» Talpraesett Turista

Ingyenes programok áprilisra Budapesttől Dubajig

| | Nem érkezett még hozzászólás
Egy talpraesett turista üres pénztárcával is jól tudja magát érezni, legyen Budapesten, a Velencei-tónál, vagy éppen Dubajban. Drónbajnokság, cseresznyeünnep, tájházak, és egy vérbeli luxuscélpont ingyenes programjai – válogassanak kedvükre, az alábbi programok a helyszínre jutás költségein túl semmibe nem fognak kerülni.

Belföldön: drónoktól a tájházakig

A Velencei-tónál április 3-án, vasárnap tartják Magyarország első hivatalos drónbajnokságát a Velencei Korzó homokos partján. A verseny egy öt futamból álló sorozat első állomása lesz, a győztes 2016 októberében elutazhat Hawaii-ra, a világbajnokságra. "Az egész napos program 9 órakor kezdődik, előbb az edzésekkel, majd az ünnepélyes megnyitóval, 14 órától pedig felbőgnek a motorok, és elrajtol a verseny" – olvasható a Magyar Drón Egyesület honlapján, ahol minden további információ megtalálható. A belépés ingyenes, a verseny mellett arcfestés, drón és bringabemutató is várja a résztvevőket.

A Tisza partján, Szolnoktól 25 kilométerre található Nagykörű lakóinak fő megélhetési forrása a világhírű nagykörűi cseresznye, amit elsősorban exportra termelnek. Így a falu életében az egyik legfontosabb ünnep a cseresznyevirágzás. "Ez az első olyan pillanat, ahol a természet arról dönt, mennyi cseresznye lesz az idén. El kell kerülnünk a fagyot és hosszú szép virágzásban reménykedünk ilyenkor" – olvasható a település honlapján. Idén április 16-án rendezik meg a Cseresznyevirág ünnepet, lesz fagyűző szertartás a templomkertben, népzene, termelői piac, faölelés, fáklyás körmenet. A részletes program itt található, belépődíj nincs.

Budapesten a Vörösmarty téren tavaszi vásárt tartanak április 24-ig. A karácsonyi vásáron megszokott hangulattal, kirakodóvásárral és sok családi programmal. Utóbbiak ingyenesek, lesz kézműves bemutató, játszóház, koncertek, gasztronómiai bemutatók. További infó a Facebookon.

"A Tájházak napját évek óta a Szent György naphoz legközelebb eső hétvégén rendezik meg. Ez a nap fontos szerepet kapott a paraszti kultúrában: ekkor hajtották ki először az állatokat a legelőre. A szép tavaszi időben a tájházak nem csak a kihajtás hagyományait elevenítik meg. Ezen a napon az állandó gyűjtemények mellett sok különlegességgel is megismerkedhetünk.

Van, ahol a régi kemencét helyezik újra üzembe, máshol megcsodálhatjuk a helyi kézművesek munkáját, ételkészítést tanulhatunk, speciális tárlatvezetéseken vehetünk részt" – írja az idén április 23-án és 24-én esedékes Tájházak napjáról az Itthon blog. A Tájházszövetség honlapján érdemes végigböngészni a kínálatot, a belépés általában vagy 23-án vagy 24-én ingyenes a résztvevő helyszíneken.

Külföldön: Dubaj ingyen

Ezúttal egy olyan helyszín ingyenes lehetőségeit mutatjuk meg, amiről mindenki egyből a luxusra asszociál: ez Dubaj. A gyakran "legek fővárosának" titulált Dubajba azért is érdemes pont ebben a hónapban elutazni, mert tökéletes nyaralóidő várja itt az embert. Melegebb napokon akár 32-37 Celsius-fokot is mérhetnek, a tenger pedig 25-28 Celsius-fokos, strandoláshoz pazar. Ráadásul, több olyan partszakaszt is találni, ahol egyetlen dirhamba sem kerül a strandolás, bónuszként helyi kitesurfösöket, vagy a város ikonikus épületeit nézhetjük. A nyolc legjobb ingyenes strandot a TimeOutDubai itt gyűjtötte össze, hasznos!

De nem kell lemondanunk a leghíresebb látnivalók mindegyikéről akkor sem, ha a repjegy és a szállás kifizetése után nem dúskálunk a költőpénzben. A világ legnagyobb szökőkútját vagy a fűszerpiacot megnézni például nem kerül semmibe. De végül is a nyálcsorgatás sem kerül semmibe a JBR The Walk 1,7 kilométeres bevásárlóutcájának mentén, ahol több mint háromszáz kávézó, üzlet, étterem és high fashion márka butikjai között korzózhatunk.

Végezetül két izgalmas tipp a városon kívül: Dubajtól 160 kilométerre található az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb pontja, az 1249 méter magas Jebel Hafeet hegy. Ha eljövünk ide, elmondhatjuk magunkról, hogy magasabban jártunk, mint a Burdzs Kalifa, és egy fillért sem adtunk érte. (Kis túlzással persze, mert autót a dologhoz azért valahonnan szereznünk kell.) Persze nem csak ezért, de a kilátásért, és ha bérelt autóval érkezünk, a vezetés élményéért is érdemes eljönni ide. A hegyre vezető szerpentint ugyanis a világ legkülönlegesebb autós útvonalai közt tartják számon.

Ha pedig az Emírségek tradicionális arcával ismerkednénk meg, vegyünk részt egy teveversenyen! Az Al Marmoum teveversenypálya Dubajtól negyven kilométerre található. A nézőknek a belépés ingyenes, és igazán egyedi élményben lehet itt részünk.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Indiánnyár Járja be idén ősszel is a világot: Prágától Madridig, Münchentől Dubai-ig! (x)

szalay3 élménybeszámolót írt
Szlovákia, Tutajozás a Dunajecen - II., SzG3
2 napja
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Stará Ľubovňa (Ólubló), SzG3
8 napja
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Levoca (Lőcse), SzG3
8 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.