Egy paralimpikon tanácsai mozgássérült utazóknak

Egy paralimpikon tanácsai mozgássérült utazóknak

Szeptember 7-én startolt el a paralimpia Rióban, ahol mi 43 magyar sportolónak szoríthatunk. Ennek kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy egy mozgássérült ember hogyan tud nekivágni a világnak. Ade Adepitan volt brit paralimpikon válaszaiból mindenki tanulhat. A kerekesszékes ex-sportoló és TV-s személyiség ugyanis szenvedélyes utazó – olvasható a Skyscanner cikkében. Lássuk, hogy milyen tanácsokkal szolgál a fogyatékkal élőknek a kalandor férfi, akinek egyik kedvenc úti célja egy kis karibi sziget.

Ade szerint fontos, hogy a megközelíthetőség ne tartson vissza senkit sem, mivel a fogyatékosság nem egy legyőzhetetlen akadály. Őt semmi nem tartja vissza, ahogy mondja, ha valahol nincs kiépített út, ott soha nem is lesz, hacsak valaki el nem megy oda. Csak így látják a helyiek is, hogy szükség van egy kiépített útra.

 

Ade AdepitanFotó: Joseph Okpako / Getty Images Hungary

Már írtunk arról, hogy milyen kerekesszékkel világot járni. Tímea történetéből is kiderült, hogy ugyan bármi megtörténhet, de aztán mindig akad segítség. Neki az egyik kerék adta be a kulcsot New York-ban, aztán egy jótevőtől biciklipumpát kapott. Ade is bővelkedik olyan történetekben, melyekből újfent kiderül, hogy mindenhol akad egy segítő kéz: Kenyában például egy fát vágtak ki, hogy rámpát csináljanak neki a hotelszobájához vezető lépcsőre.

A hajdani kosárlabdázó további hasznos tippje, hogy a fogyatékkal élők készítsenek egy ellenőrző listát, hogy nehogy elfelejtkeznek valamiről. Az előregondolkodás és a tájékozódás segít abban, hogy az utazás során kevesebb meglepetés érje az embert. Érdemes például felhívni a repteret, a szállodát, hogy tudják, mozgássérült vendégre kell készülniük. Ez azért is hasznos, mert így az utazó is tudja előre, hol mi várható.

De a legfontosabb a kommunikáció: sokan egy kalap alá veszik a mozgássérült embereket, holott mindenkinek más igényei és vágyai vannak. Az ex-paralimpikon arra biztat mindenkit, hogy mondják el a reptér és a hotel dolgozóinak, hogy mire van szükségük, mert ahhoz lehet igazodni, és akkor minden gördülékenyebben megy.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek