Néhány egyetemista betonból épített grillezős találkahelyet a Duna-parton

A Gellért Fürdő Dunába ömlő termálvizes csatornája mellett alakítottak ki grillezésre, beszélgetésre, sakkozásra alkalmas közösségi teret egy egyetemi kurzus résztvevői.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) 2011-ben indult el az első BETON kurzus és workshop az S39 Hybrid Design Manufaktúra szervezésében, azzal a céllal, hogy a hallgatók elméletben és gyakorlatban is megismerkedhessenek a beton kreatív felhasználási módjaival. Az egyetemi kurzuson eleinte csak a BME építész és egyéb mérnök szakos hallgatói vehettek részt, de később más felsőoktatási intézményekből is lehetett jelentkezni. A különböző területekről érkező fiatalok inspirálják egymást, és minden évben izgalmas köztéri munkákkal zárják a szemesztert.

 

Galéria: Menő találkahely épült betonból a Duna-partonFotó: Benedek Bognár

A BETON kurzus résztvevői 2015-ben a Gellért tér alatt, a Budai alsó rakparton, a Szabadság-híd melletti rézsűs területen dolgoztak. Ez az a hely, ahol a Dunába folyik a Gellért Fürdő értékes termálvize, és amolyan jacuzziként funkcionál. Itt öntöttek a diákok betonból kis padokat, amelyekről nemcsak csodás kilátás nyílik, de a folyóval kapcsolatos érdekességeket is lehet olvasni rajtuk. A tavalyi szemeszterben a BETON kurzuson résztvevő mintegy 40 egyetemista ezt fejlesztette tovább a Valyo (Város és a Folyó) Csoport segítségével, munkájuk pedig a KIFOLYÓ nevet kapta.

 

Galéria: Menő találkahely épült betonból a Duna-partonFotó: Benedek Bognár

A KIFOLYÓ című projekt központi része a Gellért téri Gerilla Grill. Ez egy betonból készült, Duna-parti sütögető hely, ahol a bátrabbak a város kellős közepén, mégis a kíváncsi szemektől távol, közvetlenül a vízparton készíthetik el az ebédjüket. Akik a grillezés után több időt töltenének a szabadban, azok játszhatnak például a vízisakk készlettel.

A BETON kurzus résztvevői a kutyásokra is gondoltak, és a négylábúaknak kutyaitatót készítettek. A Budai alsó rakpart Gellért tér alatti részét az autóforgalom miatt nehéz megközelíteni, ráadásul fentről takarásban van a grillező, ezért az egyetemisták jópofa jelzéseket készítettek „Kövesd a teknőst!" mottóval. Ha a gyalogosok követik a teknősöket, könnyen lejuthatnak a vízhez. Ugyancsak a közlekedést segíti a lenti sétányon található gázló, aminek segítségével végig lehet sétálni a parton, a kifolyó alatt, a városlakók által kialakított szikla-jacuzzihoz.

Galéria: Menő találkahely épült betonból a Duna-partonFotó: Benedek Bognár
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek