Nem csak a Balatonnál lehet tóparton nyaralni!

Tóparton nyaralna, de nincs kedve a balatoni tumultushoz? Esetleg idén megnézne valami újat? Összeszedtük, hol lehet legalább olyan jót nyaralni tóparton, mint a magyar tengernél.

 

Javában tombol a nyár, muszáj valami olyan helyre menekülni, ahol könnyebben elviselhető a hőség. Persze a strandok általában dugig vannak, bár akadnak olyanok, amikről kevesebben tudnak, így van esély arra, hogy legyen személyes terünk is. De mi van azokkal, akik nem szeretik a strandokat, az épített medencéket, esetleg a klórra érzékenyek? A természetes vizekre vágyóknak összegyűjtöttük, merre találnak kiváló vízminőségű tavakat itthon, és a közelben. Alábbi tippjeink akár egy egynapos kiruccanás erejéig, akár egy teljes, egyhetes nyaralásra is ideálisak lehetnek.

Tisza-tó

A Tisza-tó, leánykori nevén a Kiskörei víztározó, Magyarország második legnagyobb tava. Egyaránt remek választás azoknak, akik fürdőznének, és azoknak is, akiknek a vízi sportokhoz húz a szíve.

Mindenféle vízijárgányokon lehet a Tisza-tónál közlekedni (7 kép)
Galéria: Nem csak a Balatonnál lehet nyaralni itthon
Fotó: futo / Indafotó

Szabadstrand Tiszafüreden, Poroszlón, Kiskörén, Dinnyésnánán van, kikötők Abádszalókon és Poroszlón, pecázni pedig a sarudi strandon lehet. De Tiszafüreden termálfürdő is van, ha esetleg esőre áll az idő, akkor sem maradunk vizes program nélkül. A termálvíz egyébként a látogatók visszajelzései alapján kimondottan hatásosnak bizonyul bőrbetegségek, főként az ekcéma kezelésében.

Ezen felül a tó környékének erőssége az ökoturizmus, a poroszlói Ökocentrum mellett változatos, vízi tanösvényeken mutatják be a környék élővilágát. Lehetőség van például kétéltű járgányon bejárni a tavat keresztül kasul. Igen izgalmasan néz ki a jószág, leginkább egy terepjáró és egy tank szerelemgyerekére hasonlít.

Olvasna még a Tisza-tóról? A környékről korábban itt és itt írtunk bővebben.

Rukkel-tó

Budapesthez egészen közel, Dunavarsányban találjuk a Rukkel-tavi vízi parkot. Idén a strand kempingje nem üzemel, viszont a környék a fővárostól könnyen elérhető távolságra van. Strandolás mellett lehetőség van wakeboardozásra és vízisíre is. A belépő egy napra felnőtteknek 1500 forint, diákoknak 1200 forint. A vízi sportok árjegyzékéről a tó honlapján lehet tájékozódni.

Rukkel-tó: óriáscsúszda, kék víz, mi kell még? (7 kép)
Galéria: Nem csak a Balatonnál lehet nyaralni itthon
Fotó: kisjogasz / Indafotó

A környék ideális helyszíne lehet akár egy egynapos kiruccanásnak, de van mit csinálni akkor is, ha hosszabban szeretnénk a vízparton időzni. Például a Rukkel-tó közelében található a Moby Dick Horgásztó, illetve nyolc kilométerre Dunavarsánytól folyik a Duna Ráckevei-ága. Itt szintén lehet horgászni, vagy csak gyönyörködni a fűzfákkal szegélyezett Duna-partban, hosszú biciklitúrákat tenni. Főleg naplemente tájékán hihetetlenül szép és békés a Duna-partnak ez a része. Szúnyogirtót azért vigyen!

És ha már Duna: Dunavarsány külterületén helyezkedik el a Domariba-sziget, ami a természetfotósok paradicsoma. A sziget északi csücske természetvédelmi terület, ahol számos vízi madárfaj, például a búbos vöcsök, többféle gém, nádi tücsökmadár és a nádirigó is megfigyelhető a lápos-nádas környezetben.

Fertő tó

A Fertő tó népszerűségét sok mindennek köszönheti. Egyrészt, a tó vize gyógyító hatású, vizének sótartalma a Balatonénál harmincháromszor magasabb. Régóta járnak ide a gyógyulni vágyók: az 1700-as évek végéről fennmaradt, Kiss József soproni orvos által írt ajánlás szerint „sápkórosoknak, gyenge testalkatúaknak, köszvényeseknek" érdemes a tóban fürdőzni. (Meg persze mindenkinek, akiknek melege van.)

Másrészt rendkívül gazdag élővilága egy külön program, sok ritka állatfaj figyelhető meg természetes közegében. Harmadrészt rendkívül jól kiépített kerékpárút-hálózata van, a környék kényelmesen bejárható és megcsodálható két keréken.

A Fertő tó gazdag élővilága (7 kép)
Galéria: Nem csak a Balatonnál lehet nyaralni itthon
Fotó: evamail007 / Indafotó

Szabadstrand hivatalosan nincs, a magyar rész kiépített strandja a fertőrákosi Fertő tavi vízitelep. Itt bérelhető csónak, szörfdeszka, szörfoktatás is van, strandröplabda és strandfoci pálya, játszótér gyerekeknek, és sétahajózás. Érdemes megnézni a tó osztrák részét is, teljesen más hangulatot áraszt, illetve ott több strandolási lehetőség van.

Orfűi-tavak

A Baranya megyében található Orfű leginkább zenei fesztiváljáról, a Fishing on Orfűről ismert. De érdemes a fesztiválon kívül is ellátogatni ide, teljesen más, nyugodt arcát mutatja a vidék. Orfű mindössze 32 négyzetkilométeres területén három, mesterségesen kialakított tavat (Orfűi, Pécsi, Herman Ottó) is találunk, amelyekről valójában a mesterséges szó jutna eszünkbe utoljára.

Orfű látképe
Galéria: Nem csak a Balatonnál lehet nyaralni itthon
Fotó: irenne56 / Indafotó

Az Orfűi tónál kialakított Kistó strandon rengeteg móka várja a strandolókat, elsősorban gyerekeseknek ajánljuk. Nekik egy teljes birodalmat építettek fel a Kistó vizén. A hat évnél idősebb gyereket akadálypálya, csúszda várja. A belépő felnőtteknek egy egész napra 900 forint, fél napra 700 forint, a diákjegy pedig 640 forint. A játékokért külön kell fizetni, ami egy órára 1500 forint, vagy egész napra 3500 forint.

+1 tipp, ha inkább külföldre vágyna: Bohinj-i tó, Szlovénia

Nem túl messze, Szlovéniában található a csodálatos természeti képződmény, a Bohinj-i tó. Szlovénia észak-nyugati részében, a Bohinj völgyben, a Triglavi Nemzeti Park területén található. A táj és a víz annyira lenyűgöző, hogy nem tudtuk megállni, hogy ne tegyük bele ezt a meseszép tavacskát egy ilyen válogatásba.

A helyiek is odavannak érte, hiszen az elnevezése Istenre utal (a Boh szó jelentése szlovénul Isten). Azért nevezik így a várost, mert a legendája szerint az Úr a világ teremtésekor elfeledkezett egy csoportnyi emberről, akik türelmesen várták ki sorukat, hogy őket is elhelyezze valahova. Türelmükért cserébe megkapták ajándékba a világ legszebb helyét, Bohinj-t.

Bohinj
Galéria: Nem csak a Balatonnál lehet nyaralni itthon
Fotó: Rosino / flickr

A tó vize nem túl meleg, tekintve, hogy egy gleccsertóról beszélünk. Nyáron 22 Celsius-fokig melegszik a hőmérséklete, cserébe hihetetlenül kristálytiszta, gyönyörű kék. Mindenféle vízi aktivitásra alkalmas, melegebb hónapokban még búvárkodásra is, a tó legmélyebb pontja 45 méter. Jelentősen sekély részei nincsenek, így inkább csak azoknak a figyelmébe ajánljuk, akik jól úsznak. A tó télen-nyáron ideális célpont, télen gyakran befagy a tó, ilyenkor korcsolyázni lehet rajta, és a táj festői szépségű.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Próbálja ki az operajógát a Tisza-tavi fesztiválon! 
A kultúra, a természet és az aktív pihenés kapcsolódik össze ebben a programsorozatban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek