szolgáltatók mutatkoznak be.

Az idegenvezetők világnapjával nyitja meg a budapesti turisztikai szezont a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A többnapos rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő munkájára és az előző év kiemelkedő turisztikai sikereire.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly január és december között a fővárosi turistaforgalom dinamikus növekedést mutatott, és év végére több mint kilencmillió vendégéjszakát regisztráltak Budapesten. A fővárosba látogatók 85 százaléka külföldről jön, elsősorban Ausztriából, az Nagy-Britanniából, Franciaországból, Hollandiából, Olaszországból, Spanyolországból, de egyre több az ázsiai látogató is.

Különösen kiemelt időszaknak számított a december: ekkor érdeklődött a legtöbb külföldi Budapest iránt, de a magyarok is szívesen keresték fel az adventi vásárokat, bevásárló és sétáló utcákat, az ott működő vállalkozásokat, üzleteket, valamint a kulturális programokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek