Hétvégén már éjszaka is metrózhat Londonban

A tervezettnél egy évvel később ugyan, de péntektől megkezdi működését az éjszakai metró Londonban.

Elsőként a Central és a Victoria vonalon indul meg az éjszakai üzem, amelyet ősszel kiterjesztenek a Jubilee, a Northern és a Piccadilly vonalra is, írja az MTI. Az utasok péntekenként és szombatonként közlekedhetnek az éjjeli órákban is, a többi napon megmarad a normál üzemmód.

A szakszervezetek sokáig nem támogatták Boris Johnson volt polgármester - jelenlegi külügyminiszter - terveit az éjszakai működésről, amely a 11 közül öt vonalon kezdődött volna meg tavaly szeptemberben péntekenként és szombatonként. A londoni közlekedési vállalat, a Transport for London egyebek közt alkalmanként 200 font (72 ezer forint) pótlékot ajánlott fel az éjszakai műszakért a metróvezetőknek, emellett ígéretet tett arra, hogy az éjszakai munka senkinek sem lesz kötelező. A plusz műszakok kifizetésére végül Sadiq Khan jelenlegi polgármester 3,4 millió fontot (1,22 milliárd forint) biztosított, így megindulhat a hét végi éjszakai üzem.

 A londoni metró naponta mintegy négymillió utast szállít, a hálózat több mint 400 kilométeres és 270 állomása van.

Sadiq Khan hangsúlyozta, hogy London "24 órás város", amely soha nem pihen, az éjszakai metró pedig további lendületet ad majd a gazdaságnak. A Transport for London emlékeztetett arra, hogy 2000 óta 70 százalékkal nőtt a metró utasainak száma péntek és szombat esténként, így mindenképp szükség volt az éjszakai járatok bevezetésére.

"London a színházi világ fővárosa, fantasztikus koncertjeink vannak, itt működik a világ néhány legjobb étterme és szállodája. Muszáj összekötni ezeket a pontokat. Ötből négy turista a kulturális lehetőségek miatt utazik ide, az nem lehet, hogy aggódniuk kelljen a hazajutás miatt" - érvelt Sadiq Khan.

A polgármester egyébiránt még az idén tisztséget hoz létre a város éjszakai működésének irányítására. Az "éjszaka cárjának" - ahogy a brit sajtó nevezi - az lesz a feladata, hogy kiegyensúlyozza a vállalkozások, a munkavállalók, a lakosok és a szórakozni vágyók igényeit. Hasonló poszt létezik már Párizsban, Toulouse-ban és Zürichben, a legismertebb példa azonban Amszterdam, amelynek 2013 óta van éjszakai polgármestere.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek